محبوبترینها
آیا میشود فیستول را عمل نکرد و به خودی خود خوب میشود؟
مزایای آستر مدول الیاف سرامیکی یا زد بلوک
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1855186326
شورا و شورایاریها در قانون اساسی
واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: شورا و شورایاریها در قانون اساسی
مرتضی طلایی عضو شورای اسلامی شهر تهران و رییس ستاد هماهنگی شورایاری های شهر تهران ، در یادداشتی نوشت:
مرتضی طلایی: در آستانه برگزاری چهارمین دوره ی انتخابات شورایاری ها قرار داریم. هرچند که تاخیراتی پیش آمد ولی به حمد خداوند سبحان، انشاء الله به زودی انتخابات شورایاری ها برگزار خواهد شد. این وقفه ی چند ماهه و نگرانی های شهروندان از عدم برگزرای انتخابات و پیگیری های مستمرر و قابل تحسین آنها حامل یک پیام مهم است که مردم شورایاری ها را عنصر مهمی در تحقق مطالبات خویش می پندارند و خواهان حضور جدی و با اقتدار این نهاد محلی در زندگی اجتماعی خود هستند.
شورایای ها به مثابه شوراهای کوچک محلی، هرچند که از ایده آل خود، فاصله ی معنا داری دارند ولی در عمر کوتاه خود، به خوبی توانسته اند جا پای خود را در ساختارهای بسته، باز کنند و مورد استقبال مردم و مدیریت شهری قرار بگیرند. با این همه همیشه انتقاداتی پیرامون این نهاد وجود داشته که نمی توان منکر آن بود ولی دست یازیدن به اقدامات تخریب گونه به جای تلاش برای پیراستن آن از کمبودها و ناکارآمدی ها، بزرگترین جفایی است که در حق این نهاد مردمی و اجتماعی صورت می گیرد. بیان اظهارات غیر کارشناسی و بدون توجه به الزامات و ضرورت های وجود نهاد شورایاری و به طور اعم نهاد شوراها، نتنها کمکی به رفع مشکلات محلات و ارتقاء کارآمدی مدیریت شهری نخواهد کرد، بلکه انرژی ها، مصروف حواشی غیر ضروری و هزینه بر خواهد شد که مطلوب نیست. در سلسله یاداشت هایی در نظر داریم تا با بررسی مبانی هویت بخش نهاد شورایاری ها از منظر حوزه ی حقوقی، سیاسی و اجتماعی دلایل و برهان های منطقی در اهمیت این نهاد بیان کنیم که هم پاسخی برای چالش های معرفت شناختی باشد و هم توجه مقننین و دولت را به اهمیت جدی و موثر این نهاد در بطن جامعه جلب کنیم.
در یاداشت این هفته با پیش کشیدن جایگاه نهاد شورا و شورایاری از منظر حقوقی به بررسی این نهاد در قانون اساسی می پردازیم.
شورایاری ها بعنوان جزئی از شوراهای اسلامی به صراحت در قانون اساسی ذکر گردیده است. مقننین قانون اساسی، بعد از بیان اصل ششم با مضمون « اداره امور کشور با اتکاء به آراء عمومی و از راه انتخاب رئیس جمهور، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، اعضای شورا ها و یا از طریق همه پرسی»، به صراحت در اصل هفتم قانون اساسی به نقش شوراهای محلی یا همان شورایاری ها در اداره امور کشور اشاره می کنند و آن را رکنی از ارکان تصمیم گیری و اداره کشور می دانند. در این خصوص اصل هفتم قانون اساسی اشعار می دارد که: «طبق دستور قرآن كريم: ‹‹ و امرهم شوري بينهم ›› و ‹‹ شاورهم في الامر» شوراها ، مجلس شوراي اسلامي ، شوراي استان ، شهرستان ، شهر ، محل ، بخش ، روستا و نظاير اينها از اركان تصميم گيري و اداره امور كشورند. موارد، طرز تشكيل و حدود اختيارات و وظايف شوراها را اين قانون و قوانين ناشي از آن معين مي كند».
