واضح آرشیو وب فارسی:سیمرغ: وقتی اجابت مزاج با درد و خونریزی همراه است
با توجه به نوع و تشخیص پزشك متخصص در این رشته چندین روش درمانى وجود دارد.
بواسیر (همورویید) و شقاق مقعدی (فیسور) دو علت شایع درد و خونریزی هنگام اجابت مزاج به شمار می روند.
هموروئیدها بالشتك هاى عروقى طبیعى هستند كه در ناحیه كانال مقعدى در قسمت انتهاى روده بزرگ (راست روده) قرار دارند. این بالشتکها در دو قسمت داخل و خارج كانال مقعد قرار دارند كه به آن هموروئیدهاى داخلى و خارجى مى گویند. هموروئیدها اندامهای طبیعی این ناحیه هستند، اما در اثر زور زدن به دنبال یبوست و یا اسهال مىتوانند پرخون و متورم شده و در صورت تكرار یبوست و زور زدن موقع اجابت مزاج این بالشتك هاى عروقى متورم و دچار پارگى و زخمى شده و به صورت خونریزى و بیرون زدگى و گاهی درد به هنگام اجابت مزاج خود را نشان دهند.
انواع هموروئید
هموروئیدهاى داخلى از نظر شدت علائم به چهار درجه تقسیم مى شوند.
درجه اول: خونریزى بدون بیرون زدگى.
درجه دوم: خونریزى همراه بیرون زدگى كه خودبه خود جا مى رود.
درجه سوم: خونریزى به همراه بیرون زدگى كه با دست جا مى رود.
درجه چهارم: خونریزى به همراه بیرون زدگى كه با دست جا نمى رود.
عوامل ایجادکننده هموروئید
عوامل مهم و موثر در بروز آن عبارتند از: یبوست مزمن، اسهال مزمن، زور زدن موقع اجابت مزاج، نشستن طولانى مدت در توالت، افزایش سن، عوامل ارثى، حاملگى، تحرك كم، مصرف غذاهاى كمفیبر، عدم استفاده از میوهجات و سبزیجات، مصرف الكل و...
علایم و نشانهها
1) خونریزى: اولین و شایعترین علامت خونریزى هنگام اجابت مزاج است كه پس از دفع مدفوع سفت ایجاد می شود و به صورت خون روشن و تازه روى كاسه توالت مى چكد. وضعیت آن طورى است كه اكثراً پس از مدفوع است و به عبارتى از مدفوع جدا است. افراد بایستى متوجه باشند كه اگر خون مخلوط با مدفوع باشد بایستى به سایر عوامل مثل سرطان ها، پولیپ ها و كولیت ها مشكوك شده و حتماً بررسى كامل كولون توسط جراح متخصص كولوركتال انجام شود.
2) خروج توده (بیرونزدگى): دومین علامت بیرون زدگى است كه گاها بالشتك هاى هموروئیدى از مقعد خارج شده كه خود به خود جا رفته و یا براى جااندازى نیاز به دستكارى دارند و گاهى آنقدر وسیع هستند كه قابل جااندازى نیستند و بایستى سریع تر به جراح مراجعه شود.
3) درد: سومین علامت درد است كه در هموروئیدهاى درجه سوم و چهارم عارضهدار شده و یا هموروئیدهاى خارجى و مخلوط بروز مىكند.
درمان هموروئید
با توجه به نوع و تشخیص پزشك متخصص در این رشته چندین روش درمانى وجود دارد.
درمانهای طبى: كه معمولا براى هموروئیدهاى خفیف درجه اول و یا دوم توصیه مىشود عبارت است از كنترل یبوست به وسیله مصرف رژیم غذایى پرفیبر مثل میوهجات و سبزیجات، كاهو، آلو، انجیر، نان سبوسدار، اصلاح عادت اجابت مزاج، استفاده از پمادهاى ضد هموروئید و استفاده از ملینها و لگن آب گرم.
درمانهاى جراحی و سایر روشها: در صورتی که درون هموروئید خارجی لخته تشکیل شود، پزشک شما ممکن است درمان جراحی برای برداشتن هموروئید را توصیه کند. در موارد خونریزیهای مکرر یا هموروئیدهای پیشرفته دردناک نیز ممکن است جراحی برای برداشتن هموروئید یا استفاده از شیوههای سرپایی مانند كوتر كردن، منجمد كردن،بستن هموروئید با حلقه لاستیکی توصیه شود.
شقاق (فیسور) مقعد چیست؟
فیسور یا شقاق ترك و یا زخمى است كه در ناحیه ابتداى مقعد رخ مى دهد كه بسیار دردناك بوده و گاهاً با خونریزى مختصر موقع اجابت مزاج همراه است. علل ایجاد این زخم متفاوت است ولیكن در اكثر بیماران با تغییر اجابت مزاج از قبیل یبوست و یا اسهال شدید همراه است. شایعترین محل این زخم در قسمت خلفى است و از نظر بروز فیشر در بین زنان و مردان هر دو به یك اندازه شایع است به خصوص در افراد بالغ جوان شایعتر مشاهده مى شود ولیكن این بیمارى از نوزادان تا افراد مسن را گرفتار مى كند.
فیسور به دو شکل حاد و مزمن دیده می شود: در فیسور حاد علایم طى یك ماه اخیر شروع شده است و با درد شدید مقعد به خصوص در موقع اجابت مزاج شروع شده و زخم به صورت حاد است. درمان شکل حاد به صورت مراقبتى و سرپایى است. اكثرا با تغییر عادات غذایى و مصرف فیبر و سبزیجات و تنظیم عادات اجابت مزاج و استفاده از پمادهاى بىحسكننده درمان مىشود.
فیسور مزمن وقتى است كه علایم فیسور طولانى میشود و گاهی حالت عودکننده به خود میگیرد. در این حالت اكثرا یك زایده پوستى نیز در لبه مقعد ایجاد مىشود كه در این صورت اكثرا نیاز به درمانهاى بیشتر از قبیل جراحى دارد. معمولا در ابتدا برای شقاق از درمانهاى مراقبتى از قبیل پماد نیتروگلیسیرین یا پمادهاى دیلتیازم استفاده مىكنند. داروى دیگر، سم بوتولونیوم است كه داخل عضله داخلى مقعد تزریق مىشود. راه نهایى درمان فیسور مزمن جراحى است كه در این عمل معمولا قسمتى از عضله اسفنکتر داخلى مقعد قطع شده و گاهی نیاز به برداشتن زواید پوستى نیز مىشود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سیمرغ]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]