واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری پانا: صدای «زنجموره» در خانه هنرمندان ایران پیچید خبرگزاری پانا: خانه هنرمندان ایران سهشنبه 16 دی میزبان فیلم مستند «زنجموره» بود.
۱۳۹۳ پنج شنبه ۱۸ دي ساعت 10:52
![خبرگزاری پانا+](http://pana.ir/Image/PicArchive/2014/10/1_635501820213606949_s.jpg)
به گزارش سرویس فرهنگی پانا؛ این برنامه جزو مجموعه برنامههای نمایش فیلمهای مستند توسط انجمن تهیه کنندگان سینمای مستند خانه سینما است که در خانه هنرمندان برگزار میشود و برای بسیاری از مستندسازان، جزو معدود فرصتهایی است که برای دیده شدن اثرشان وجود دارد به ویژه برای مستندسازانی همچون محمد حسن دامن زن که اکثر فیلمهایش همچون «طرقه» مجوز نمایش نگرفته است. اما چه شد که به فیلم «زنجموره» اجازه نمایش دادند؟ دامن زن به این مهم اشاره کرد و گفت: خیلی دلم میخواست این فیلم در ایران نمایش داده شود و تماشاگران ایرانی آن را ببینند پس وقتی به من گفتند باید ۲۰ دقیقه از فیلم را کسر کنم تا به فیلم اجازه نمایش دهند پذیرفتم. البته به انسجام فیلم لطمه خورد ولی فیلم نمایش داده شد و این ارزشش را داشت!
اما فیلمی درباره سه زن که زندگیشان را صرف حمایت و نگهداری از سگها کردهاند، چه صحنهای دارد که باید سانسور شود؟ دامن زن به این هم پاسخ داد و گفت: اکثر صحنههای مربوط به زن روستایی بود. این زن با سگهایش زندگی میکرد. با آنها غذا میخورد، در کنار آنها میخوابید، برایشان آواز میخواند و لحظاتی که مشغول دعا و نیایش بود سگها به او گوش میدادند.
«زنجموره» که آکنده است با لحظات تلاش سه زن در حفظ و حراست از سگها و رنجهای آنها با صحنههای دلخراشی پایان میگیرد؛ صحنههای کشتار سگها؛ از سگهای بزرگ تا ماده سگها و تولههایشان. هر بار که صدای خشک و بیاحساس شلیک گلوله بر میخاست، صدای لرزش تماشاگران از دیدن این لحظات در فضای تاریک سالن به گوش میرسید و بعد نمایش به آتش کشیدن تل اجساد بیجان سگها با آن دود سیاه که آسمان را پر میکرد و آسمان آبی شهری که چرک و سیاه شده بود، تصویری که به این راحتی از ذهن مخاطب پاک نمیشود.
فیلم تمام شد ولی سکوت حاکم بر سالن، فضا را سنگین کرده بود. تاثیر صحنههایی که دیده بودیم و خونسردی مردی که کبریت را روشن کرد و بر تل اجساد انداخت و صدای زنجمورهای که با تماشای این مستند با ارزش در گوش ما به صدا در آمد.
نوبت به نشست نقد و بررسی رسید. در ابتدای این نشست پدرام اکبری ضمن اشاره به جایگاه حیواناتی همچون سگ و گربه در زندگی ایرانیها گفت: شرایط زندگی در دوران معاصر از یکسو و تنهایی انسان امروزی از سوی دیگر، انسانها را برمیانگیزد که حیواناتی را در قفس در کنار خود نگه دارند و حیواناتی همچون سگ و گربه بهمثابه عناصر حیوانی مزاحم از بستر زندگی رانده شوند. این موضوع گاه میتواند به قیمت نابودی آنها تمام شود. محمدحسن دامن زن با دقت و تعلق خاطر برای گزینش سوژههای بکر اجتماعی اینبار سراغ این موضوع رفته است. اگرچه زمان ساخت این فیلم به حدود پنج سال پیش بازمیگردد، اما این روزها کماکان اخبار کشتار سگها به گوش میرسد. در فیلمهای دامنزن شاهد کشش و تعلقخاطر انسانی نسبت به حیوانات هستیم که با نگاه انتقادی او به این نوع کشتار سگ همراه میشود. پرسش این فیلم این است که جامعه انسانی به کجا میرود؟ و آیا هیچ شیوه دیگری برای مواجهه با این حیوانات وجود ندارد، جز پرداخت پول برای کشتار آنها؟
در ادامه نشست محمدحسن دامنزن با اشاره به اینکه حدود بیست دقیقه از فیلم حذف شده گفت: هیچکدام از فیلمهای من اجازه نمایش در ایران را ندارند و از اینرو و با وجود حذف بخشهایی از فیلم، به پخش آن رضایت دادم چون دوست داشتم این فیلم در ایران نمایش داده شود و مردم آنرا ببینند. البته نباید فراموش کرد که بخشهای حذفی فیلم، کمی از انسجام آن کاسته است.
وی سپس به مضمون فیلم پرداخت و ادامه داد: سطح ظاهری فیلم در مورد کشتار سگهاست اما علاوه بر آن تلاش کردهام مایههایی از مسائل اجتماعی را بیان کنم. هر کدام از این زنها میتوانند نماینده تفکر اجتماعی خاصی در جامعه باشند و نگاه آنها را میتوان به جامعه تعمیم داد.
این فیلمساز مستقل در ادامه و در پاسخ به سوالی در مورد فیلمنامه فیلم گفت: در سینمای مستند و فیلمهای اینچنینی قائل به کار بر اساس فیلمنامه نیستم؛ کارهای تحقیقاتی را انجام میدهم ولی تازگی کار را دوست دارم و چیزی را از پیش برنامهریزی نمیکنم. بهعنوان مثال برای اینکه دوربین کجا باشد از پیش برنامهریزی نمیکنم. دوربین باید بتواند در هر لحظه عکسالعمل انسانها و سوژهها را ضبط کند. اما اگر قرار باشد مثلا در مورد تختجمشید فیلم بسازم همه چیز را با برنامهریزی پیش خواهم برد. وی در پایان گفتههای خود ضمن تقدیر از تعصب شخصیتهای زن فیلم به حیوانات، نسبت به وضعیت بد حیوانات هشدار داد و گفت: با شرایط کنونی، این حیوانات در صورت عدم مراقبت در درازمدت محکوم به نابودی هستند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری پانا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 56]