چنان که گفتیم، بر اساس این اصل شورایاری ها(شورای محل) یکی از ارکان تصمیم گیر و اداره کننده در جامعه به حساب می آید که شرح وظایف و حدود اختیارات آن به قوانین عادی در جمهوری اسلامی سپرده شده است که نکته بسیار مهمی در مباحث تدوین قانون به شمار می رود. به تعبیری می توان گفت که جایگاه شوراها و شورایاری ها در این قانون کاملا مستحکم شده و از ابهامات معنایی پیرامون آن کاسته شده است. در زمان تدوین این ماده از قانون اساسی نیز هیچ گونه مخالفتی با طرح و تصویب آن صورت نگرفت که نقطه عطف آن، آگاهی قانون گذار از ماده ای است که آن را به تدوین می رساند. لذا جایگاهی که قانون گذار در این قانون مشخص می کند بسیار مهم و حیاتی است و شوراها را به طور کل در جایگاه نهادی می گذارد که می بایست در کنار قوای سه گانه نقش مستقلی از خود بر جای بگذارد.
قانون گذار اولیه، در تکمیل این فرایند، ماده صد قانون اساسی را بتصویب می رساند. که وظایف نهاد شورا را اعم از شوراهای اسلامی و شورایاری ها را « پيشبرد سريع برنامه هاي اجتماعي، اقتصادي، عمراني، بهداشتي، فرهنگي، آموزشي و ساير امور رفاهي از طريق همكاري مردم با توجه به مقتضيات محلي» می داند که می بایست بر این اساس در اداره امور هر روستا، بخش، شهر، شهرستان يا استان نظارت داشته باشد.
بر اساس این اصل قانون گذار حیطه دخالت و نظارت شوراها را در هفت حوزه قرار می دهد که قانون گذار عادی می بایست با در نظر گرفتن این حوزه ها، لوازم دخالت شوراها را در امور محلی فراهم نماید. دقت در نحوه تدوین این اصل با نگاه به اصل پیشنویس این قانون مشخص می شود که این اصل تغیرات اساسی در حوزه دخالت قوای دیگر داشته است.
در هنگام تدوین این اصل، در خصوص صحبت هایی که پیرامون تصویب آن صورت گرفته بوده، این نگاه کلی نسبت به شوراها وجود داشت که شوراها، بعنوای یکی از سه رکن اساسی کشور( ولایت فقیه، حکومت ملی، نظام شورایی) در نظر گرفته می شد. این اصل، اساس حوزه اختیارات و وظایف شوراهای اسلامی، بحساب می آید(صورت مشروح مذاکرات مجلس بررسی نهایی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، جلسه سی و هفتم)
در خصوص اصل هفتم و صدم قانون اساسی، نکته مهمی که باید پیرامون آن بحث صورت گیرد این است که چرا قانون گذران اولیه(مجلس خبرگان قانون اساسی) وظایف و حوزه های مورد نظر را که قرار است بر آن اساس شوراها فعالیت کنند مشخص نمی سازند؟ و تنها به بیان هفت حوزه به صورت کلی می پردازد که شرح تعیین وظایف آن را قوانین عادی مشخص خواهد کرد. صحبتی که حتی در بررسی مواد بعدی نیز مطرح شد که در نهایت آیت الله بهشتی چنین پاسخ داد" فقط یک جواب مختصر می دهم و آن اینکه ما که نوشتیم حدود اختیارات شوراها را بعدا قانون معین می کند، حدود اختیاراتش ممکن است این باشد که در انتخابات مجلس شورای ملی نظارت داشته باشد، در رفراندوم نظارت داشته باشد، در کار استاندار نظارت داشته باشد و اینها همه ممکن است در همان حدود اختیارات باشد، این را بعدا قانون معین می کند. ما الان نمی توانیم تمام اختیارات شوراها را اینجا تعیین کنیم اینکه آقایان پیشنهاد دادند که در این اصل(یکصدم) ذکر بشود باید بگویم که اینجا جایش نیست" (همان: 1005). تعبیری که آیت الله بهشتی با این سخن دارد، تعبیری موسع از اختیارات شورا است امری که عملا می تواند نظامی شورایی را در تمام سطوح، شکل داده و حوزه گسترده ای از اختیارات و وظایف را برای آن رقم بزند. ولی نهایتا با مصوبه مجلس در سال 1375 نتنها چنین تعبیری صورت عملی به خود نگرفت که حتی شوراهای اسلامی از حدود اختیارات انجمن های شهر نیز نزول کرده و به سطوح بسیار محدود اداره شهرها فروافتادند و این بزرگترین غفلتی بود که می توانست در قبال شوراها و این مواد از قانون اساسی صورت بگیرد.
