واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۹ بهمن ۱۳۹۳ (۱۰:۳۱ق.ظ)
تلاش جهاني براي تحقق اراده سياسي در مونيخ گروه سياسي
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، تيم مذاکره کننده کشورمان عصر روز جمعه (17 بهمن) براي شرکت در کنفرانس امنيتي و همچنين ادامه مذاکرات هسته اي در حاشيه اين اجلاس به مونيخ رفت.
نکته مورد توجه در تمامي ديدارهاي دوجانبه ظريف تاکيد طرفين به پيشبرد مذاکرات و اميد به توافق هسته اي بوده است. مذاکراتي که از زمان روي کار آمدن دولت يازدهم و شکل گيري توافق موقت ژنو نه تنها براي ايران و کشورهاي گروه 1+5 اهميت حياتي پيدا کرد بلکه به موازات تمديد آن و ادامه اين همکاري ها از يک سو و از سويي ديگر انتشار گزارش هاي ماهانه آژانس بين المللي انرژي اتمي مبني بر تعهد جمهوري اسلامي ايران به اجراي برنامه "اقدام مشترک" موجب شد تا توجه تمامي مقامات سياسي دنيا را به خود جلب کند. طوري که هم اکنون به جرأت مي توان گفت مذاکرات هسته اي تبديل به نمادي از تلاش هاي ديپلماتيک براي ترويج صلح و امنيت بين المللي شده است.
از سويي ديگر با توجه به تحرکاتي که اخيرا پس از شروع به کار کنگره جمهوري خواه آمريکا شکل گرفته است و زمزمه هايي مبني بر اعمال تحريم هاي جديد عليه ايران به گوش مي رسد موجب شده تا طرفين مذاکره کننده با نظر به موعد 24 مارس (4 فروردين) براي توافق سياسي بيشترين تلاش ها را به خرج دهند. اگرچه مي توان انتظار داشت که تحرکات کنگره نوعي تاکتيک براي پيشبرد مذاکرات به نفع ايالات متحده و امتيازگيري هاي بيشتر از ايران باشد اما در آن سو يعني در ايران نيز مخالفان و منتقداني حضور دارند که ادامه مذاکرات و تمديد آن را چندان مناسب براي منافع ملي تلقي نمي کنند. از اين حيث بايد گفت مذاکرات در فضايي در جريان است که پارلمان ها تلاش مي کنند تاثير گذاري خود را چه به لحاظ تاکتيکي و چه حقيقي داشته باشند.
کنفرانس امنيتي مونيخ امسال با سالهاي پيش تفاوت زيادي دارد. جداي از اينکه ساير مسائل امنيتي همچون تحرک گروه هاي تروريستي داعش به يکي از مهترين موضوعات اين کنفرانس بدل مي گردد؛ مذاکرات هسته اي را بايد مهمترين موضوع ديگر اين کنفرانس دانست. نزديک شدن به موعد 24 مارس براي توافق سياسي طرفين را مجاب مي کند تا با جديت بيشتري به سراغ راه حل هاي جديد بروند.
پيش تر، وزير امور خارجه ايران در پايان سفر دو روزهاش به ارمنستان (7 بهمن) در تشريح روند کنوني مذاکرات هستهاي ايران و گروه 1+5، از آماده نبودن طرف ايراني بر تمديد دوباره مذاکرات خبر داد. ظريف اعلام کرده بود که مذاکرات به مراحل بسيار حساسي رسيده و در حال حاضر بحث درباره جزييات است و گفت که اگر اراده سياسي و واقع بيني لازم در طرف مقابل وجود داشته باشد، مذاکرات ميتواند به نتيجه برسد حتي تا قبل از 4 ماه بعد از تمديد هفت ماهه توافق ژنو.
روشن است که ابعاد فني مذاکرات هسته اي نمي تواند مانع از توافق ايران و گروه 1+5 باشد و آنچه مقدم بر توافق فني و لازمه شکل گيري توافق نهايي است "اراده اي" است که همواره وزير خارجه کشورمان بر آن تاکيد دارد. قرار است اراده سياسي با شکل گيري توافق سياسي تا 24 مارس بدست آيد. "اراده اي" که براي طرف ايراني وجود داشته و دارد اما براي 5+1 منوط به متغير هاي اقتصادي و سياسي خارج از موضوع هسته اي است که تا کنون روند آن را طولاني و چشم انداز توافق هسته اي را مبهم ساخته است.
محمد قربانپور شيخاني
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 13]