تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 11 مهر 1403    احادیث و روایات:  امام موسی کاظم (ع):کم گویی ، حکمت بزرگی است ، بر شما باد به خموشی که آسایش نیکو و سبکباری و سبب تخفی...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها




آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1819927715




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

اقتدار ملي با اقتصاد مقاومتي


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: اقتدار ملي با اقتصاد مقاومتي
طي يك سال و نيم گذشته گاهي حرف‌هايي از درون دولت شنيده مي‌شود كه صرفاً پرداختن به مسائل فرعي و حاشيه‌اي است يا در قالب تعريف زيادي از خود و تخريب ناجوانمردانه طيف مقابل مي‌گنجد.
نویسنده : سعيد همتي 


طي يك سال و نيم گذشته گاهي حرف‌هايي از درون دولت شنيده مي‌شود كه صرفاً پرداختن به مسائل فرعي و حاشيه‌اي است يا در قالب تعريف زيادي از خود و تخريب ناجوانمردانه طيف مقابل مي‌گنجد.
اما در اين ميان تأكيد زير‌پوستي «‌ما نمي‌توانيم» را هم نمي‌شود ناديده گرفت آنچنان كه گويي گره همه مشكلات كشور تنها در مذكرات و تعاملات بين‌المللي خلاصه شده است.
تسري و رسوخ روحيه ناتواني ملي، در حالي از سوي طيفي از سياستمداران در داخل تئوريزه مي‌شود كه تجربيات 35 سال انقلاب نشان داده كه مي‌توان بر بسياري از معضلات به ظاهر لاينحل هم فائق آمد به شرط اراده و تعميق روحيه خود‌باوري ملي.

   انقلاب ايران و حجم انبوه مشكلات اقتصادي
پيروزي انقلاب اسلامي ايران در اواخر قرن بيستم، دو قطب حاكم كمونيستي و ليبرال سرمايه‌داري را به چالش كشيد، انقلابي كه بنا بود به اذعان دشمنان و بر اساس محاسبات مادي ظرف چند روز و چند هفته و چند سال از بين برود.
اما اين انقلاب نه تنها از بين نرفت بلكه ۳۴ سال در سايه مقاومت همراه با تدبير ايستاد و امروز قدرت اول منطقه از حيث سياسي و علمي و يك الگوي تمام‌عيار از حيث گفتمان در منطقه و جهان اسلام است. در چنين شرايطي، دشمنان همواره تلاش داشته‌اند با اعمال تحريم‌ها و تهديدها در مسير پيشرفت و توسعه كشورمان دست‌انداز ايجاد كرده و اجازه ندهند كه روند روبه رشد نظام ادامه‌دار باشد. دامنه «تحريم» و «تهديد» كه عمري به اندازه انقلاب اسلامي دارد در چند سال اخير به بهانه‌هاي مختلف از جمله پرونده هسته‌اي، گسترده‌تر شده و بيشتر روي نقاط ضعف ما در حوزه اقتصادي ـ كه ضعفي ساختاري است ـ متمركز شده تا بلكه هم ما را وادار به تسليم كرده و هم از نفوذ و گسترش گفتمان انقلاب اسلامي در دنيا جلوگيري كند.