مقننین قانون اساسی از زمان تدوین پیشنویس آن، تا زمانی که کاملا آن را به تصویب رساندند، همواره اصل شوراها را بعنوان یک اصل اساسی، برای امحاء ریشه های نابرابری در جامعه و تحقق عدالت اجتماعی، اداری و مردم سالاری دینی به حساب می آوردند. نوع نگاه به شوراها، خصوصا با تحولاتی که در آن زمان جامعه با آن دست بگریبان بود، در دید افراد جامعه با همدیگر تفاوت داشت ولی بنیان مشروعیت بخش آن دو آیه ‹‹و امرهم شوري بينهم›› و ‹‹شاورهم في الامر» از قرآن کریم بود. ولی اینکه قانون گذاران اولیه قانون اساسی، اصل شوراها را چگونه می پنداشتند بسیار مهم است.
لذا در این بخش سعی شده است که با مراجه به متن اصلی دستور جلسات و موضعات مورد بحث در خصوص هر ماده قانون مربوط به شوراهای اسلامی، زمینه شکل گیری قانون را توضیح داده تا برداشت های تفسیری از آن آسانتر، قابل فهم تر و دقیقتر باشد و این اهتمام بدین سبب است که بتوان میزان اختیارات و حوزه نفوذ شورا و جایگاه آن را در مجموعه نهادهای اداره کشور را بدست اورد و بر اساس آن مشخص کرد که قوانین عادی که در خصوص شوراها چه شوراهای اسلامی و چه شورایاری ها به تصویب رسیده اند بر اساس اصول حکمرانی خوب شهری چه تغیراتی را لازم دارند تا سطح وظایف و اختیارات این نهاد به حدی برسد که بتوان آن را بعنوای یکی از سه رکن اساسی کشور( ولایت فقیه، حکومت ملی، نظام شورایی) در نظر گرفت. در جمع بندی می توان چنین نتیجه گرفت که:
1- شوراهای اسلامی اعم از شورایاری ها به صراحت در قانون اساسی مورد دقت بوده به نحوی که یک رکن اساسی اداره کشور محسوب می شوند.
2- حوزه ی اختیارات آنها در اداره و تصمیم گیری در امور کشور، بسیار موسع تر از آن چیزی است که امروز برای آنها در نظر گرفته می شود.
3- قوانین عادی در خصوص شوراها به طور اعم، ناکارامدی های زیادی دارد و نیاز جدی به بازنگری قوانین عادی برای تحقق اصول ششم، هفتم و صدم قانون اساسی وجود دارد.
4- عمده ی مشکلاتی که امروز نهاد شورا بویژه شورایاری ها در سطح جامعه با آن روبرو هستند بواسطه نبود قوانین عادی مورد نیاز با پشتوانه فکری، اجتماعی و سیاسی لازم است.
لذا انتظاری که امروز ما از مجلس شورای اسلامی و دولت داریم این است که دست به دست نظام شورایی داده و کمک کنند که با تدوین و اجرای قوانین ضروری ومناسب، مشکلات حقوقی و اختیاری شوراهای اسلامی شهر و شورایاری ها را از اساس حل کرده و بصورت مطلوب زمینه ی تحقق عدالت و نظارت اجتماعی را فراهم کنند تا انشاء الله بخش عمده ای از مشکلات موجود در سطح شهر ها و حوزه های مختلف سیاست گذاری بر طرف گردد.
