محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1843220857
کریدور شمال - جنوب؛ تسهیل همگرایی منطقه ای
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: آغاز فعالیت راه آهن ایران - ترکمنستان - قزاقستان کریدور شمال - جنوب؛ تسهیل همگرایی منطقه ای گروه تحقیق و تفسیر خبر - آغاز فعالیت راه آهن ایران - ترکمنستان - قزاقستان و اتصال این سه کشور به یکدیگر افزون بر افزایش تعاملات اقتصادی در این منطقه می تواند موجب گسترش مناسبات سیاسی و به تبع آن ثبات منطقه ای شود.
شکل گیری ارتباط ها و تعاملات درون منطقه ای طی 2 دهه گذشته یکی از اولویت های اصلی کشورها محسوب می شده است. این رویکرد که در قالب رهیافت وابستگی متقابل آغاز شده در اوایل دهه 90 میلادی و به ویژه پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی گسترش یافت.
با فروپاشی این کشور و تبدیل آن به 15جمهوری تازه استقلال یافته در حوزه های منطقه ای اروپا، آسیای مرکزی و قفقاز، باعث شد تا کشورهای همسایه چه در اروپا و چه در منطقه آسیا با طیفی از منافع - فرصت ها و چالش های تازه روبه رو شوند.
در این میان، جمهوری اسلامی ایران نیز در منطقه آسیای مرکزی با طیف متنوعی از کشورهای تازه استقلال یافته روبرو شد که به دلیل وضعیت ژئوپلیتیکی، از دسترسی به آب های آزاد محروم بودند. از این نگاه، جمهوری اسلامی ایران از یک وضعیت ژئواستراتژیکی تازه ای برخوردار شده بود که می توانست فرصت های بی شمار اقتصادی را ایجاد کند.
در این فضا و در نخستین اقدام، راه آهن سراسری مشهد - سرخس - تجن در اردیبهشت 1375 به عنوان بخشی از مسیر جاده تاریخی ابریشم با حضور سران 11 کشور منطقه و مقام های عالی رتبه 45 کشور جهان، مورد بهرهبرداری قرار گرفت تا کشور ترکمنستان از راه ایران به دریاهای آزاد ارتباط داشته باشد.
بعد از راه اندازی این مسیر، که اقتصاددانان آن را احیای دوباره جاده ابریشم قلمداد می کنند، امروز (دوازدهم آذرماه) بعد از گذشت کمتر از 20 سال، دومین خط آسیای مرکزی به خلیج فارس (خط آهن ایران، ترکمنستان و قزاقستان) آماده بهره برداری شده و زیر عنوان «کریدور شمال به جنوب» قرار است مسیر دسترسی کشورهای آسیای مرکزی و حتی روسیه را به دریای آزاد فراهم آورد.(1)
با پایان یافتن قطعه آخر این طرح یعنی راه آهن گرگان - اینچه برون، مسیر خط آهن سه کشور ایران، ترکمنستان و قزاقستان با هدف دسترسی آسیای مرکزی به ویژه کشورهای ترکمنستان و قزاقستان به آب های خلیج فارس و دریای عمان تکمیل و از این راه دسترسی کشورهای آسیای مرکزی به آب های آزاد فراهم شده و این کشورها از بن بست خارج می شوند.
با گشایش این طرح (پروژه) به نظر می رسد، ایران به گذرگاه حمل و نقلی آسیا از شمال به سمت جنوب و دریاهای آزاد تبدیل خواهد شد.
طول راه آهن ایران - ترکمنستان - قراقستان، حدود 920 کیلومتر است که از این میزان حدود 85 کیلومتر در خاک جمهوری اسلامی ایران، 700 کیلومتر در خاک ترکمنستان و 140 کیلومتر نیز در خاک قزاقستان قرار دارد؛ در مرحله نخست راه اندازی این خط ، ظرفیت جابه جایی بار 2 تا 3 میلیون تن در سال پیش بینی شده است و به تدریج امکان افزایش ظرفیت سالانه تا 12 میلیون تن بار نیز وجود دارد.
راه آهن ایران - ترکمنستان - قزاقستان در نشست مشترک رؤسای جمهوری سه کشور در سال 1388 با عقد تفاهم نامه ای به تصویب رسید و از سال 90 ساخت و توسعه آن آغاز شد. بهره برداری از این طرح بزرگ ریلی افزون بر فراهم کردن زمینه ترانزیت کالا و مسافر در حجم انبوه بین کشورهای همسایه موجب ارتقای مناسبات اقتصادی، سیاسی و اجتماعی در سطح بین المللی خواهد شد.(2)
با توجه به اتصال خطوط ریلی ایران به ترکیه در غرب و امتداد خطوط ریلی کشور تا بندرعباس و اتصال به پاکستان در جنوب شرق و اتصال به عراق در جنوب غرب و از طرفی اتصال خطوط ریلی قزاقستان به روسیه در شمال، اتصال خطوط ریلی ترکمنستان به ازبکستان در شمال شرق، این مساله قابل پیش بینی است که خط ریلی جدید تاثیر قابل توجهی در ترانزیت و رشد حجم تجارت در کشورهای منطقه خواهد داشت.
