واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: يك چهارم شهروندان عرب در ظلمات بيسوادي
عمومي- ترجمه - زينب كامراني:
چندي پيش عمر موسي، دبير كل اتحاديه عرب اعلام كرد كه بيش از 71ميليون نفر در جهان عرب كه در گروه سني 15سال به بالا قرار دارند بيسواد بوده و قدرت خواندن و نوشتن ندارند.
رقم فوق نشان ميدهد آمار بيسوادي در جهان عرب بالاست، بهطوري كه در عصر اطلاعات يك چهارم از شهروندان در تاريكي ناشي از بيسوادي دست و پا ميزنند. اين خبر كارشناسان، استادان و فرهنگيان را به فكر فرو برد و نگراني زيادي در ميان آنان ايجاد كرده است.
تعدادي از فرهنگيان اعلام كردند، بيسوادي خطر بزرگي است كه جهان عرب را در قرن بيست و يكم كه عصر انفجار اطلاعات بهشمار ميآيد احاطه كرده است. بيسوادي همچون حفره عميق و تاريكي است كه در مسير حركت مردمان عرب بهسوي آينده قرار گرفته و اين امر در جهان امروز كه مملو از افكار ويرانگر و تند است خطرات زيادي بههمراه دارد.
تعداد افرادي كه توانايي خواندن و نوشتن ندارند در جهان عرب روبهافزايش است و اين در حالي است كه سازمانهاي عربي توانايي كاهش آمارهاي فوق را ندارند كه اين مسئله ننگ بزرگي براي عربها بهشمار ميآيد. در عصري كه جهان از بيسوادي الكترونيكي شكايت دارد يكچهارم عربها هنوز توانايي خواندن و نوشتن را ندارند و سازمانهاي عربي اقدامات لازم براي مبارزه با بيكاري را انجام نميدهند چون اكثر آنها به سخن عباس الاول ابن محمد ايمان دارند كه ميگويد حكومت بر ملت بيسواد آسانتر از رهبري بر ملت داراي علم و فضيلت است.
سازمانهاي عربي به بسياري از راهكارهاي پيشرفته كه از سوي كارشناسان بهمنظور مبارزه با پديده بيسوادي در جهان عرب ارائه شده را بهكار نميگيرند كه اين مسئله جاي تأمل دارد.
دبير كل اتحاديه عرب در مراسم افتتاحيهاي كه در كنفرانس تنوع فرهنگها كه اخيراً در دوبي برگزار شد سخن ميگفت، افزود: كشورهاي عربي بودجه كمي به آموزش و اجراي برنامههاي آموزشي ويژه اختصاص ميدهند به طوري كه دانشجويان دانشگاههاي عرب در مقايسه با دانشگاههاي ديگر نقاط جهان از سطح معلومات كمتري برخوردارند كه اين امر آمارهاي بيسوادي را افزايش ميدهد. آمارهاي بيسوادي در كشورهاي عربي نگران كننده و بحراني است و بايد اقداماتي براي اصلاحات در بخش آموزشي و تربيتي جهان عرب انجام شود.
فاروق اسماعيل، رئيس سابق دانشگاه قاهره گفت: باوجود اعلام آمارهاي فوق اقدامات مؤثري براي مبارزه با بيسوادي انجام شده بهطوري كه آمارهاي بيسوادي طي 20سال گذشته در مصر از 55درصد به 28درصد كاهش يافته است اما آمارهاي بيسوادي همچنان در سطح بالايي قرار دارد و دولتهاي اردن، سوريه، لبنان، مغرب، تونس و امارات وضعيت بهتري دارند.
دكتر سامي ابوبيه، كارشناس تربيتي و رئيس سابق دانشكده تربيت دانشگاه المنوفيه گفت: بيكاري از دلايل اصلي افزايش آمارهاي بيسوادي در ميان مردم بهشمار ميرود و اغلب مردم معتقدند كه بايد مشاغلي مانند نجاري يا مكانيكي پيدا كنند تا بتوانند گذران زندگي كنند. همچنين اغلب فارغالتحصيلان دانشگاهها بيكار هستند و نميتوانند از تخصصهاي خود استفاده كنند و به همين دليل مردم نيز تمايلي به فرستادن فرزندانشان به مدارس و دانشگاهها را ندارند.
دكتر حامد ابواحمد، رئيس دانشكده زبان و ترجمه دانشگاه الازهر، آمار بيسوادي در جهان عرب را 90درصد اعلام كرد و گفت: متأسفانه نيمي از فارغالتحصيلان دانشگاههاي عرب سطح معلوماتشان در حد پاييني قرار دارد و آنان سواد حقيقي ندارند.
تاريخ درج: 28 ارديبهشت 1387 ساعت 11:34 تاريخ تاييد: 28 ارديبهشت 1387 ساعت 13:39 تاريخ به روز رساني: 28 ارديبهشت 1387 ساعت 13:34
شنبه 28 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 257]