تاریخ انتشار: ۳۰ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۴:۵۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 75]
صفحات پیشنهادی
مسوولان قانون اساسي را ملاک تقابل با شوراها قرار دهند/ تقويت ارتباط شوراها با دولت
۲۷ بهمن ۱۳۹۳ ۱۰ ۱۷ق ظ مسوولان قانون اساسي را ملاک تقابل با شوراها قرار دهند تقويت ارتباط شوراها با دولت رئيس شوراي عالي استان ها گفت مسوولان بايد در برخورد با شوراها قانون اساسي را ملاک قرار دهند تا هويت اين پارلمان همچون گذشته حفظ شود غلامرضا بصيري پور در گفت و گو با خبرنگشورای رقابت: امتیاز واردات انحصاری خودرو، خلاف قانون اساسی است
شورای رقابت امتیاز واردات انحصاری خودرو خلاف قانون اساسی است اقتصاد > بازرگانی - ایسنا نوشت شورای رقابت اعطای امتیاز انحصاری واردات خودروهای خارجی به تعداد محدودی از نمایندگیها را خلاف ماده 52 قانون اجرای سیاستهای کلی اصل 44 قانون اساسی خواند در جلسه هفاعلام قانون اساسی جدید یمن، شورای ۵ نفره بجای رئیس جمهور
اعلام قانون اساسی جدید یمن شورای ۵ نفره بجای رئیس جمهور قانون اساسی جدید یمن اعلام شد و براساس آن یک شورای ۵ نفره به عنوان شورای ریاستی وظایف رئیس جمهوری این کشور را برعهده خواهد گرفت به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر به نقل از فارس مراسم اعلام بیانیه قانون اساسی جدید یمن دفوری/ صدور بیانیه قانون اساسی جدید یمن/ تشکیل شورای ریاست جمهوری
گروه های انقلابی از کاخ ریاست جمهوری فوری صدور بیانیه قانون اساسی جدید یمن تشکیل شورای ریاست جمهوری لجبازی حزب اصلاح وابسته به جماعت اخوان المسلمین یمن و بعضی دیگر گروه ها به دستور طرف های خارجی علت شکست مذاکرات بود به گزارش سرویس بین الملل جام نیوز شبکه "المیادیاقدام غیرقانونی شهرداری در بازپسگیری امکانات شورایاریها |اخبار ایران و جهان
اقدام غیرقانونی شهرداری در بازپسگیری امکانات شورایاریها کد خبر ۴۷۶۴۱۸ تاریخ انتشار ۲۹ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۲ ۲۵ - 18 February 2015 عضو مجمع نمایندگان استان تهران در مجلس با بیان اینکه زمان 22 اسفند برای انتخابات شورایاریها مناسب نیست گفت در این روز اغلب مردم در آستانه سفرهای نوروززمان قطعی انتخابات شورایاریها اعلام شد
تراز رئیس ستاد هماهنگی شورایاریهای محلات شهر تهران گفت ۲۲ اسفند بهعنوان زمان قطعی برگزاری انتخابات شورایاریها اعلام شد به گزارش تراز مرتضی طلایی در نشست خبری امروز خود با خبرنگاران که در باشگاه خبرنگاران برگزار شد اظهار داشت مجموعهای که الآن از آن بهعنوان شورطلایی: نگران سیاسی شدن شورایاریها هستیم/ زمان قطعی انتخابات شورایاریها 22 اسفند
طلایی نگران سیاسی شدن شورایاریها هستیم زمان قطعی انتخابات شورایاریها 22 اسفند رییس ستاد شورایاریهای شورای شهر تهران با اشاره به اینکه نگران وارد شدن شورایاریها به بازیهای سیاسی هستیم گفت دیانت انقلابی ارزشی و ولایی بودن از ویژگی های فرد شایسته است همچنین افراد انتخابسخنگوی چهارمین دوره انتخابات شورایاریها به فارس خبر داد حضور ۲۱ درصدی بانوان در چهارمین دوره انتخابات شورایار
سخنگوی چهارمین دوره انتخابات شورایاریها به فارس خبر دادحضور ۲۱ درصدی بانوان در چهارمین دوره انتخابات شورایاریهاسخنگوی چهارمین دوره انتخابات شورایاریهای محلات گفت ۲۱ درصد از بانوان برای انتخابات چهارمین دوره شورایاریهای شهر تهران ثبتنام کردهاند حمیدفاضل الهیان در گفترعایت اصل 53 قانون اساسی در واگذاریهای تهاتری الزامی شد
