واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: خطر «پان پراگ و گوتکا" را جدی بگیرید روزنامه سیستان و بلوچستان در شماره 18851 خود مطلبی با عنوان خطر «پان پراگ» را جدی بگیرید منتشر کرده است.
دراین مطلب آمده است: شاید افرادی که به مناطق شرقی کشور سفر کرده اند، برحسب اتفاق در دکه ها و کیوسک های شهر، بسته های کوچکی را که در رنگ های مختلف و پوشش آلومینیمی آویزان است، دیده باشند. پان و گوتکا موادی است که به صورت جویدنی استفاده می شود و مصرف آن ابتدا در هندوستان رایج بوده و بعد به پاکستان، اندونزی، سریلانکا و به تازگی در مناطق مرزی شرق کشور راه یافته است و چه بسا در دیگر نقاط کشور هم یافت شود.
«دکتر زهرا رمضانی» کارشناس و متخصص در سم شناسی و مواد مخدر روان گردان درباره ساختار و عوارض پان می گوید: پان ترکیبی از تنباکو، آهک، خاکستر، ادویه معطر، ساخارین، مقدار زیادی فوفل و اسانس های شیمیایی غیرمجاز است و مشخص شده است که ترکیبات آرسنیک، کربنات منیزیم و سرب نیز در آن وجود دارد. پان عموماً در کارگاه های کوچک و به صورت دست ساز و غیربهداشتی تولید می شود و به منظور جلب مشتری و درآمد بیشتر ممکن است مواد مخدر نیز به آن اضافه شود.
پان به اشکال مختلفی وجود دارد. در کشورهای هندوستان و پاکستان بعد از جوشاندن مواد ذکر شده آن را روی برگ تازه گیاه vin می پیچانند که به آن گوتکا می گویند و مصرف کننده با جویدن آن احساس لذت و سرخوشی کاذب می کند و در حال حاضر هم این برگ به صورت آزاد از مرز وارد منطقه بلوچستان می شود و در کشور کارگاه های تولید گوتکا وجود دارد. نوع دیگری که به آن به اصطلاح «پان پرک» گفته می شود، به صورت بسته بندی در جلدهای آلومینیمی در رنگ ها و شکل های گوناگون به صورت پودر یا دانه های ریز است. مصرف کننده، آن را زیرزبان یا پشت زبان یا پشت لب می گذارد و یا به صورت جویدنی استفاده می کند.
او ادامه می دهد: باور نادرستی که بین مردم هندوستان و پاکستان وجود دارد این است که پان باعث استحکام دندان ها و لثه و همچنین باعث افزایش قدرت بدنی و بهبود بیماری های ریوی و گوارشی می شود؛ از طرفی به علت ایجاد احساس سرخوشی و لذت در مصرف کننده و باور نکردن این موضوع که پان یک ماده مخدر است، استفاده از این ماده روز به روز بیشتر می شود.
گذشته از اینکه این ماده به صورت غیربهداشتی تهیه می شود، فرد مصرف کننده به علت افزایش ترشح بزاق در اثر مصرف مجبور است دائم آب دهانش را بیرون بریزد که این امر باعث انتقال بیماری های عفونی مثل سل، هپاتیت و ... می شود. طبق تحقیقات انجام شده در هندوستان، مشخص شده است که 20-18 درصد کل سرطان ها در این کشور سرطان دهان و حنجره بوده است و هندوستان (در اثر استفاده از تنباکو) مقام دوم سرطان دهان را در دنیا بعد از برزیل (به علت استفاده از یک نوع مشروب خاص) دارد. همچنین آمار سرطان بین زنان هندی در سال های اخیر افزایش یافته است که در اثر استفاده زیاد از تنباکو، فوفل و آهک به صورت جویدنی است. زیرا در هندوستان بیشتر زنان از پان استفاده می کنند. این کارشناس تاکید می کند: علاوه بر آن پان به علت ضعیف کردن قدرت دفاعی سلول های بدن در مقابل باکتری ها باعث ایجاد سرطان لثه و ریه می شود. همچنین ساخارین موجود در آن عامل بیماری های کلیه و سرطان روده بزرگ است. مهم ترین عارضه این ماده ایجاد وابستگی و اعتیاد به آن و تمایل به استفاده از مواد مخدر قوی تر است و چون در بچه های سنین مدرسه مصرف آن زیاد است (به عنوان خوشبو کننده دهان) با ایجاد سرگیجه و نشئگی باعث افت تحصیلی در آنها می شود. از طرفی دور از انتظار نیست که افراد سودجو، مواد روانگردانی از قبیل اکستاسی به پان اضافه کرده باشند. این ماده که در حال حاضر به وفور در بسیاری از دکه ها و کیوسک های روزنامه فروشی شهرهای شرقی کشور دیده می شود ممکن است فردا به ماده مخدر خطرناکی در تمام کشور تبدیل شود.
7437 / 653
15/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]