واضح آرشیو وب فارسی:فارس: مراسم نکوداشت استاد «غلامحسین امیرخانی»
1200 خوشنویس ممتاز ثمره تلاش استاد امیرخانی/ امیرخانی در خط به تصوف رسید
معاون اداره کل کتابهای خطی و نادر کتابخانه ملی در این مراسم، رمز موفقیت استاد امیرخانی را مطالعه وی دانست و گفت: استاد امیرخانی مراجعه کننده حرفهای به کتابخانه بوده است.
به گزارش خبرنگار هنرهای تجسمی خبرگزاری فارس، مراسم نکوداشت استاد «غلامحسین امیرخانی» شب گذشته با حضور مجید ملانوروزی مدیرکل هنرهای تجسمی، مهدی احمدی مدیرکل فرهنگ و ارشاد استان قزوین، مهدی محقق رئیس آثار و مفاخر فرهنگی و جمعی از اهالی ادب و هنر در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد. مهدی محقق رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در این مراسم اظهار داشت: استاد امیرخانی نیازی به تعظیم ندارد اما برای اینکه کسانی که میخواهند راه وی را بپیمایند به زوایای شخصیتی ایشان آشنا شده و وی را اسوه و مقتدای خود قرار دهند، چنین مراسمی بر پا شده است.
* 1200 خوشنویس ممتاز ثمره تلاش استاد امیرخانی محمد سلحشور در ادامه این مراسم گفت: در روزهای اول همکاری که با استاد امیرخانی، جلسهای نبود که دیرتر از دیگران حضور داشته باشد. او انضباط را حتی به شاگردان خود هم آموخت. وی مدیری گشادهروی است و مدیریت و روحیه شاد و بشاش او تأثیر بسزایی در شاگردانش نیز داشت. او از جوانی عارف بود. در طول تاریخ شاید 5 تا 6 خوشنویس داشتیم اما اکنون نزدیک به 1200 خوشنویس ممتاز تربیت شدند که اغلب با واسطه یا بی واسطه شاگرد استاد امیرخانی بودند. در بخش بعد، محمدعلی اسلامی ندوشن گفت: رابطه من با استاد امیرخانی به 25 سال پیش باز میگردد، حتی کتابهای «سرو سایه فکن» و «بهار در پاییز» مرا خوشنویسی کرده است. علت دیگری وجود دارد که این رابطه حفظ شده است و آن هم علاقه خاص من به خوشنویسی و هنر اصیل ایرانی بوده. هنری که فقط در زبان فارسی، چینی و عربی به آن پرداخته شده وگرنه بقیه خطوط در حد ادای نظر است. * ماندگاری نستعلیق مدیون نبوغ استاد امیرخانی است مهدی احمدی مدیرکل فرهنگ و ارشاد استان قزوین گفت: امیرخانی از چهرههای ماندگار و شخصیتهای خوب در حوزه هنر است که این استاد بیبدیل از قزوین، پایتخت خوشنویسی برخاسته است. وی افزود: همانطور که وقتی از شعر و غزل نام به میان میآید نام سعدی و حافظ در ذهن تداعی میشود در خوشنویسی نیز نام میرعماد و امیرخانی به ذهن میرسد. در هنر خوشنویسی از میان انواع خطوط برخی از بین رفتهاند و برخی نیز به اوج رسیدهاند. نستعلیق در چند دهه اخیر علاوه بر ماندگاری رایجترین و پرطرفدارترین خطها بوده است و این ماندگاری نستعلیق، مدیون نبوغ استاد امیرخانی است. استاد با تغییر و تحول در خط نستعلیق از نقطه و ترکیبات سبکی جدید مطابق با نیاز جامعه آفرید و روش علمی را برای آموزش نستعلیق به کار برد.
