واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: روستاگردی ظرفیت گردشگری سیستان و بلوچستان/ روستای قلعه نو زابل ماسوله ای در جنوب شرق ایران پایگاه اینترنتی "عصر هامون" گزارشی از روستای "قلعه نو" سیستان که به سبب نوع معماری و استفاده از مصالح سنتی عنوان "ماسوله جنوب شرق کشور" را به خود گرفته است، منتشر کرد.
به گزارش خبرنگار اجتماعی عصر هامون، هرچند در بسیاری از مناطق کشور روستاها به بکری و سنتی سابق نیستند اما در استان سیستان وبلوچستان روستاهای بسیاری وجود دارد که بافت قدیمی و زیبای روستایی خود را حفظ کرده اند و این امر ظرفیت بزرگی برای توسعه گردشگری استان به شمار می رود.
استان سیستان و بلوچستان حدود 9 هزار روستا دارد که دارای جمعیت های کم و زیاد هستند و هر کدام از این روستاها جذابیت های گردشگری خاص خود را دارند.
با وجود اینکه بسیاری از روستاهای کشور بکر بودن خود را از دست داده اند و ساخت و سازهای شهری و مصالح ساختمانی جدید در روستاها ورود پیدا کرده است اما هنوز در سیستان و بلوچستان روستاهای بسیاری یافت می شود که با گردش در آنها تاریخ قدیم ایران را می توان نظاره کرد.
این روستاها که تعداد آنها کم نیست در کنار زیبایی های طبیعی و گردشگری مناطق مختلف استان از جمله آبشارها، جنگل ها، رودخانه ها و... از چنان زیبایی هایی برخوردار هستند که کمتر روستاهایی در کشور پیدا می شوند که این ویژگی ها را داشته باشند.
این روستاها می توانند زمینه توسعه گردشگری و روستاگردی در استان سیستان و بلوچستان را فراهم کنند و استان را در مسیر توسعه قرار دهند.
به عنوان مثال روستای قلعه نو زابل که به سبب نوع معماری و استفاده از مصالح سنتی عنوان "ماسوله جنوب شرق کشور" را به خود گرفته است از جمله روستاهای هدف گردشگری در استان محسوب می شود.
قلعه نو تنها روستایی در سیستان و بلوچستان است که صد در صد معماری منازل آن قدیمی و از خشت و گل ساخته شده و با همان سبک ویژگی خود را حفظ کرده است. معماری در سیستان برگرفته از شرایط اقلیمی این منطقه است بطوری که بیشتر منازل آن از مصالح سنتی شامل آب، گل و خشت ساخته شده و امروزه نیز تنها در ساخت منازل 40درصد از روستاهای سیستان این سبک معماری استفاده می شود.
این در حالی است که روستاییان قلعه نو در ساخت منازل خود صد درصد این سبک معماری حفظ کرده اند. با توجه به اینکه خشت و گل سرما و گرما را در خود حفظ می کند، استفاده از این نوع مصالح و سبک معماری مانع از خروج هوای سرد خانه می شود.
با توجه به آب و هوای گرم و خشک کویری، در سقف این منازل دریچه هایی به نام "کولک" یا بادگیر و در دیواره آن "سورک" دریچه ای شبیه حرف انگلیسی تعبیه شده که سبب ورود هوای سرد و کوران آن شده بگونه ای که باد از سقف وارد و از سورک خارج می شود
مقاومت این نوع منازل به دلیل زلزله خیز نبودن منطقه سیستان به 1200 سال نیز می رسد.
این روستا مربوط به اواخر دوره قاجار و اوایل پهلوی است. روستای "قلعه کهنه" نیز در نزدیکی قلعه نو قرار دارد و به سبب متروک شدن ساکنان آن به روستای قلعه نو کوچ کرده اند. این روستا به دلیل قرار گرفتن بر روی تپه ای بزرگ به "قلعه" شهرت یافته و طوایف بزرگی همچون "نارویی نژاد، سنجرانی، کیانی، سرابندی و شیرانزهی" در آن سکونت دارند.
گورستان قلعه نو نیز در نوع خود بی نظیر است قبرها به صورت پلکانی و مقبره خوانین و حکما در داخل اتاقکهایی به نام "معجره" قرار دارد. مقبره دختری در این گورستان کشف شده که معماری روی آن نشان دهنده دوران صفوی است اما هویت خود فرد هنوز مشخص نشده است.
قلعه نو از روستاهای مهم سیستان و بلوچستان است و به عنوان روستای گردشگری و توریستی مطرح است و همه ساله پذیرای تعداد زیادی گردشگر به ویژه مسافر نوروزی است. این روستا در هفت کیلومتری شهر زهک مرکز این شهرستان قرار دارد. اثر تاریخی بسیار مهم "دهانه غلامان" مربوط به دوران هخامنشی در مجاورت این روستا قرار دارد.
روستای قلعه نو زابل ماسوله ای در جنوب شرق ایران
کامبیز مشتاق گوهری مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی عصر هامون با بیان اینکه روستای قلعه نو از آثار تاریخی اواخر دوره قاجار و اوایل پهلوی است، اظهار داشت: ارگ "محمدحسین خان نارویی نژاد" با قدمت 160ساله و زیربنای بیش از 1500 مترمربع در دو طبقه از بناهای تاریخی و مهم این روستا است.
وی ادامه داد: این اثر در قلعه نو، روستای نمونه هدف گردشگری در پنج کیلومتری جاده زهک به زاهدان واقع شده و به شماره 7255 مورخ 12 بهمن 85 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
گوهری افزود: این بنا زیرزمین بزرگی به گستره 1500مترمربع داشته که در گذشته انبار غلات و محل آرد کردن گندم بوده است
مدیر کل میراث فرهنگی استان با بیان اینکه نمای این ارگ از آجر ساخته شده و قریب به 100پنجره دارد، اضافه کرد:
نوع معماری و کاشیکاری آن نیز به اواخر دوره قاجار بر می گردد.
وی گفت: روستای "قلعه نو" سیستان به سبب نوع معماری و استفاده از مصالح سنتی عنوان "ماسوله جنوب شرق کشور" را به خود گرفته است.
گوهری در پایان گفت: این روستا در ایام نوروز پذیرای مردم سراسر کشور خواهد بود.
6081
29/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 131]