با راه اندازی مرحله اول این خط آهن، قرار است سالانه سه تا پنج میلیون تن و در فازهای بعدی نیز سالانه 10 الی 12 میلیون تن کالا جابجا شود.
کارشناسان بخش حمل و نقل بین المللی معتقدند، با راه اندازی این خط آهن، بیش از 600 کیلومتر از طول مسیر حمل و نقل بین المللی کشورهای عضو "سازمان کشورهای همسود" تا خلیج فارس و اروپا کاسته می شود.(3)
با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید در خرداد ماه 1392 خورشیدی و آغاز روندهای جدید در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران ما شاهد تقویت و گسترش تعاملات منطقه ای در ابعاد مختلف بودیم.
نشانه های این تقویت روابط را نیز می توان در دیدار و مذاکرات گوناگون "حسن روحانی" رییس جمهوری اسلامی ایران، با رهبران منطقه ای دید.
در این مسیر، آنچه اهمیت دوباره یافت، بازتنظیم روابط منطقه ای در قالب ها و رویکردهای تازه بود که باعث شد اقتصاد نقش پر رنگ تری در این تعاملات داشته باشد.
با تداوم چنین رویکردی و افزایش وزن منطقه گرایی در حوزه سیاست خارجی، یکبار دیگر نقش کریدور شمال - جنوب در سیاست های جمهوری اسلامی ایران و کشورهای منطقه آسیای مرکزی برجسته شد.
در این چارچوب به نظر می رسد، با گشایش خط راه آهن ایران، ترکمنستان، قزاقستان و عملیاتی شدن توافق های ایران و روسیه در همکاری های ریلی و احتمال احیای خط آهن ایران، جمهوری آذربایجان و روسیه و رها شدن ظرفیت های بزرگ ترانزیتی ایران از جمله عواملی است که می تواند مسیر ایران را مورد توجه طیف مختلفی از کشورهای منطقه و فرامنطقه ای دهد و أین وضعیت تازه می تواند مسولیت و فضایی تازه با فرصت های بی شمار پیش روی جمهوری اسلامی ایران بگذارد و به ویژه فرصت تاریخی ظرفیت مسیرهای ترانزیتی ایران را احیا نماید.
از دیگر سو، با گشایش خط راه آهن ایران، ترکمنستان، قزاقستان و گسترش مناسبات اقتصادی، حوزه همگرایی اقتصادی- سیاسی منطقه ای نیز افزایش می یابد. در چنین وضعیتی، کشورهای منطقه با پیوستن به زنجیره ای از تعاملات اقتصادی قادر خواهند بود تا فضای مناسبات سیاسی خود را نیز بهبود بخشیده و به ثبات و هم آوایی سیاسی دست یابند.
در فرجام، در فضای امروز منطقه و جهان، مناطق به عنوان نبض تپنده اقتصاد و سیاست اهمیت گسترده ای یافته است. در این چارچوب، روندها و فرایندهای منطقه ای به ویژه در حوزه همگرایی سیاسی و اقتصادی می تواند کمک شایانی به ثبات منطقه ای و جهانی داشته باشد.
به نظر می رسد، گشایش راه آهن گرگان به اینچه برون و تکمیل خط راه آهن قزاقستان - ترکمنستان و ایران به عنوان بخشی از مسیر شمال به جنوب در قالب یک ظرفیت تازه، افزون بر اینکه کشورهای منطقه آسیای مرکزی را قادر خواهد کرد تا با آب های آزاد و بین المللی ارتباط داشته باشند، تعاملات سیاسی و اقتصادی منطقه را نیز به سطوح بالاتری رشد خواهد داد.