با تصویب مجلس رعایت اصل 53 قانون اساسی در واگذاریهای تهاتری الزامی شد کلیه واگذاریهای تهاتری باید با رعایت اصل 53 قانون اساسی انجام شود به گزارش خبرنگار پارلمانی باشگاه خبرنگاران نمایندگان در ادامه بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه 94 بند ج تبصره 3 این لایحه را بررسی و تصویب کرئیس کارگروه مزد شوراهای اسلامی کار کشور در گفتوگو با فارس تأکید کرد منع قانونی ورود نمایندگان کارگری به کار
رئیس کارگروه مزد شوراهای اسلامی کار کشور در گفتوگو با فارس تأکید کردمنع قانونی ورود نمایندگان کارگری به کارگاهها انتشار نتایج بررسی حداقل هزینه سبد معیشترئیس کارگروه مزد شوراهای اسلامی کار در واکنش به گزارش خبرگزاری فارس درباره مشکل کارگران صنعت چاپ و کاغذ به منع قانونی ورودصدور بیانیه قانون اساسی؛ اولین گام برای تعیین آینده سیاسی یمن - اخبار ایران و جهان |
گزارش خبری صدور بیانیه قانون اساسی اولین گام برای تعیین آینده سیاسی یمن شناسهٔ خبر 2489237 شنبه ۱۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۳ ۱۷ بین الملل > خاورمیانه و آفریقای شمالی خبرگزاری مهر- گروه بین الملل صدور بیانیه قانون اساسی یمن پس از توالی تنشها در این کشور توسط کمیته انقلابی یمن واکنشهابزرگداشت پیروزی انقلاب ابزاری برای تحکیم وحدت نیروهای وفادار به نظام و قانون اساسی است
به مناسبت فرارسیدن ایامالله دهه فجر انقلاب اسلامی بزرگداشت پیروزی انقلاب ابزاری برای تحکیم وحدت نیروهای وفادار به نظام و قانون اساسی است در بیانیه حزب جوانان ایران اسلامی به مناسبت فرارسیدن ایامالله دهه فجر انقلاب اسلامی مطرح شد باید از بزرگداشت دهه پیروزی انقلاب به عنوان عاحداد عادل در گردهمایی نمایندگان شورای عالی آموزش و پرورش در استانها: شورای عالی؛ مجلس قانونگذاری آموزش و پرور
حداد عادل در گردهمایی نمایندگان شورای عالی آموزش و پرورش در استانها شورای عالی مجلس قانونگذاری آموزش و پرورش است احساس نیاز جهان اسلام به آموزش و پرورشعضو شورای عالی آموزش و پرورش با بیان اینکه شورای عالی آموزش و پرورش اتاق فکر و مجلس قانونگذاری آموزش و پرورش است افزود کار دربا اعلام غیر قانونی بودن جلسه حکیمیپور جلسه امروز شورای شهر تهران را ترک کرد
با اعلام غیر قانونی بودن جلسهحکیمیپور جلسه امروز شورای شهر تهران را ترک کردعضو شورای اسلامی شهر تهران با تأکید بر اینکه در بررسی لایحه بودجه 94 شهرداری حتماً باید شهردار تهران حضور پیدا کند گفت به دلیلی که در این جلسه قالیباف حاضر نشده است بنده نیز جلسه را ترک میکنم به گزارشاصلاح قانون شعب شوراهای حل اختلاف در حال پیگیری است
خدائیان به مهر خبر داد اصلاح قانون شعب شوراهای حل اختلاف در حال پیگیری است شناسهٔ خبر 2499221 سهشنبه ۲۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۹ ۱۳ استانها > لرستان خرم آباد - معاون حقوقی قوه قضائیه گفت اصلاح قانون شعب شوراهای حل اختلاف در حال پیگیری است ذبیح الله خدائیان در جریان سفر به استان لرس- عضو شورای شهر تهران: افزایش نرخ کرایه تاکسی پیش از تایید فرمانداری غیرقانونی است
عضو شورای شهر تهران افزایش نرخ کرایه تاکسی پیش از تایید فرمانداری غیرقانونی است تهران - ایرنا - عضو شورای اسلامی شهر تهران گفت افزایش نرخ کرایه تاکسی های درون شهری مستلزم مصوبه شورای شهر و تایید فرمانداری شهرستان است و برهمین اساس با هرگونه افزایش قیمت خارج از روند قانونی برخوخبرهای داغ طلایی از چهارمین دوره انتخابات شورایاریها + فیلم
خبرهای داغ طلایی از چهارمین دوره انتخابات شورایاریها فیلم روز گذشته مرتضی طلایی نائب رئیس شورای شهر تهران نشست خبری در باشگاه خبرنگاران برگزارکرد به گزارش گروه چند رسانهای باشگاه خبرنگاران روز گذشته مرتضی طلایی نائب رئیس شورای شهر تهران نشست خبری در باشگاه خبرنگ-
اجتماع و خانواده
پربازدیدترینها