   نگاه‌هاي متفاوت به دور زدن تحريم‌ها
طي اين سال‌ها برخورد نخبگان و جناح‌هاي سياسي با «پديده تحريم‌ها و فشارهاي بيروني»، متفاوت و گاه متناقض بوده است به گونه‌اي كه طيفي از يك جريان سياسي راه برون‌رفت از وضعيت كنوني و مقابله با فشارها را كنارآمدن با غرب، به معناي تعديل خواسته‌ها و عدول از آرمان‌ها مي‌دانند و دسته‌اي ديگر، تأكيد روي گفتمان انقلاب و تقويت ساختارهاي داخلي كشور را حلال مشكلات موجود جامعه به حساب مي‌آورند. بر همين اساس «نوع مواجهه با تحريم‌ها و تهديدات غرب» و «چگونگي فائق آمدن بر مشكلات عديده داخلي» همواره به عنوان يكي از مختصات اختلاف‌برانگيز دو جريان مذكور بوده كه از سال‌هاي گذشته تا به امروز هم ادامه دارد. رويكرد دسته اول در رويارويي با غرب در جهت كاهش مشكلات داخلي، بر پايه اصولي مانند «شعار تنش‌زدايي و اعتماد‌سازي مبتني بر ادبيات منفعلانه در مقابل دشمن»، « ابراز نظريه گفت‌وگوي تمدن‌ها»، «نگرش انفعالي نسبت به رژيم صهيونيستي در كنفرانس‌ها و نشست‌هاي بين‌المللي» و«اعلان آمادگي براي دست كشيدن از حمايت حزب‌الله و حماس توسط ايران » و« كوتاه آمدن از منافع ملت در عرصه خارجي و از جمله آن تعليق انرژي هسته‌اي» معنا پيدا مي‌كرد كه نه تنها كمكي به پيشبرد اهداف ايران در عرصه جهاني نداشت بلكه سرعت‌گيري بود در مسير پيشرفت و اعتلاي انقلاب و نظام.

   زايش تفكر «توسعه برون‌گرا»
عملكرد ناموفق اين طيف در دوران حاكميت‌شان نه تنها هيچ‌گاه باعث نشد كه آنها در اصول فكري و سياسي خود نسبت به نوع مقابله با غرب و همچنين چگونگي مرتفع شدن مشكلات داخلي تجديدنظر كنند، بلكه در فرآيند انتخابات خردادماه 92 هم در‌صدد برآمدند با به چالش كشيدن گروه رقيب راهبرد اختصاصي خود را تنها داروي شفابخش وضعيت كشور به جامعه القا كنند. اين جريان در فرآيند انتخابات، همواره سعي داشت القا كند كه مشكلات به‌وجود آمده داخلي نتيجه سياست‌هاي غلط دولت نهم و دهم بوده و تنها راه گريز از آن مذاكره با امريكا و كوتاه آمدن در مقابل سياست‌هاي تهاجمي غرب است. تعبيرهايي مانند «اجازه ندهيم تحريم‌ها تا اين حد گسترده شود»، «رابطه با امريكا موجب حل همه مشكلات نمي‌شود اما حداقل فايده آن جلوگيري از اعمال تحريم‌هاي جديد و رفع تحريم‌هاي گذشته است»، «نبايد با گفتار خود ديگران را عليه خودمان تحريك كنيم، بلكه مي‌توانيم با كارهاي اقتصادي رابطه خوبي با كشورهاي دنيا داشته باشيم» در زمان تبليغات انتخابات رياست جمهوري بيانگر تلاش گسترده اين طيف در همين جهت است.
 
