واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: اجرای ایدهای ناب در مدیریت مصرف آب که میتواند افشاگر حقایق باشد!
روند نزولی مصرف آب در این مجتمع عظیم به این صورت ممکن شده بود که طی سالهای گذشته، سیستم تصفیه و گردش آب در مجموعه راه اندازی شده و توسعه یافته بود تا در نتیجه آن، آب ورودی به جای یکبار استفاده شدن در عملیات هایی چون خنک کاری، بارها و بارها تصفیه شده و چرخه مصرف را طی نماید؛ سامانهای که در کنار اجرای ایده جدید، به تحولی شگرف منجر خواهد شد.
کد خبر: ۴۶۴۰۰۸
تاریخ انتشار: ۱۵ دی ۱۳۹۳ - ۱۸:۰۵ - 05 January 2015
هرچند سهم صنعت در مصرف آب بر اساس آمار و ارقام تایید شده بسیار ناچیز است، اما این گزاره هم موجب نشده که متولیان هدایت یکی از بزرگترین مجتمع های صنعتی جهان، به فکر راهکاری برای افزایش بهرهوری خود نبوده و برای کسب بالاترین رضایت عمومی تلاش نکنند.
به گزارش «تابناک»، طی ماه های گذشته، زمانی که خشکسالی در کشورمان به اوج خود رسیده و نگرانی از کمبود آب در قامت بحرانی حل ناشدنی بروز کرده بود، مرور محلهای مصارف آب دستمایه گزارشها و تحلیل های بسیاری قرار گرفت تا خواسته یا ناخواسته مسائلی بر سرزبان ها بیافتد که همگی ریشه در منطق و محاسبه نداشته و برخی در مسیر دشمنی بودند.
از جمله این مسائل، بالا بودن سهم صنعت در کشورمان در مصرف آب بود که بعضی با تکیه بر آن، تلاش داشتند این گونه به جامعه القا کنند که اولویت های تعیین شده تاکنون درست نبوده و بر ضرورت تغییر آنها اصرار بورزند. مثلا باید در صنایعی که در آنها آب مصرف میشود را بست و به جایش آب را برای مصرف مردم انباشت کرد.
این در حالی است که تا اسم صنایعی که در آنها آب کاربرد زیادی دارد به میان میآید، صنایع ذوب فلزات به ذهن متبادر شده و انگشت اتهام به سمت ایشان نشانه میرود. به سمت امثال مجتمع فولاد مبارکه که برخی تا آنجا درباره عملکردش بی اطلاعند که خشکی زاینده رود را به آن نسبت میدهند و فراموش میکنند که یکی از بزرگترین مجتمع های فولاد سازی جهان، آنقدر مصرف آبش کم است که در مقام مصرف این مایع حیات، حتی گوی رقابت را به برنج کاران استان هم میبازد، چه برسد به آنکه قرار باشد مصرفش با مصرف بزرگتری قیاس شود.
آن گونه که آمار نشان میدهد، اغلب آب شیرین مصرفی در کشورمان، صرف بخش کشاورزی میشود؛ موضوعی که به سادگی با تحقیقات مختصری درباره اهداف احداث سدهای دایر شده بر رودخانه های کشورمان میتوان به آن پی برد و یا با تکیه بر سخنان کارشناسان مختلف درباره ضرورت ری آوردن به آبیاری قطرهای در کشاورزی، بر آن صحه گذاشت و تاییدش کرد.
جالب تر اینجاست که میبینیم مصرف آب در این بخش به اعدادی چون 95 درصد مصرف آب در کشور میرسد که اندک توجهی به آن، ما را به ضرورت اصلاح الگوی مصرف در این بخش در سریع ترین زمان ممکن خواهد رساند. این در حالی است که اگر به سوگیری ها در کاهش مصرف آب دقت کنیم، در خواهیم یافت که به جای تلاش برای کاهش حجم انبوه آب شیرین که در کشاورزی در کشورمان صرف میشود (بخوانید هدر میرود)، همواره تلاش داریم مردم را به صرفه جویی آب در مصارف خانگی تشویق کنیم.
البته این موضوع به خودی خود محل اشکال نیست و صرفه جویی ریشه در باورهای اخلاقی و دینی جامعه ایرانی هم دارد، بلکه تاکید بر کاهش مصرف خانگی از این رو نادرست است که اتلاف آب در بخش کشاورزی را ندیده، حتی هدر رفت آب در شبکه توزیع شهری برایمان نگران کننده نباشد، راهکارهای دولتی چون توزیع برق ارزان برای فصول گرم کمتر مورد توجه قرار گیرد ولی به جای همه اینها به مصرف کنندگان خانگی بگوییم کمتر مصرف کنید که در غیر اینصورت، نرخ گران تری برایتان در نظر میگیریم و حتی ممکن است انشعابتان را قطع کنیم!
بدین ترتیب افکار عمومی را با این آدرس غلط، به اشتباه انداخته و موجب میشویم انگشت تهمت در کمبود آب به سمت سدها رفته، صنایع فارغ از مزایایی که برای جامعه دارند، حکم بلعندگان آب را بیابند و... تا در نهایت کسی از خود نپرسد که آیا واقعا بی سدهای ساخته شده زندگی برایمان مقدور بود؟ آیا صنایع در قبال آب اندکی که مورد استفاده قر ار میدهند، سود آوری ندارند؟
هرچه بلبشوی حاکم شده بر جامعه موجبات بروز ابهاماتی پیرامون مصرف آب در صنایع شد، در مجتمع فولاد مبارکه -که با بیست و یک هزار کارمند وکارگر، بیش از نیمی از فولاد از کشور را تولید کرده و از این حیث، از نام داران صنعت فولاد در منطقه و حتی جهان است،- تلاشی بر کاهش هر چه بیشتر نیاز این صنعت به آب رودخانه زاینده رود صورت گرفت که منجر به شکل گیری اتفاقی نو شده است.
اگر تا پیش از این برداشت این کارخانه از زاینده رود بر اساس کنتورهای نصب شده در مبادی ورودی آب و به گواه مسئولان وزارت نیرو، اندک بوده و به مرور طی سالها روند کاهشی نشان میداد، حالا قرار است کاهشی چشمگیر تر یافته و به خلق الگویی جدید در صنعت فولاد سازی برسد.
روند نزولی مصرف آب در این مجتمع عظیم به این صورت ممکن شده بود که طی سالهای گذشته، سیستم تصفیه و گردش آب در مجموعه راه اندازی شده و توسعه یافته بود تا در نتیجه آن، آب ورودی به جای یکبار استفاده شدن در عملیات هایی چون خنک کاری، بارها و بارها تصفیه شده و چرخه خنک کاری را طی کند و در نهایت به آب مورد نیاز برای آبیاری چند هزار هکتار فضای سبز محوطه پیرامونی این صنعت تبدیل شود.
این در حالی است که در گام جدید، تصمیم بر این شده که شهرهای مجاور این مجتمع بی نظیر، ابتدا با سرمایه گذاری مجتمع فولاد مبارکه دارای سیستم لوله کشی فاضلاب شده و بعد با هدایت این فاضلاب های گرد آمده به سمت مجتمع، در تصفیه خانه های دایر و در حال ساخت مجتمع فرایندتصفیه را طی کرده و به آب مورد استفاده در صنعت تبدیل شوند.
پر واضح است که با تکمیل این طرحِ در حال اجرا، همان مصرف اندک این صنعت از آب رودخانه نیز به حد توقف نزدیک شده و نه تنها تحولی شگرف در این صنعت از نظر راندمان رقم خواهد خورد، که الگویی جدید در مصرف بهینه از منابع خدادادی حاصل خواهد آمد که میتواند بهترین اطمینان خاطر را به جامعه تزریق نماید.
آنجاست که دیگر کسی نمیتواند سهم اندک صنعت در مصرف آب را دستمایه گله گذاری کرده و در سایه ابهاماتی از این دست، مصارف بزرگی چون هدر رفت آب در بخش کشاورزی را لاپوشانی کند؛ دیگر کسی نخواهد توانست غلط بودن سیستم آبیاری غرقابی در کشاورزی را به پای مصرف بالای آب در خانه ها نوشته و خشکی رودخانه های پر آب در کشور را به حاشیه ها مربوط کند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 93]