واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: پی سنگ زمین شناسی ایران به سن بیش از 600 میلیون سال در زنجان رخنمون دارد زنجان - ایرنا - عضو هیات علمی دانشگاه زنجان گفت: قدیمی ترین سنگ های ایران در استان زنجان به سن پرکامبرین ˈ بیش از 600 میلیون سالˈ رخنمون دارند.
نصرالله عباسی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، افزود: استان زنجان موقعیت خاصی در کشور دارد و میان سه پهنه زمین شناسی البرز، ایران مرکزی و سنندج - سیرجان قرار گرفته است.
وی یادآورشد: همین موضوع موجب شده است که این استان از پدیده های زمین شناسی تاریخی - ساختاری و منابع اقتصادی هر یک از این پهنه ها بهره مند شود.
عباسی اظهار کرد: بخشی از شهرستان طارم واقع در شمال استان زنجان در زون تالش و بخش دیگر از آن در زون ساختاری طارم قرار دارد که هر دو به عنوان بخشی از پهنه البرز غربی محسوب می شوند.
این استاد زمین شناسی دانشگاه زنجان گفت: قدمت زون تالش به زمان پرکامبرین تا دوره ی نئوژن (20 میلیون سال پیش) می رسد، در حالی که قدمت زون طارم به سری/اپوک ائوسن سن (50 میلیون سال پیش) بر می گردد و رسوبات آذرآواری و آذرین را به طور گسترده در خود جای داده است.
عباسی ادامه داد: کوه های طارم در کمربند مس اهر - بزمان قرار گرفته و همین موضوع موجب شده است تا این مناطق منابع فلزی مس، سرب، روی و طلا را در خود جای دهند.
عضو هیات علمی دانشگاه زنجان گفت: ارتفاعات جنوب زنجان - ابهر که در فرهنگ زمین شناسی ایران به کوه های سلطانیه مشهور است، در یک موقعیت راندگی از زمینهای پرکامبرین تا ائوسن تشکیل شده است.
وی اضافه کرد: برش الگوی سازندهای بایندر، سلطانیه و باروت در این ارتفاعات پیمایش و نامگذاری شده اند و به همراه سازند کهر پی سنگ ایران را تشکیل می دهند.
عباسی افزود: نقشه زمین شناسی کوه های سلطانیه، نخستین نقشه زمین شناسی ایران است که در مقیاس 1:100000 توسط سازمان زمین شناسی کشور در پنجاه سال پیش منتشر گردید.
وی اضافه کرد: در کوه های سلطانیه منابع سیلیس، فسفات، خاکهای صنعتی و منابع فلزی به ویژه آهن به فراوانی یافت می شوند.
عباسی افزود: جنوب استان زنجان، نهشته های جدید دوران سنوزوئیک را دارد و گچ و نمک از مهمترین منابع اقتصادی موجود در آن هستند.
این استاد زمین شناسی دانشگاه زنجان گفت: با عملکرد دو گسل شمالی-جنوبی در منطقه ماهنشان-تکاب، زمین های دگرگونی با قدمت بسیار زیاد رخنمون دارند و در طی زمان میوسن (20 میلیون سال پیش) به شدت تحت تاثیر فرآیند ماگمایی قرار داشته است.
وی یادآورشد: در این فرآیندها کانسارهای ویژه مانند طلا در آن ایجاد شده است که معدن طلای زرشوران نمونه ای از آن است.
عباسی به وجود بسیاری از منابع معدنی در استان زنجان اشاره کرد و از امکان پی جویی کانسارهای فلزات کمیاب به ویژه در پلاسرها تاکید کرد.
7319/596
14/11/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]