واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۸ بهمن ۱۳۹۳ (۱۱:۳۸ق.ظ)
در اختتاميه نمايشگاه دستان خيال پرداز مطرح شد: رکن مهم هنرهاي سنتي، نو شدن آنهاست رئيس پژوهشگاه ميراث فرهنگي گفت: در خصوص صنايع دستي و هنرهاي سنتي حرف هاي بسياري زده مي شود و فکر مي کنم مباحث نظري اين حوزه نيازمند کار و بررسي بيشتري است.
به گزارش خبرگزاري موج، محمد بهشتي رئيس پژوهشگاه ميراث فرهنگي در مراسم اختتاميه دومين نمايشگاه دستان خيال پرداز ضمن تبريک برگزاري اين رويداد هنري گفت: در خصوص صنايع دستي و هنرهاي سنتي حرف هاي بسياري زده مي شود. ولي دکتر نامور مطلق معاون سازمان در هر موقعيتي بر ورود به مباحث نظري در اين حوزه تاکيد زيادي داشته و دارند. من هم فکر مي کنم تحليل ايشان درست و بجاست و مباحث نظري اين حوزه نيازمند کار و بررسي بيشتري است.
وي با تاکيد بر اين نکته که صنايع دستي و هنرهاي سنتي در ايران مظلوم واقع شده است، افزود: بي توجهي ها به اين حوزه محدوديت هاي زيادي براي آن ايجاد کرده است. البته بخشي از اين شرايط ناشي از مشکلات داخلي اين حوزه است و برپايي نمايشگاه دستان خيال پرداز در مسير رفع اين محدوديت ها راهگشا و سازنده است.
بهشتي با تاکيد بر تلاش تحسين برانگيز هنرمندان صنايع دستي و هنرهاي سنتي بيان کرد: اين مشکلات موجود به اين معني نيست که هنرمندان کم تلاش مي کنند، بلکه من فکر مي کنم محدويت هاي مربوط به مباحث کيفي مشکل ساز است.
رئيس پژوهشگاه سازمان ميراث فرهنگي با اشاره به تلاش هاي فراوان در حوزه صنايع دستي و هنرهاي سنتي خاطر نشان کرد: فعاليت هاي زيادي نظير برگزاري نمايشگاه در سطح کشور صورت مي گيرد، ولي معتقدم که مشکل جدي در اين حوزه به ضعف مباحث نظري در اين حوزه برمي گردد. در اين شرايط ما در تاريکي فعاليت مي کنيم و مباحث کيفي نظري مانند چراغي روشن کننده مسير است.
وي با بيان برخي از ديدگاه هاي نادرست در حوزه هنرهاي سنتي ايران افزود: گويي ما باور کرده ايم که سنت و محصولات آن از جمله هنرهاي سنتي و صنايع دستي از مشخصاتش پرهيز از نو شدن است. در حالي که وقتي به گذشته هنرهاي خودمان نگاه مي کنيم يکي از ارکان اصلي در هنر ايران نو شدن است و متوقف شدن و تکرار شدن در آن قبيح بوده است.
بهشتي با ذکر مثال هايي از معاري سنتي ايران خاطر نشان کرد: ما در هنرهاي سنتي ايران شاهد گونه اي يک پارچگي و شباهت هستيم و از سوي ديگر مي بينيم که در اين شباهت ها تنوع و نوآوري هاي زيبايي و جود دارد و هيچگاه تکراري ندارد. يعني در اصل نو به نو شدن وجود دارد و در فرع هاست که تکرار استمرار دارد.
اين پژوهشگر ميراث فرهنگي افزود: در هنرهاي سنتي هم هنرمندان تلاش مي کنند حرف هاي نو بزنند و بدعت بگذارند و فضايي نو ايجاد کنند. زماني که در اصل ها مي خوهيم حرف نو بزنيم و در فرع ها به تکرار مي رسيم، کار پشت رو شد ه و برعکس و ناموفق مي شود. و در اين حالت معاصر شدن با کنده شدن از اصل همراه مي شود. و اين به استيصال منجر مي شود که يعني از اصل جدا شدن و به دنبال آن گم گشتگي و عدم اعتماد به نفس را به همراه دارد.
اين نظريه پرداز حوزه فرهنگ در ادامه گفت: اگر ما اين اصل را به جا بياوريم و آن را حفظ کنيم. يعني در فرع به قصد معاصر شدن نوآوري کنيم، آن وقت است که نتايج خيلي بهتري کسب خواهيم کرد.
بهشتي با بيان کاربردي بودن هنرهاي سنتي ايران تاکيد کرد: هميشه وجه کاربردي بودن در هنرهاي سنتي ما بازر بوده، يعني در زندگي جاري مردم حضور داشته اند.اما ما اين همه کارخنه سراميک و کاشي داريم، اين همه کارگاه توليد مبلمان داريم و هيچ ارتباطي با هنرهاي سنتي ندارند.کدام صنعت ما نمي تواند با هنرهاي سنتي ايران ارتباط ندارد؟فراموش نکنيم اگر قرار است همه زندگي ما شعرش سروده شود اين کارهنرمندان سنتي ايران است.
وي همچنين ادامه داد: اگر متوجه اين موارد نباشيم و متعرض اين شرايط نباشيم اين دايره مدام بر ما تنگ تر و تنگتر مي شود. از بيرون نمي توان انتظار ملاحظه زيادي داشت؛ بلکه اين قدم ها بايد از درون برداشته شود و قدم ها بر ما گشاده تر و فراخ تر خواهد شد.
در همان جايي که مدعيان هنر مدرن ما هستند و هنرمندان مدرن بر آن تاکيد دارند، اين اتفاق براي هنرهاي سنتي نيافتاده است. در برخي کشورها مثل ژاپن هنرهاي سنتي در کنار هنر مدرن به اوج رسيده است و جايگاه خود را دارد. پس هنر سنتي ما و هنرمندان آن بايد تامل بيشتري داشته باشند.
اصولا عرصه هنرهاي سنتي ما از فقر مباحث نظر رنج مي برد. دچار تاريکي مسير شده است. البته هرگز منکر فعاليت هاي صورت گرفته نيستم؛ بلکه معتقدم فعاليت هايي که امروز هنرهاي سنتي با آن مواجه هستند کم است و اميدواريم با همت مديران فرهيخته اين حوزه در اداره توسعه و ترويج و به طور کلي معاونت صنايع دستي و هنرهاي سنتي سازمان اين حوزه رونق روزافزوني پيدا کند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]