واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۷ آذر ۱۳۹۳ (۲۳:۱۰ب.ظ)
بررسي تأثير کاهش بهاي نفت بر اقتصاد اروپا: چه کساني از کاهش بهاي نفت سود مي برند گروه بين الملل خبرگزاري موج
به گزارش خبرنگار بين الملل خبرگزاري موج، بهاي نفت خام يکي از عوامل تأثير گذار بر اقتصاد جهان است. افزايش يا کاهش اين حامل انرژي مي تواند صعودي يا نزولي بودن رشد اقتصادي اکثر کشورهاي جهان را تحت تأثير قرار دهد. اين در حالي است که بهاي جهاني نفت خام در ماه هاي اخير دستخوش نوسانات زيادي شده و حتي در مواقعي به پايين ترين ميزان خود در سال هاي گذشته نيز رسيده است.
اين روند نزولي دلايل متعددي، از جمله کاهش تقاضا در سطح جهاني و افزايش توليد برخي کشورها داشته است.
در حالي که برخي از کشورهاي جهان، بخصوص کشورهايي که بودجه وابسته به فروش نفت دارند، به شدت تحت تأثير اين کاهش قيمت بوده اند، ديگر کشورهايي وجود دارند که از اين کاهش قيمت نقع مي برند.
از سويي کاهش قيمت نفت، براي آن دسته از اقتصادها نتيجه مثبت دارد که توليد داخلي خود را بر پايه انرژي نفت بنا نکردهاند. کاهش قيمت نفت ميتواند براي کشورهاي مصرفکننده خبر خوشايندي باشد، زيرا توليد را افزايش داده و کشورهايي را که از بيکاري و نابساماني اقتصادي رنج ميبرد، کمک کند.
همچنين کاهش قيمت نفت توزيع ثروت در کشورهاي مصرف کننده نفت را نيز با تعادل مواجه ميکند؛ چرا که بخش قابل توجهي از درآمد خانوارها صرف مصرف انرژي ميشود.
با تمام اين وجود کاهش قيمت نفت زيانهايي نيز در بر دارد که بايد به آنها توجه کرد؛ کاهش نفت، بودجه شرکتهاي سرمايهگذاري را با بي نظمي مواجه ميکند.
علاوه بر اين با اينکه کاهش قيمت نفت در کشورهاي مصرفکننده باعث کاهش نرخ تورم ميشود، اما؛ در طولاني مدت باعث افزايش تورم در اروپا شده و يک عامل بازدارنده براي رشد اقتصادي در طولاني مدت در اين قاره خواهد بود.
کاهش تورم ميتواند برخي از بدنه بازار را با تهديد مواجه سازد، بخش توليد کالاها به طور کلي دچار زيان ميشود و همچنين اوراق مالي شرکتهاي انرژي ديگر خريدار آن چناني نخواهد داشت، با توجه به حجم سرمايه گذاري در اين بازارها، فشار اقتصادي پس از آن خود را نشان خواهد داد.
همچنين تصميم سازمان «اوپک» در مورد کاهش ندادن ميزان توليد تأثيراتي بر اقتصاد جهاني داشته است.
پس از اعلام اين تصميم از جانب اوپک بهاي نفت خام به پايين ترين ميزان خود در چهار سال گذشته رسيد و حتي پيش بيني مي شود اين روند کاهشي تا رسيدن هر بشکه نفت خام به 40 دلار ادامه پيدا کند.
اين در حالي است که تاريخ نشان داده که کاهش بهاي نفت خام براي اقتصاد کشورهاي غربي يک اتفاق مثبت است. بارزترين اين تأثيرات مي تواند کاهش درآمد هاي پوتين و ايجاد بي ثباتي داخلي در روسيه باشد.
اگرچه تأثير بلند مدت اين کاهش قيمت اروپا را بيش از پيش در رکورد اقتصادي فرو خواهد برد. زيرا کاهش بهاي انرژي به طور مستقيم بر کاهش قيمت ديگر اجناس تأثير گذار است و اين نمي تواند خبر خوبي براي کشورهاي اروپايي رکود زده همچون آلمان، ايتاليا و اسپانيا باشد.
اين در حالي است که در نگاه کوتاه مدت اين کاهش قيمت به نفع مصرف کنندگان اروپايي بوده است، به طوري که در بلژيک در ماه هاي گذشته بهاي بنزين با کاهش چند سنتي رو به رو بوده است.
از سويي ديگر، به گزارش شبکه تلويزيوني «تل سر»، اقتصاد دادان کشورهاي پيشرفته اعتقاد دارند که اين روند نزولي الزاما چيز بدي نيست. به اعتقاد اين افراد کاهش بهاي نفت خام به معني کاهش هزينه هاي توليد کنندگان و تجارت ها است و اين درنهايت مي تواند هزينه هاي مصرف کنندگان را نيز کاهش دهد. کاهش بهاي نفت خام به معني کاهش قيمت بنزين است که در حقيقت به خانواده ها کمک مي کند هزينه هاي خود را کاهش داده و در حوزه هاي ديگري سرمايه گذاري کنند.
کاهش بهاي نفت خام درست مانند افزايش سرمايه گذاري و کاهش هزينه براي تجارت ها بوده و مي تواند رشد اقتصادي کشورها را افزايش دهد. اين درحالي است که ديگر اقتصاددانان اين نظريه را رد مي کنند و باور دارند که اين کاهش قيمت تاثيرات منفي بيشتري بر اقتصاد جهان خواهد داشت. کاهش نرخ تورم در جهان خود به تنهايي مي تواند کشورها را درگير رکود کرده و اقتصاد را دچار چالش هاي بزرگ کند.
در مورد حوزه يورو نيز اين کاهش قيمت مي تواند منجر به کاهش نرخ تورم و منفي کردن اين شاخص در کشورهاي عضو شود. اين درحالي است که هم اکنون نيز شاخص تورم در حوزه يورو 0.2 درصد گزارش شده که بسيار پايين تر از ميزان ايده آل 2 درصد بوده و اقتصاد اين منطقه را با چالش روبه رو کرده است.
اين کاهش نرخ تورم مي تواند اقتصاد حوزه يورو را به پرتگاه نزديک تر کند و سياست مداران را مجبور به تزريق ميلياردها يور پول بيشتر به اقتصاد کند که اين در وضع اقتصادي کنوني در اروپا اين ايده اشتباهي است و در نهايت تنها منجر به افزايش نقدينگي و ورشکستگي صنايع کوچک خواهد شد.
در کل مي توان نتيجه گرفت که کاهش بهاي نفت خام اگرچه در کوتاه مدت به نفع مصرف کنندگان و صنايع است اما در دراز مدت مي تواند حتي کشورهاي پيشرفته و صنعتي را به سمت کاهش نرخ تورم و رکود اقتصادي سوق دهد.
حامد عبداللهي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]