واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
تحلیل دویچهوله؛
سقوط نفت؛ مجالی برای صعود اقتصاد ایران
دولت ایران میتواند در کوتاه مدت از کاهش بهای نفت به منظور "جراحی و اصلاح اقتصادی و برگرداندن قطار ایران به ریل اقتصادی" استفاده کند.
به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز، بخش فارسی وب سایت رسانه برون مرزی آلمان (دویچه وله/DW) در گزارشی نوشت: «کاهش بهای نفت برای آنان که نفت را بلای جان ایران میدانند احتمالا خبر خوشی است. آیا دولت حسن روحانی میتواند از این فرصت سخت برای رسیدن به یک آینده روشن اقتصادی و سیاسی استفاده کند؟» دویچه وله خاطرنشان کرد: «صادرات نفت ایران از دو و نیم میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۱۱ به تدریج کاهش یافت؛ سال ۲۰۱۲ یک میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه، ۲۰۱۳ یک و نیم میلیون بشکه و ۲۰۱۴ بنا بر آمار رسمی، یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز. بهای نفت اما در این سالها آن چنان که از تابستان امسال شروع به سقوط کرده، سیر نزولی نداشته است. سال ۲۰۱۱ قیمت متوسط هر بشکه نفت برنت ۱۲۶ دلار بود. این رقم در سال ۲۰۱۲ به ۱۲۸ دلار و در سال ۲۰۱۳ به ۱۱۹ دلار رسید. سال ۲۰۱۴ اما سال سقوط قیمت نفت بود. در ماه ژوئن این سال، دولت آمریکا که روش فراکینگ (استخراج نفت و گاز از درون سنگهای زیرزمینی) را برای استخراج نفت و گاز از چندی پیش آغاز کرده بود، پس از ۴۰ سال مجوز صدور نفت را صادر کرد. استفاده از روش فراکینگ، آمریکا را در ماه اکتبر سال ۲۰۱۴ به بزرگترین تولیدکننده نفت جهان تبدیل کرد.» این رسانه آلمانی افزود: «همزمان انقلابیون لیبی پس از یک سال کاهش در تولید نفت، دوباره تولید نفت خود را از دو مرکز "راس لانوف" و "السدری" افزایش دادند. این نفت از طریق مدیترانه بهطور مستقیم به اروپا انتقال مییافت. نفت نیجریه نیز که تا آن زمان بازار تقاضای اروپا را پوشش میداد، به سوی چین تغییر مسیر داد. مجموعه این عوامل، قیمت نفت را به پایینترین حد خود در ۳۰ سال اخیر رساند. حد متوسط قیمت هربشکه نفت خام برنت دریای شمال در سال ۲۰۱۴ میلادی ۸۶ دلار بود؛ قیمتی که کمی پایینتر از قیمت نفت در سال ۱۹۸۱ بود. این رقم در روزهای پایانی سال ۲۰۱۴ به کمتر از ۵۰ دلار رسید و پیشبینی شده تا پایان سال جاری میلادی به کمتر از ۴۰ دلار برسد.»
ایران و سقوط بهای نفت
دویچه وله در این گزارش مینویسد: «کاهش قیمت نفت برای کشورهایی که منبع اصلی درآمدشان فروش نفت است، بدون شک پیامدهای ناخوشایند اقتصادی خواهد داشت. اما در بعد سیاسی شاید اوضاع به روالی دیگر باشد. دولت حسن روحانی که دومین سال ریاست جمهوریاش را میگذراند، این روزها با مسائل زیادی دست به گریبان است؛ از مذاکرات هستهای گرفته تا نرخ بالای بیکاری و تورم و کاهش رشد اقتصادی و نیز فساد اقتصادی.» رسانه برون مرزی آلمان با این سؤال که «آیا سقوط بهای نفت بر دامنه این مشکلات خواهد افزود یا میتواند به حل آنها کمک کند؟» به سراغ "علیرضا نامور حقیقی" تحلیلگر مقیم کانادا رفته است. وی می گوید: «سقوط بهای نفت فرصتی برای دولت روحانی است تا دست به "جراحی اقتصادی" بزند. به این منظور روحانی باید یکسری اقدامات را در دستور کار خود قرار دهد... کاستن از حجم عریض و طویل دولت که در زمان احمدینژاد آغاز و انجام شد، یکی از کارهایی است که دولت روحانی باید برای مقابله با اثرات مخرب کاهش قیمت نفت انجام دهد. سازمان بوروکراتیک دولت به طور حبابی در دولت قبل رشد کرد و آقای احمدینژاد سازمانهای دولتی را با استخدامهای نامناسب گسترش داد. این استخدامها را شما از نهاد ریاست جمهوری میبینید تا دیگر نهادهای وابسته به دولت. دولت باید سعی کند با اینها مقابله کرده و برای کوچک کردن این سازمانهای عریض و طویل اقدام کند.»
نامور حقیقی اضافه می کند: «ایران برای مقابله با کاهش بهای نفت باید طرحی که ازسوی بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت پیشنهاد شده را دنبال کند. بر اساس این طرح تا سال ۱۳۹۶ ظرفیت تولید نفت ایران به روزانه پنج میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز خواهد رسید. برای رسیدن به این هدف، دولت روحانی باید فشار را از روی بخشهای تولیدی برداشته و بر بخشهای خدماتی و غیربانکی که سهم جدی در اقتصاد ندارند قرار دهد.» کارشناس دویچه وله بر این عقیده است که با انجام این اقدامات، دولت ایران میتواند در کوتاه مدت از کاهش بهای نفت به منظور "جراحی و اصلاح اقتصادی و برگرداندن قطار ایران به ریل اقتصادی" استفاده کند.
104
۱۸/۱۰/۱۳۹۳ - ۲۰:۳۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]