* امیرخانی در خط به تصوف رسید حسن بلغاری عضو فرهنگستان هنر و عضو هیأت علمی دانشکده هنرهای زیبا یادآور شد: بنده در سفرهای داخلی و خارجی در کنار استاد بودم و از فضائل اخلاقی و علم وی بهره بردم حتی مباحثی را هم بر مبنای بنیادی هنر این سرزمین و همچنین معرفتشناسی داشتیم. وی اطلاعات ژرفی از مثنوی و مولانا مهمان مباحث ما بود. در واقع میتوان گفت که امیرخانی در خط به تصوف رسید. * آنچه که برای استاد امیرخانی مهم است بهروز غریب پور مدیرعامل اسبق خانه هنرمندان ایران در این مراسم اظهار داشت: در بهمن ماه سال 78 که قرار بود خانه هنرمندان افتتاح شود بسیاری نام این موسسه را به رسمیت نمیشناختند و برای تثبیت آن باید به ادارات مراجعه میکردیم. خانه هنرمندان بالاخره با همراهی اساتیدی از جمله امیرخانی، نامی و ممیز پا گرفت. از هنرمندان و شاگردان نیز دعوت شد تا در خانه هنرمندان حضور پیدا کنند. وی افزود: در هر جلسه من بیشتر باور میکردم که قرار است خانه هنرمندان به دست من و یاری دوستان پایهگذاری شود. اتکای من به استاد امیرخانی بود و وی چون شیری به میدان آمده و مرا از تنهایی میرهاند. به نظر من کسی جای استاد امیرخانی را نخواهد گرفت. خوشنویسی مهم نیست بلکه نبرد برای پیشرفت یک جامعه مهم است. برای وی محتوا، ایران، دوست داشتن دیگران بسیار مهم بوده و هست.
* استاد امیرخانی صفات دور از هم را در کنار هم داشت استاد علی شیرازی در ادامه گفت: استاد امیرخانی در طول دوران زندگی خود از یک سو رئیس بود و از یک سو همراه، از یک سو معلم بود و از یک سو داور و او در طول این سالها این صفات دور از هم را در کنار هم داشت و گشادهدستانه و قلم به قلم هنرجو و پا به پای او حرکت میکرد تا آنچه را که فرا گرفته را به شاگردانش بیاموزد. وی بیان داشت: او با طمأنینه و آرامش به هر کس که میآشفت تسلی میداد و عاشق راستین هنر بود. با عمل و رفتار و مهرورزی به آنان که چشم بینا داشتند، هنر میآموخت. * عصاره اندیشههای امیرخانی در آثارش تجلی شده است احسانالله شکراللهی، معاون اداره کل کتابهای خطی و نادر کتابخانه ملی در این مراسم، رمز موفقیت استاد امیرخانی را مطالعه وی دانست و گفت: استاد امیرخانی مراجعه کننده حرفهای به کتابخانه بوده؛ عصاره اندیشههای وی را در آثارش تجلی شده است. وی فقط استاد خط و خوشنویسی نیست بلکه استاد ادب است که بارها مواردی از ادب را در رفتارشان شاهد بودیم. * امیرخانی؛ اسطوره زنده فرهنگ و هنر خوشنویسی ایرانی جواد بختیاری گفت: استاد امیرخانی یک لقب نیست بلکه یک مفهوم اجتماعی و منشور چندوجهی از دانش، خرد، عاطفه و مهربانی است و به واسطه هوش و اعتقاد به توانایی وجودیشان دارای اعتماد به نفس فوقالعاده است البته این اعتماد به نفس در مجالست، همراهی و دوستی با اندیشمندان بوده است. وی ادامه داد: استاد امیرخانی زندگی پررنجی داشته اما با سربلندی از این رنجها عبور کرد. آثار وی برخاسته از دل سنتها در زندگی امروز است؛ در حال حاضر در طیفهای مختلف اجتماعی از جمله روشنفکر و سنتی طرفدار و مجذوب شخصیت او هستند و تمام ویژگیهای استاد در خط وی بازتاب دارد. هر قومی در نگاه به برجستگان هنر اسطورهای دارد، غلامحسین امیرخانی اسطوره زنده فرهنگ و هنر خوشنویسی ایرانی است. انتهای پیام/و
93/11/05 - 10:31
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]