واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۲ آذر ۱۳۹۳ (۱۹:۵۴ب.ظ)
سه گام مهم براي مبادله بورس کالا با 7 بورس کالايي دنيا کارشناس بازار سرمايه در خصوص عضويت اين بورس در اتحاديه الکترونيکي بين بورسي (IEU)، گفت: با عضويت بورس کالا در اتحاديه الکترونيکي بين بورسي که متشکل از هفت بورس کالايي از پنج کشور جهان بوده، صفحه جديدي در پرونده کاري بورس کالا باز شده است.
به گزارش خبرگزاري موج، حسين خزلي خرازي که بين سال 86 تا 88 از اعضاي هيات مديره شرکت بورس کالاي ايران بوده است، تاکيد کرد که يکي از مزيت هاي بزرگ بين المللي شدن ارکان بازار سرمايه از جمله بورس کالا اين است که براساس نرم بين المللي و استانداردهاي جهاني حرکت کنيم.
به گفته خرازي، اينکه با گذشت تنها 11 سال از تاسيس نخستين بورس کالايي در کشور يعني بورس فلزات تهران و همچنين گذشت 7 سال از راه اندازي شرکت بورس کالاي ايران، اين بورس به جايگاهي رسيده که پاي خود را فراتر از مرزهاي ملي گذاشته و عزمي جدي براي آغاز مبادلات بين بورسي دارد، جاي تحسين داشته و همه ارکان بازار سرمايه بايد به اين روند کمک کنند.
اين کارشناس بازار سرمايه افزود: عضويت و همکاري بورس ها و ساير نهادهاي مالي کشور به اتحاديه هاي منطقه اي و بين المللي تاثير شاياني در ارتقا سطح دانش و آشنايي مديران ارشد و مياني شرکت ها با تحولات بورس هاي مختلف و همچنين انتقال تکنولوژي هاي مالي در جهت استاندارسازي فرآيند هاي مبادلاتي دارد که اين موضوع بايد از مطالبات ما فعالان بازار سرمايه و همچنين رسانه ها باشد.
خرازي اظهار داشت: به عنوان مثال بورس تهران سال هاست عضو اتحاديه بورس هاي آسيايي و اروپايي (FEAS) است البته عضويت بورس تهران در فدراسيون جهاني بورس ها در چند سال اخير به تعليق درآمده است. همچنين شرکت سپرده گذاري مرکزي علاوه بر عضويت در FEAS داراي توافقنامه همکاري با شرکت هاي سپرده گذاري از کشورهاي مختلفي همچون کره جنوبي، عمان و پاکستان بوده و بايد روند عضويت بورس هاي کشور به ساير بورس ها و مجامع و اتحاديه هاي مشابه ادامه يابد. در اين بين بورس کالاي ايران نيز روند عضويت و همکاري هاي خود با بورس هاي منطقه اي را آغاز کرده است.
خرازي افزود: يکي از مشکلات بزرگ ما در بازار سرمايه، قوانين، دستورالعمل ها و نرم افزارها بوده که تا حدود زيادي خود ساخته و در داخل ايران بومي شده است، به عبارت ديگر قوانين متناسب با نيازهاي ما طراحي شده اند اما براي بين المللي شدن در حوزه بازار سرمايه و معاملات، بايد مجموعه محيط حاکم بر بازار سرمايه از جمله قوانين، رفتارها و نرم افزارها تا 70 درصد رنگ و بوي بين المللي به خود بگيرد؛ از اين جهت بايد عضويت بورس کالاي ايران در اتحاديه الکترونيکي بين بورسي را به فال نيک گرفت.
وي تصريح کرد: با اين تفاسير يکي از مزيت هاي بزرگ بين المللي شدن ارکان بازار سرمايه از جمله بورس کالا اين است که براساس نرم بين المللي و استانداردهاي جهاني حرکت خواهيم کرد.
اين کارشناس بازار سرمايه با اشاره به وجود يک آفت بزرگ در عضويت هاي برخي نهادهاي مختلف به مراکز بين المللي، گفت: يک آفتي که در عضويت برخي نهادها با اتحاديه هاي بين المللي وجود دارد، اين است که معمولا ارتباط اين مراکز و تبادل اطلاعات و دانش، به سالي يکبار و حضور نفر اول شرکت در کنفرانس و همايش ها ختم مي شود در صورتي که بايد در توافقنامه ها تعاملات جدي وجود داشته باشد و بدنه شرکت ها و مديران مياني نيز براي کسب تجربيات مختلف در اين همايش ها شرکت کنند. به بيان ديگر مي توان گفت اگر عضويت ها به ديدار سالي يکبار محدود شود، امضا توافقنامه ها و عضويت ها صوري است.
** سه مرحله براي آغاز مبادلات بين بورسي
خرازي با بيان اينکه براي آغاز مبادلات بين بورسي ميان بورس کالاي ايران با بورس هاي کالايي منطقه برداشتن سه گام اساسي لازم است، گفت: در گام نخست بايد مقامات ناظر بورس هاي کالايي باهم قرارداد همکاري امضا کنند براي مثال سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان مقام ناظر بر بورس کالا با نهادهاي نظارتي بورس هاي عضو اتحاديه IEU در ارتباط باشند.
وي در خصوص گام دوم پيش روي بورس کالا براي آغاز معاملات با هفت بورس کالاي عضو IEU گفت: در مرحله بعد اتاق پاياپاي که زيرمجموعه شرکت سپرده گذاري مرکزي است بايد طي قراردادي با نهادهاي همسو در بورس هاي ديگر مرتبط شوند تا عمليات تسويه، پاياپاي و تهاتر در مبادلات بين المللي به سهولت انجام شود.
خرازي تصريح کرد: البته در سفري که اعضاي اتحاديه الکترونيکي به تهران داشتند، علاوه بر عضويت بورس کالا در اين اتحاديه، شرکت سپرده گذاري مرکزي نيز قراردادي را با اين اتحاديه منعقد کرد که به اين ترتيب بايد زيرساخت هاي ثبت و تسويه پاياپاي فراهم شود تا سرمايه گذاران دغدغه اي در خصوص مبادلات بين بورسي نداشته باشند.
اين کارشناس بازار سرمايه به سومين گام اشاره کرد و اظهار داشت: بحث آخر به نقل و انتقالات وجوه از طريق سيستم بانکي مربوط مي شود که در صورت کمرنگ شدن تحريم ها، مقدمات طي شدن اين گام ايجاد مي شود.
به گفته خرازي، با طي شدن سه گام مذکور يک سرمايه گذاري ايراني به راحتي مي تواند با ارائه سفارش به کارگزار خود، هر کالا يا ابزار مالي را خريد و فروش کند و در طرف مقابل يک تاجر در مسکو يا بلاروس مي تواند به صورت آنلاين محصولات يا دارايي هاي مالي موجود در بورس کالاي ايران را سفارش دهد.
اين کارشناس بازار سرمايه گفت: به طور طبيعي طي شدن اين مراحل زمانبر خواهد بود اما اينکه با گذشت تنها 11 سال از تاسيس نخستين بورس کالايي در کشور يعني بورس فلزات تهران و همچنين گذشت 7 سال از راه اندازي شرکت بورس کالاي ايران، اين بورس به جايگاهي رسيده که پاي خود را فراتر از مرزهاي ملي گذاشته و عزمي جدي براي آغاز مبادلات بين بورسي دارد، جاي تحسين دارد و همه ارکان بازار سرمايه بايد به اين روند کمک کنند.
براساس اين گزارش، هفت بورس کالايي از پنج کشور ارمنستان، اوکراين، بلاروس، قزاقستان و قرقيزستان عضو اتحاديه IEU هستند که به گفته «گريگور وارديکيان» رييس اتحاديه الکترونيکي بين بورسي روسيه نيز بزودي عضو اين اتحاديه مي شود. به اين ترتيب با عضويت بورس کالاي ايران در 26 آبان سال جاري، شمار کشورهاي عضو IEU به شش رسيده است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]