واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: هزینه های جهانی شدن شهرهای آسیایی تهران - ایرنا - یک نشریه چاپ ژاپن روز یکشنبه در گزارشی نوشت: عنوان های جهانی برای شهرهای آسیایی هزینه های پنهانی دارد که افزایش شکاف فقیر و غنی و کاهش بهره مندی طبقات پایین جامعه از فرصت های اقتصادی، از جمله آنها است.
نشریه «دپیلمات» چاپ ژاپن در گزارشی نوشت: در تازه ترین «شاخص شهرهای جهانی»، «توکیو» پایتخت ژاپن در رتبه چهارم، «هنگ کنگ» شهری در منطقه ای به همین نام در رتبه پنجم، «پکن» پایتخت چین در رتبه هشتم، «سنگاپور» در رده نهم و «سئول» پایتخت کره جنوبی در رتبه دوازدهم شهرهای جهانی قرار داده است.
در رده بندی موسسه «موری» نیز توکیو، سنگاپور، سئول و هنگ کنگ در میان 10 شهر نخست جهان جای گرفته اند.
همچنین در رده بندی «شهرهای نوظهور جهان» که توسط بنیاد «کرنی» منتشر می شود، «جاکارتا» پایتخت اندونزی و «مانیل» مرکز فیلیپین در صدر جدول قرار گرفتند.
اگرچه کسب این عنوان ها برای هر شهری رضایت بخش است، اما مشکلاتی را نیز به همراه دارد. صرف نظر از اینکه عنوان «شهر جهانی» کمی گنگ و نامفهوم است، معمولا این عبارت را با سرمایه های در گردش شهر برابر می گیرند. برای همین توکیو، هنگ کنگ و سنگاپور در بیشتر رده بندی ها عنوان های بالایی در اختیار دارند.
اما چیزی که معمولا از آن غفلت می شود، ناتوانی روزافزون شهرهای جهانی در تامین زندگی شهروندانی است که زیر خط متوسط زندگی می کنند. با گذر زمان، بسیاری از شهرها وارد فهرست جهانی «ترین ها» می شوند و در عین حال شهرهای از این فهرست خارج می شوند. چنانکه در زمان هایی نه چندان دور، شهرهای منچستر، دیترویت، ونیز و آمستردام نیز در این فهرست بوده اند.
«شان فاینستاین» پژوهشگر دانشگاه «هاروارد» آمریکا می گوید: پیوندی آشکار میان رتبه های جهانی و نابرابری شهری وجود دارد.
وی در بررسی موردی خود، شهرهای لندن، توکیو و نیویورک را تحلیل کرد و نوشت: با وجود نگرانی از گسترش نابرابری، برخی دولت ها همچنان کسب عنوان های جهانی را در اولویت قرار می دهند. این پدیده، هم نشانه رقابت های داخلی است و هم مسابقه کسب عنوان را در سطح جهانی نمایش می دهد.
شکاف ثروت، پیشاپیش به یکی از بحث های سیاسی و اجتماعی در آسیا تبدیل شده است. «فاینستان» در پژوهشی که سال 2012 میلادی انجام داد، تاکید کرد که موقعیت کنونی شهرها که با سرمایه داری های فضایی و تقسیمات قومی به اجزای اختلاف انگیز و ناموثر سنجیده می شود، اصولا با محروم کردن طبقات پایین جامعه از فرصت های اقتصادی همراه است.
مجله «دیپلمات» با تاکید بر اینکه شهرهای آسیایی فرصت بررسی الگوهای شکست در شهرهای غربی را دارند، نوشت: شهرها پیش از هر چیز، بازتاب توانایی نهادهای شهری برای عملی کردن آرمان های عمومی هستند. تلاش کنونی شهرها برای کسب عنوان های جهانی، متاسفانه بازتاب خواست نخبگان سیاسی و اقتصادی است. اکنون زمان آن است که با تغییر شاخص ها، رده بندی شهرها را با ابزارهایی بسنجیم که شرایط اجتماعی و اقتصادی شهروندانی که بطور مستقیم از مزایای جهانی شدن بهره مند نمی شوند را نیز به رسمیت بشناسد.
آسیا این فرصت را دارد که قدرت شهری را در قرن بیست و یکم به گونه ای بازتعریف کند که شرافت شهروندان نیز مد نظر قرار گیرد.
آساق**9163**1545
26/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]