واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: تبیین ابعاد امر به معروف و نهی از منکر؛ امر به معروف و نهی از منکر با تندی و تلخی هم عرض نیست تهران - ایرنا - عضو شورای علمی گروه اخلاق فردی و بندگی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با بیان آنکه جریان سازی امر به معروف و نهی از منکر بر مبنای محبت، ارشاد تدریجی و احترام به شخصیت افراد در جامعه محقق می شود، گفت: این فریضه عبادی با تندی و تلخی هم عرض نیست.
حجت الاسلام محمدجواد رودگر روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایرنا با تاکید بر این مساله که احیا و اجرای فریضه امر به معروف و نهی از منکر از اصلی ترین موانع پیشاروی آسیب های اجتماعی به شمار می رود خاطرنشان کرد: خوشبختانه این فریضه آیینه ای شفاف و پاک چون امام حسین(ع) دارد که اصل نهضت قیام خود و یاران و اصحاب باوفایش را علیه آل یزید بر پایه آن استوار کرد.
وی ادامه داد: نتیجه غایی احیا و اجرای فریضه عبادی امر به معروف و نهی از منکر اصلاح امت اسلامی است اما نباید فراموش کنیم که این فریضه در کنار عمومی بودن آن امری تخصصی نیز به شمار می رود و باید نهادهای مسئول و افراد کارآزموده درصدد اجرای مفاد این فریشه در جامعه برآیند.
** دستیابی به شرایط ایده آل نیازمند بسترسازی
حجت الاسلام رودگر با تاکید بر این نکته اساسی که رسالت امر به معروف و نهی از منکر تلاش برای برداشتن برخی بی تفاوتی ها در جامعه است، یادآور شد: نباید فراموش کنیم که در بطن اجرای این فریضه تلخی، تندی و توهین محلی از اعراب ندارد و اگر فردی برای رهنمون شدن به خیر و بازداشتن از شر به این ابزار متوسل شد فعل او مناسبتی با امر به معروف و نهی از منکر ندارد.
وی با بیان آنکه دلسوزی، شفقت و مهربانی مهمترین ابزار هر مسلمان در راستای انجام فریضه ها، احکام واجب و مستحب او به شمار می رود، خاطرنشان کرد: اگر شاهد تحقق واقعی امر به معروف و نهی از منکر در جامعه باشیم به واسطه آن خواهیم دید که فعالیت ها و ماموریت های نیروی انتظامی در جامعه به حداق می رسد و جز در موارد خاص حتی شاهد برخورد قهری نیروهای انتظامی در کشور نخواهیم بود.
عضو شورای علمی گروه اخلاق اجتماعی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با جدی خواندن این اصل که رسالت ذاتی آمر به معروف و ناهی از منکر تلاش برای اصلاح دیگران با رافت اسلامی است، گفت: زمانی که شاهد محقق شدن تمام و کمال اجرای فریضه امر به معروف و نهی از منکر در جامعه باشیم بدون شک دیگر هیچ جامعه ای نیازمند نهادهای حراستی اجتماعی (نه مرزی و جغرافیایی) و سازمان های انظباطی (نه انتظامی) نخواهد بود.
** دقت در رفتار بزرگان دین اسلام
حجت الاسلام رودگر در تبیین شیوه های اجرایی امر به معروف و نهی از منکر با تاکید براین نکته که برای دستیابی به بالاترین نتیجه در اجرای این فریضه باید به دنبال بهترین و مؤثرترین راه کارها و شیوه های عملی باشیم گفت: یکی از اصلی ترین و موثرترین گام ها برای آمر به معروف و ناهی از منکر «شیوه عملی» اجرای این فریضه است.
وی در تشریح «شیوه عملی» اجرای امر به معروف و نهی از منکر توسط افراد گفت: یکی از مهمترین عوامل موفقیت پیامبر اکرم (ص) و ائمه اطهار(ع) در ترویج و گسترش دین مبین اسلام، توجه به این شیوه بوده است. به عنوان مثال حضرت محمد(ص) در اغلب کارها از قبیل کندن خندق، ساختن مسجد و برنامه های فرهنگی و اجتماعی قبل از آنکه دیگران را تشویق به این کار کند خود پیش قدم می شد.
** پرهیز از شتاب و عجله در نهی از منکر
عضو شورای علمی گروه اخلاق فردی و بندگی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی «احترام به شخصیت افراد» را دومین شرط برای آمر به معروف و ناهی از منکر حین ادای فریضه خود دانست و ادامه داد: نباید فراموش کنیم که افرادی که از روی جهالت و نادانی مرتکب منکری می شوند و نسبت به عمل خود آشنایی ندارند با گناهکارانی که عامدانه به منکر می پردازند متفاوت هستند و بر همین اساس است که افراد گروه اول شخصیت شان قابل احترام است و نباید به هتک حرمت آنها پرداخت.
وی در ادامه تشریح و تبیین شیوه اجرای امر به معروف و نهی از منکر با اشاره به این مساله که بسیاری از ما عادت داریم که مرتکبان به منکر را ناگهانی و یک دفعه از گرداب گناهان شان خارج کنیم، گفت: برای رسیدن به یک مسلمان ایده آل نیاز داریم تا اصول و قواعد را با نرمی و به تدریج به آنها اطلاع دهیم و همین نکته در حقیقت شرط «ارشاد تدریجی» را به عنوان نکته دیگر آمر به معروف و ناهی از منکر توصیه می شود.
این کارشناس مذهبی تصریح کرد از دیگر شیوه های مهم و مؤثر در امر به معروف و نهی از منکر، نرم خویی و محبت است؛ خصلتی که موفقیت پیامبر(ص) بنا به نص صریح قرآن کریم مرهون آن بوده است.
** لزوم توجه مسئولان به آرامش جامعه
وی همچنین با یبان این مساله که یکی از امتیازات مکاتب الهی تشویق به خوبی ها و ارزش ها است و پیامبر اسلام (ص) از عامل تشویق در جهت پیشبرد اهداف سازنده شان استفاده های زیادی کرده اند گفت: بر همین اساس است که تاکید می کنیم که «تشویق به ارزش ها» از مهمترین خصوصیات آمر به معروف و ناهی از منکر است.
حجت الاسلام رودگر با اشاره به این مساله که بدون شک محیط جامعه نیز در پرورش خصلت های خوب و یا صفات منفی میان افراد دارای نقش مهمی است گفت: در این میان مسئولان نیز به اندازه مردم برای تحقق فضای سالم اجتماعی و فرهنگی وظیفه دارند و تا این دو شرط لازم و کافی محقق نشود در حقیقت نمی توانیم به شرایط ایده آل ذهنی مان دست پیدا کنیم.
فراهنگ**9266**1601**
17/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 53]