تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 1 بهمن 1403    احادیث و روایات:  امام کاظم (ع):از شوخی (بی مورد) بپرهیز، زیرا که شوخی نور ایمان تو را می برد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1855489079




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

كاش «حافظ» ارزش ريال مستقل بود


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: كاش «حافظ» ارزش ريال مستقل بود
نویسنده : هادي غلامحسيني 
حفظ ارزش پول ملي آنقدر از اهميت بالايي برخوردار است كه همين امر بانك مركزي برخي از كشورها را به استقلال رسانده است تا مردمي كه سال‌ها براي جمع‌آوري سرمايه ارز رايج كشور را جمع‌آوري كرده‌اند، در طول زمان با افت ناجوانمردانه ارزش ارزهاي خود مواجه نشوند.

تصور كنيد يك فرد در اثر سال‌ها كار و پس‌انداز موفق به جمع‌آوري سرمايه‌اي شده اين در حالي است با چاپ پول بدون پشتوانه يا بد‌پشتوانه (‌از نظر دستيابي و سرعت نقد‌شوندگي‌) مي‌توان قدرت خريد يا ارزش حقيقي سرمايه نقدي افراد را دستخوش تغيير كرد. حفظ و تقويت ارزش پول ملي جزو وظايف ذاتي تمامي بانك‌هاي مركزي كشورها مي‌باشد، اين در حالي است كه در كشورهاي توسعه‌يافته براي آنكه خيال مردم را براي حفظ ارزش حقيقي پول راحت كنند، نهاد بانك مركزي را مستقل كرده‌اند تا اين نهاد تحت فشار جريان‌هاي سياسي اقتصاد و سازمان پول در جامعه را به ضرر مردم تغيير ندهد.

بله پول (به مفهوم اقتصادي‌اش) براي خود اقتصاد دارد؛ اقتصادي كه برخي از اقتصاد‌دان‌ها اهميت وي‍‍‍‍‍ژه‌اي براي آن قائلند و تعادل در اقتصاد را تا حد زيادي در گرو سلامت بخش پولي عنوان مي‌كنند.
در هر اقتصادي وظايفي چون 1- ابزار مبادله و پرداخت 2- واحد شمارش 3- ذخيره ارزش‌هاي اقتصادي4- ابزاري براي پرداخت‌هاي انجام‌نشده (پرداخت‌هاي آتي) براي پول تعريف مي‌شود.
اگرچه در نگاه اول پول، اشكال مختلف اسكناس و مسكوكات را در ذهن متبادر مي‌كند اما مفهوم پول در اقتصاد بسيار فراتر از يك اسكناس است و سازماني پيچيده از همين اسكناس‌ها در اقتصاد خلق مي‌شود.

براي برقراري تعادل در اقتصاد ناگزير به تعادل در نقدينگي هستيم اما پيش از آن بايد تعاريفي را ارائه دهيم تا بدانيم اگر پول به معناي حقيقي آن از ميزان دارايي‌هاي بانك مركزي فراتر رود، چگونه در جامعه تورم شكل مي‌گيرد.

مجموع ميزان اسكناس و مسكوكات و همچنين حساب‌هاي سپرده ديداري (حساب جاري كه قابليت اخذ پول با چك را دارا باشد) را به عنوان حجم پول در جامعه به شمار مي‌آوريم. (حجم پول= ميزان اسكناس و مسكوكات + حساب‌هاي سپرده ديداري).‌ همچنين مجموع سپرده‌هاي مدت‌دار و سپرده‌هاي قرض‌الحسنه را به عنوان شبه‌پول مي‌شناسيم. (شبه پول سپرده‌هاي مدت‌دار سپرده‌هاي قرض‌الحسنه).

در اين بين مجموع حجم پول و شبه‌پول را به عنوان حجم نقدينگي در اقتصاد مي‌شناسيم. (حجم نقدينگي = حجم پول + شبه‌پول).

حال پايه پولي به نسبت ميان اسكناس عرضه شده توسط بانك مركزي و مجموع دارايي‌هاي اين بانك كه به عنوان پشتوانه اسكناس قابل قبول باشد، گفته مي‌شود. هرچه اين نسبت بزرگ‌تر باشد، ميزان نقدينگي و به تبع آن تورم بيشتر است، به عبارت ديگر بزرگ بودن اين نسبت نشانگر پايين بودن ارزش پول است.

در اين بين بايد گفت منابع پايه پولي همان دارايي‌هاي بانك مركزي است كه شامل: ۱- ذخاير ارزي ۲- استقراض دولت از بانك مركزي ۳- ساير دارايي‌ها ۴- تسهيلات اعطايي به بانك‌هاي تجاري مصارف پايه پولي همان بدهي‌هاي پولي مي‌باشد. توضيحات فوق از اين باب ارائه شد كه بگوييم در اثر ايجاد هر يك ريال پول بدون پشتوانه يا بد‌پشتوانه (از منظر دسترسي يا ترديد در دسترسي به‌موقع) توسط بانك مركزي چندين برابر يك ريال در اقتصاد پايه پولي رشد مي‌يابد زيرا اعتباري كه از ناحيه چاپ پول ايجاد مي‌شود معمولاً از نظر‌ها پنهان مي‌ماند و حال آنكه اعتبار خط‌شده در اثر چاپ پول چندين برابر پول ايجاد‌شده به شمار مي‌رود.

براي درك مقوله انتشار پول كافي است انتقادهاي بيرحمانه دولت يازدهم را به مسكن مهر و 50هزار‌ميليارد توماني كه به واسطه اين طرح به اقتصاد ايران تزريق شده است، به ياد آوريم، بنا به ادعاي دولت منابع مسكن مهر بيش 10تا 20درصد تورم را به اقتصاد تحميل كرده بود.

 حال با كمال تعجب بايد عنوان داشت كه هنوز دولت روحاني به نيمه راه نرسيده است، به اندازه كل پروژه مسكن مهر پول به اقتصاد ايران تزريق كرده، البته دولت مدعي است خالص دارايي‌هاي بانك مركزي را به واسطه انتقال ارزهاي بلوكه‌شده به اين نهاد افزايش داده و در ازاي اين ارزها بانك مركزي پول چاپ كرده اما بايد عنوان داشت كه دولت مال بدي را به بانك مركزي انداخته است؛ مالي كه شايد حالا حالا‌ها نتوان آن را به دست آورد.

در اين بين براي درك حجم 50‌هزار‌ميليارد تومان پولي كه چاپ شده است، بايد گفت كه اين ميزان برابر است با يك‌چهارم بودجه عمومي كشور در سال 93 يا كل تأمين مالي صورت‌گرفته در طرح مسكن مهر.

لازم به ذكر است اثر تورمي چاپ 50هزارميليارد تومان پول توسط بانك مركزي، به زودي خود را در اقتصاد ايران نشان مي‌دهند و مردم بايد در انتظار بي‌ارزش‌تر شدن ريال‌هايشان در برابر ساير ارزها چون دلار، پوند، يورو، درهم و... باشند، اين امر در حالي اتفاق مي‌افتد كه طي سال‌هاي گذشته بسياري از مردم جامعه با اين خيال كه بانك مركزي حافظ ارزش دارايي نقدي آنها‌ست، اقدام به نگهداري نقدينگي كرده‌اند. حال بايد مجدد به رؤياي استقلال بانك مركزي بازگرديم و فكر كنيم اگر نهاد بانك مركزي مستقل بود، امروز نرخ تسريع ريال با دلار يا طلا در چه شرايطي به سر مي‌برد.

منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۱۳ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۰:۳۸





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن