واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: هفته نامه ارمغان از مرگ تدریجی لهجه بروجنی خبر داد شهرکرد-ایرنا-هفته نامه"ارمغان" در شماره 605 خود با درج مطلبی با عنوان "اتفاق تلخی که نباید بیفتد، مرگ تدریجی لهجه بروجنی"(است)، بدلایل کمرنگ شدن لهجه و لحن بروجنی در گویش مردم این شهر پرداخته است.
به گزارش روز پنجشنبه ایرنا، در این مطلب که با قلم "صدیقه فرخمهر" نگارش شده، آمده است: امروز اگر سری به کوچه و بازار شهر بروجن بزنیم، کمتر شخصی یافت می شود که به طور کامل با لهجه و لحن شیرین بروجنی صحبت کند.
اگرچه هنوز این لهجه در بین مردم جریان دارد و می توان یک بروجنی را از بیان و ادای کلمات و عبارات شناخت اما این کافی نیست و باید در حفظ و حراست این لهجه بیشتر کوشید.
بسیاری از کلمات و عبارات این لهجه که از گویشهای قدیمی استان چهارمحال و بختیاری بوده و راه ارتباط کلامی بسیاری از افراد این استان بوده، منسوخ شده و یا در معرض نابودی قرار دارد.
در این مطلب، کثرت مهاجرت مردم بخصوص جوانان به کلانشهرها از عواملی است که به عنوان عامل نابودی این لهجه ذکر شده است.
این هفته نامه در مطلب خود می افزاید: با اوج گرفتن زندگی شهری و میل به هم آوایی با سایر شهرنشینان، مهاجران بویژه مهاجران جوان در جامعه شهری مستحیل(حل) شده و حتی مایل و گاهی قادر به حفظ گویش خود به عنوان
"خرده فرهنگ" نیز نیستند.
با گم شدن این مهاجران در جامعه شهری، گویش و فرهنگ و حتی هویت آنان نیز در هیاهوی شهرها گم می شود.
رسانه های دیداری و شنیداری یکی دیگر از عوامل کمرنگ کردن برخی لهجه های محلی در استانهاست،چرا که این رسانه ها علاوه بر معرفی جاذبیتهای جامعه شهری و تشدید روند مهاجرت به شهرها، با استفاده از لهجه های بومی و محلی به عنوان عامل تمسخر در برخی برنامه های طنز بصورت نامحسوس مردم و جوانان را از صحبت با لهجه غلیظ و ناب محلی بازداشته و آنها را راغب به تهرانی یا اصفهانی (به دلیل مجاورت بروجن با این شهر) صحبت کردن می کنند.
هرچند که امکان اجرای فوری طرحهای صیانت از لهجه و گویش بروجنی وجود ندارد اما می توان با امید به فراهم شدن شرایط در آینده، در سریعترین اقدام ممکن نسبت به ایجاد بانک واژگان و تعابیر اصیل بروجنی، گام برداشت.
در این راستا نقش سازمانها و نهادهایی نظیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، آموزش و پرورش، مراکز آموزش عالی، استادان و دانشجویان رشته های زبان و ادبیات فارسی، شورای اسلامی شهر و دهیاریها، برجسته تر و موثرتر از دیگر ارگانهاست.
اشخاص حقوقی و حقیقی نیز می توانند از رهگذر ثبت شفاهی و مکتوب لهجه و گویش بروجنی و ثبت آهنگهای کلامی و گفتاری مربوط به این لهجه در هر یک از محلات شهر بروجن، این لهجه در معرض نابودی را حفظ کنند .
بروجن در60 کیلومتری مرکز چهارمحال و بختیاری واقع شده و تاریخ اسکان جمعیت در این شهر به یکی دو قرن پیش بازمی گردد.
با این حال در برخی از منابع اینترنتی، قدمت این مکان بر اساس روایات تا10 هزار سال نیز اعلام شده است.
6027/8125
23/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]