  برخي دولتمردان نگاه به بيرون را حلال مشكلات مي‌بينند
تأكيد بر اين نكته كه «پيشرفت در گرو سازش توأم با تعديل مواضع » از سوي جريان خاص نه تنها با روي كارآمدن دولت دكتر روحاني رنگ كهنگي به خود نگرفت بلكه رو به فزوني هم نهاد، تا جايي كه در تريبون جلسه معارفه وزير خارجه اظهار مي‌شود: «من‌كليد حل مشكلات‌كشور را در دست سياست خارجي مي‌دانم.» بيان اين جمله از سوي دولتمردان ـ در جلسه معارفه وزير خارجه ـ نشان‌دهنده اين مسئله است كه حلقه اصلي تصميم‌گير در دولت مشكلات موجود را ناشي از روابط نامناسب خارجي دانسته و برخي از دولتمردان بنا دارند حل مشكلات اقتصادي و مبنايي كشور را از دريچه سياست خارجه و رايزني با كشورهاي 5+1 و به ويژه امريكا پيگيري نمايند. به اعتقاد اين افراد تا هنگامي كه دولت نتواند راهكاري براي گشايش در پرونده هسته‎اي ايران بيابد، نمي‎توان اميدوار بود كه سياست‎گذاري‎هاي داخلي گرهي از اقتصاد و ساير مشكلات ايران باز كند. سخنان معاون اول رئيس‌جمهور در مراسم معارفه وزير اقتصاد مبني بر اينكه «دولت در گام اول به دنبال حل مشكلات اقتصادي از طريق تعامل با دنياست» هم يكي ديگر از اظهاراتي است كه بيم اشاعه تفكر توسعه برون‌گرا را در دولت در دل زنده كرد. به نظر مي‌رسد تفكري كه باعث اتخاذ اينگونه اظهارات مي‌شود، شباهت زيادي با نظام فكري افرادي كه در سال انتهايي دولت گذشته كل نابساماني‌هاي اتفاق افتاده را به مشكلات خارجي و فشار دشمنان نسبت داده و وجود هر‌گونه سوء‌مديريت و زيرساخت‌هاي ضعيف اقتصادي را انكار مي‌كردند، دارد. اين گونه مواضع مسئولان دولت دهم نه تنها به حل مشكلات داخلي نتوانست كمك شاياني بكند بلكه باعث جري‌تر شدن كشورهاي غربي براي گسترش دامنه تحريم‌ها شد و در آينده هم مي‌تواند همين روند را به دنبال داشته باشد.

   كار جهادي را ناديده نگيريم
همانگونه كه رهبر معظم انقلاب درباره خدمت و كار به صورت جهادي بارها توضيح دادند، جهادي به معناي بي‌قانوني نيست. شايد بتوان انجام كار جهادي را در سفرهاي استاني و فعاليت‌هاي عمراني دولت نهم و دهم تفسير كرد كه بارها و بارها مورد تحسين و تشويق رهبري قرار گرفت. توجيه مشكلات و انداختن تقصيرها به‌ گردن دولت قبلي در حالي كه پيش از اين با نشان دادن يك كليد نمادين ادعاي حل تمام آن مشكلات مي‌شد نه تنها كار جهادي به حساب نمي‌آيد بلكه در مسير عادي و طبيعي انجام كار و رفع مشكلات هم موانعي ايجاد مي‌كند كه البته براي رفع آن موانع نيازي به معجزه و عصاي موسي و يد بيضا نيست بلكه نياز به عزم جدي براي آغاز كار جهادي است.
به هر روي با توجه به آنكه اكنون ما در دهه پيشرفت و عدالت به سر مي‌بريم توجه به اين شاخص براي افزايش كارايي دولت مطلوب بسيار حائز اهميت است، زيرا پيشرفت بدون عدالت و عدالت بدون پيشرفت نتيجه مطلوبي نخواهد داشت و در اين صورت دولت فقط براي عده‌اي محدود مطلوب خواهد بود. عدالت و پيشرفت هم بايد در تمام زمينه‌ها شكل گيرد تا اهداف و چشم‌انداز به طور كامل محقق شود.
   تئوري رهبري
مقام معظم رهبري در مقاطع مختلف زماني ضمن تأكيد بر روحيه استقامت در مقابل توطئه‌ها‌ و تحريم‌هاي دشمن به مدل «توسعه وابسته‌گرايي» واكنش جدي نشان داده‌اند. برهمين اساس، تأكيد برخي از چهره‌هاي نزديك به دكتر روحاني در طول ماه‌هاي اخير مبني بر حل مشكلات داخلي از گذرگاه سازش با غرب، منجر به آن مي‌شود كه رهبر معظم انقلاب در مدت كوتاه دو ماهه چندين بار به «پيشرفت درونزا» در مقابل «توسعه وابسته‌گرا» تأكيد نمايند.
ايشان در مراسم تنفيذ حكم رئيس‌جمهور يازدهم مي‌فرمايند:«درس بزرگي كه ما از اين فشارهاي اقتصادي دريافت كرديم، اين است كه هرچه مي‌توانيم، بايد به استحكام ساخت داخلي قدرت بپردازيم؛ هرچه مي‌توانيم، در درون، خودمان را مقتدر كنيم؛ دل به بيرون نبنديم. آنهايي كه دل به بيرون ظرفيت ملت ايران مي‌بندند، وقتي با چنين مشكلاتي مواجه شوند، خلع سلاح خواهند شد. ظرفيت‌هاي ملت ايران خيلي زياد است. ما بايد بپردازيم به استحكام ساخت دروني اقتدار ملي...»
ايشان در ديدار شهريورماه با اعضاي هيئت دولت بيان واضح‌تري از پيشرفت درونزا را اظهار مي‌نمايند: «نگاهمان به بيرون نباشد. اين، توصيه ما است؛ اين معنايش اين نيست كه از امكاناتي كه در بيرون هست استفاده نكنيم؛ اين دو حرف با هم اشتباه نشود. اميدمان را به بيرون از ظرفيت داخلي كشور ندوزيم» و در ديدار با خبرگان رهبري مي‌فرمايند: «راه‌حل اصلي مشكلات كشور، تقويت ساخت دروني نظام بر اساس نگاه عاقلانه و خردمندانه است. . . تقويت ساخت دروني كشور نيز از طريق پيشرفت‌هاي علمي‌ و مديريت درست اقتصادي امكانپذير است.‌» و در ادامه تأكيد مي‌كنند: «بايد همواره در جهت استحكام ساخت دروني و حل كردن مشكلات با كمك نيرو و اراده خود‌ حركت كنيم.