منابع:
1.http://irna.ir/fa/News/81409328/
2.http://irna.ir/fa/News/81411396/
3.http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13930910001770
از سهراب انعامی
1358/2040
12/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]
صفحات پیشنهادی
کریدور شمال- جنوب؛ تسهیل همگرایی منطقه ای
آغاز فعالیت راه آهن ایران- ترکمنستان- قزاقستان کریدور شمال- جنوب تسهیل همگرایی منطقه ای تهران- ایران- آغاز به فعالیت راه آهن ایران- ترکمنستان- قزاقستان و اتصال این سه کشور به یکدیگر افزون بر افزایش تعاملات اقتصادی در این منطقه می تواند موجبات گسترش مناسبات سیاسی و به تبع آن ثبافزايش تجارت با بهرهبرداری از کریدور ریلی شمال-جنوب -
افزايش تجارت با بهرهبرداری از کریدور ریلی شمال-جنوب شناسهٔ خبر 2435210 چهارشنبه ۱۲ آذر ۱۳۹۳ - ۱۲ ۲۲ اقتصاد > راه و مسکن وزیر راه وشهرسازی با تاکید بر اهمیت راه آهن ایران - ترکمنستان - قزاقستان گفت در مسیر ریلی گرگان به اینچهبرون 18 کیلومتر ریل را از گرگان تا قرهتپه تعویضکریدور ریلی شمال-جنوب امروز با حضور روسای جمهور ایران-ترکمنستان و قزاقستان به بهرهبرداری میرسد
کریدور ریلی شمال-جنوب امروز با حضور روسای جمهور ایران-ترکمنستان و قزاقستان به بهرهبرداری میرسدراه آهن ایران- ترکمنستان-قزاقستان امروز با حضور رئیس جمهور ۳ کشور به بهرهبرداری میرسد به گزارش خبرنگار اقتصادی فارس طول خط راهآهن ایرانــترکمنستانــقزاقستان حدود 910 کیلومتر استفارس گزارش میدهد افزایش سرعت و توسعه شبکه؛ هدف بعدی ایران در کریدور ریلی شمال - جنوب
فارس گزارش میدهدافزایش سرعت و توسعه شبکه هدف بعدی ایران در کریدور ریلی شمال - جنوباز اظهارات رئیسجمهور و وزیر راه و شهرسازی در مراسم بهرهبرداری از راهآهن گرگان - اینچهبرون اینگونه برمیآید که اهداف بعدی ترسیمشده در دولت برای این مسیر استراتژیک ریلی افزایش سرعت همزمان با تراه آهن گرگان _اینچه برون، جاده ابریشم را جانی دوباره بخشید/ تسهیل حمل و ترانزیت بار میان کشورهای منطقه
گزارش راه آهن گرگان اینچه برون جاده ابریشم را جانی دوباره بخشید تسهیل حمل و ترانزیت بار میان کشورهای منطقه کاهش طول مسیر حمل و نقل بین المللی کشورهای مستقل مشترک المنافع تا خلیج فارس و اروپا اتصال کشورهای آسیای میانه به آب های آزاد دریای جنوب جا به جایی و صادرات میلیون هااتمام عملیات شبه بازسازی ایستگاه راه آهن بکران تاگیلان منطقه شمالشرق
اتمام عملیات شبه بازسازی ایستگاه راه آهن بکران تاگیلان منطقه شمالشرق شاهرود - ایرنا - مدیر کل راه آهن شمالشرق گفت عملیات شبه بازسازی خطوط ریلی حد فاصل ایستگاه بکران تا ایستگاه گیلان از کیلومتر 488 تا 508 ریلی تهران - مشهد به اتمام رسید حمید درباغ عنبران روز سه شنبه در گفت و گوپرداخت بيش از 35 ميليارد ريال تسهيلات براي حفظ منابع آبي استان خراسان شمالي
۴ آذر ۱۳۹۳ ۹ ۴۶ق ظ پرداخت بيش از 35 ميليارد ريال تسهيلات براي حفظ منابع آبي استان خراسان شمالي مدير شعب بانك كشاورزي در استان خراسان شمالي گفت طي شش ماهه نخست سال جاري بيش از 35 ميليارد ريال تسهيلات توسعه آبياري تحت فشار در اين استان پرداخت شده است به گزارش خبرگزاري موج مجيدبانک مسکن خراسان شمالي به بيش از 25 هزار واحد مسکوني تسهيلات پرداخت کرد
۴ آذر ۱۳۹۳ ۱۰ ۳۵ق ظ بانک مسکن خراسان شمالي به بيش از 25 هزار واحد مسکوني تسهيلات پرداخت کرد بانک مسکن استان خراسان شمالي به 6087 طرح مسکن مهر در قالب 25 هزار و 839 واحد مسکوني تسهيلات پرداخت کرد به گزارش خبرگزاري موج مجيد اسدي فر مدير شعب بانک مسکن در استان خراسان شمالي بامشاغل خانگی خراسان شمالی 500 میلیارد ریال تسهیلات گرفت
از محل سفر رهبری مشاغل خانگی خراسان شمالی 500 میلیارد ریال تسهیلات گرفت بجنورد - ایرنا - رییس اداره اشتغال و کارآفرینی اداره کل تعاون کار و رفاه اجتماعی خراسان شمالی گفت برای اجرای طرح های مشاغل خانگی در این استان 500 میلیارد ریال اعتبار از محل تسهیلات سفر رهبری مصوب شد مجتبتسهیلات خود اشتغالی وضعیت اقتصادی منطقه را بدتر کرد
فرماندار شهرستان نیر تسهیلات خود اشتغالی وضعیت اقتصادی منطقه را بدتر کرد اردبیل - ایرنا - فرماندار نیر گفت ارایه تسهیلات خود اشتغالی که در دولت گذشته رواج داشت وضعیت اقتصادی منطقه را بدتر کرده است به گزارش ایرنا اکبر صمدی روز دوشنبه درجمع مدیران دستگاه های اجرایی این شهرستانسردار سلیمانی سردمدار فرهنگ مقاومت در منطقه است/ اعطا تسهیلات به روستاییان کارآفرین -
رزم حسینی سردار سلیمانی سردمدار فرهنگ مقاومت در منطقه است اعطا تسهیلات به روستاییان کارآفرین کرمان - خبرگزاری مهر استاندار کرمان سردار سلیمانی را سردمدار فرهنگ مقاومت در منطقه دانست به گزارش خبرنگار مهر علیرضا رزم حسینی چهارشنبه شب در دیدار با جمعی از همرزمانش در دوران دفاعرئیس اتاق بازرگانی اردبیل: پیوستن شمال اردبیل به منطقه آزاد تجاری چهره این منطقه را دگرگون میکند
رئیس اتاق بازرگانی اردبیل پیوستن شمال اردبیل به منطقه آزاد تجاری چهره این منطقه را دگرگون میکندرئیس اتاق بازرگانی صنایع و معادن و کشاورزی استان اردبیل گفت الحاق شمال استان اردبیل به منطقه آزاد تجاری ارس چهره این منطقه را تغییر داده و بسیاری از محرومیتها از بین میرود به گزارالحاق شمال اردبیل به منطقه آزاد ارس این استان را متحول میکند
امام جمعه اردبیل الحاق شمال اردبیل به منطقه آزاد ارس این استان را متحول میکند خبرگزاری پانا امام جمعه اردبیل گفت الحاق شهرهای شمالی استان اردبیل به امتداد منطقه آزاد تجاری ارس زمینه تحول جدی را در این استان فراهم میآورد ۱۳۹۳ چهارشنبه ۲۸ آبان ساعت 14 10 به گزارش خبرگزاری پاناگلستان، کریدور دریایی شمال به جنوب می شود
گلستان کریدور دریایی شمال به جنوب می شود معاون طرح و برنامهریزی فرماندهی نیروی دریایی ارتش از تبدیل گلستان به نقطه شمالی کریدور دریایی شمال به جنوب خبر داد حسین خانزادی گفت با توجه به اینکه 93 درصد از واردات و صادرات کشور از طریق دریا انجام میشود بنابراین توجه به دریا بسیارعضو پارلمان افغانستان در گفتوگو با فارس مطرح کرد اجلاس «سارک» فرصتی برای همگرایی منطقهای/ ضرورت تد
عضو پارلمان افغانستان در گفتوگو با فارس مطرح کرداجلاس سارک فرصتی برای همگرایی منطقهای ضرورت تدوین سیاست خارجی افغانستانعضو پارلمان افغانستان با اشاره به شرکت رئیس جمهور افغانستان در اجلاس سارک اظهار داشت دیدار سران کشورها در حاشیه این اجلاس میتواند زمینهساز همگرایی منطقهافارس از تنها منطقه تأمینکننده گاز شمال شرق کشور گزارش میدهد زمستانهای سرد خانگیران و لزوم افزایش تولید گاز
فارس از تنها منطقه تأمینکننده گاز شمال شرق کشور گزارش میدهدزمستانهای سرد خانگیران و لزوم افزایش تولید گاز مخازن جدید در حال شناسایی استپالایشگاه گاز خانگیران تنها منطقه تأمینکننده گاز شمال و شمال شرق کشور محسوب میشود که تولید گاز در این منطقه روز به روز در حال افزایش استمعاون طرح و برنامهریزی فرماندهی نیروی دریایی ارتش: گلستان نقطه شمالی کریدور دریایی شمال به جنوب خواهد شد
معاون طرح و برنامهریزی فرماندهی نیروی دریایی ارتش گلستان نقطه شمالی کریدور دریایی شمال به جنوب خواهد شدمعاون طرح و برنامهریزی فرماندهی نیروی دریایی ارتش گفت گلستان نقطه شمالی کریدور دریایی شمال به جنوب خواهد شد به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان حسین خانزادی در سخنرانی پیشخطبه-
اقتصادی
پربازدیدترینها