   تقويت ساختار دروني
بدون ترديد پيشرفت مبتني بر توان و سرمايه‌هاي داخلي تا به امروز پيشرفت و اقتدار فراواني چه در عرصه داخلي و چه از حيث بين‌المللي نظير، «پيشرفت‌هاي چشمگير در توليد علوم پيشرفته نانو، هوافضا، سلول‌هاي بنيادين و بيوداروها»، «خودكفايي در توليد بنزين»، «ساخت جنگنده قاهر»، «دستيابي به فناوري ساخت زيردريايي‌هاي مدرن»، «پيشرفت خيره‌كننده در مقوله انرژي هسته‌اي و ازجمله تأمين سوخت ۲۰ درصد و توليد صفحات سوخت» و «دستيابي به فناوري توليد پهپادهاي رادار‌گريز» داشته است كه به راحتي نمي‌توان از آن چشم‌پوشي كرد.

   نقشه رهبري چيست
تأكيدات چندباره رهبري ـ درطول فاصله كوتاه زماني ـ نشان مي‌دهد كه تمركز و تلاش دولتمردان يازدهم براي اعتلا و پيشرفت همه‌جانبه كشور و بي‌اثركردن تحريم‌ها، بايد بر پايه «استفاده بهينه از ظرفيت‌ها و سرمايه‌گذاري داخلي كشور» و نه اميد واهي بستن به شگردهاي ديپلماسي اختصاصي يا مذاكرات با تيم‌هاي قلدر و متكبر غربي باشد و صد‌البته دولتمردان در هرسطحي از مديريت نبايد به اين تأكيدات تفصيلي به چشم ارشاد و اندرز خود از سوي رهبري نگاه كنند، چراكه مهم‌ترين مؤلفه‌هاي اين بخش از سخنان معظم‌له، «آينده‌نگري» و «كاربردي بودن» و« افزايش قدرت بالقوه كشور در عرصه‌هاي مختلف» را به همراه دارد و بنابراين بايد به عنوان نقشه راهبردي دولت قلمداد ‌شود. در پايان بايد متذكر شد كه توجه صرف به عرصه سياست خارجي براي زدودن مشكلات داخلي نه تنها باري از دوش نظام و ملت بر‌نمي‌دارد، بلكه كشور را وابسته‌تر از گذشته خواهد كرد و اين يعني تعديل توان داخلي و اثرگذاري بيشتر تحريم‌ها و تهديدهاي بيروني.

منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۲۳ آذر ۱۳۹۳ - ۱۸:۰۲





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن