واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
بازار مسکن؛
بازار مسکن بی آزار یا دل آزر؟
در حالی که بیش از یک دهه از سیر صعودی قیمت مسکن در اقصی نقاط کشور و بویژه شهرهای بزرگ مانند تهران می گذرد، اما به یکباره حدود یکسال است که رکود بوجود آمده در این بخش معادلات خیلی ها را برهم زده است.
به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز، قدرت خرید و توان مالی بالای برخی از افراد در این بازار کساد مسکن همچنان حرف اول را می زند و به اذعان بیشتر مشاوران املاک و سازندگان بناهای مسکونی ، خریدار و یا خریداران دست به نقد به نوعی تعیین کننده قیمت ملک یا املاک هستند.
در حالی که همچنان تفاوت قیمت زمین و مسکن در بخش شمالی و جنوبی پایتخت به نحو چشمگیر پابرجاست ، اما بایستی گفت که ساخت متری بنا هیچ تفاوتی در احداث ساختمان ها ندارد و تنها ملزومات و تجهیزات مازاد ساختمانی در این بین بر قیمت تمام شده واحدهای مسکونی می افزاید.
برای مثال طبق آخرین برآورد قیمتی در شمال و جنوب تهران می توان اینگونه اشاره داشت که قیمت یک متر زمین در اراضی فرشته و یا زعفرانیه بطور میانگین 150 میلیون ریال است و واحد آپارتمانی جدید ساخت از متری 100 میلیون ریال تا 170 میلیون ریال به لحاظ موقعیت مکانی و دیدعالی (ویو) و در نهایت تجهیزات بکار رفته در این واحدها ، قیمت گذاری می شود.
برای روشن شدن اذهان عمومی می توان اینگونه تصور کرد که در یک زمین حداقل 500 متری در این مناطق، با توجه به تراکم ارایه شده از سوی شهرداری مربوطه برای احداث بنا حداقل شش واحد 250 الی 300 متری از سوی سازنده احداث می شود که با یک برآورد سرانگشتی می توان گفت که یک واحد نوساز250 متری در منطقه زعفرانیه با حداقل متری 110 میلیون ریال در مجموع 27 میلیارد و 500 میلیون ریال قیمت خواهد داشت.
شکی نیست که این رقم یا ارقام تازگی ندارد و حدود یک دهه است که خرید و فروش مسکن در بسیاری از مناطق شمالی تهران که متاسفانه ملاک قیمت گذاری در بسیاری از نقاط کشور شده ، سیری نجومی داشته و تنها بخش اندکی از افراد و یا ارگان ها توان خرید و یا فروش اینچنین واحدهایی را دارند.
طی همین مدت با نگاهی اجمالی به مناطق مرکزی و جنوب تهران قیمت واحدهای جدید ساخت مسکن سیرصعودی داشت تا اینکه با روی کارآمدن دولت یازدهم و از طرفی سختگیری های بانک مرکزی در ارایه تسهیلات مسکن و غیره ، کنترل بازار ارز و سکه و از همه مهمتر تعین تکلیف نرخ سود بانکی ، به یکباره بازار مسکن از حالت جوش و خروش خرید و فروش، با افت شدید مواجه شد.
برای نمونه به این مطلب اشاره می شود که حدود دو سال پیش بنای جدید ساخت در مرکز تهران رو به بالا ، از متری 80 میلیون ریال به 50 میلیون ریال و در مناطق جنوبی از حدود 45 میلیون ریال به 30 میلیون ریال کاهش یافت.
به گفته برخی از مشاوران املاک و آژانس های خرید و فروش مسکن، به دلیل رکود موجود در بازار مسکن بسیاری از شاغلان در این صنف از ادامه فعالیت در این شغل انصراف داده و به مشاغل دیگر روی آورده اند.
مشاوراملاک سعید در منطقه جهاد شهر ری در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: ساخت و ساز در زمان کنونی یک ریسک برای سازنده محسوب می شود و با توجه به سرمایه گذاری و هزینه ساخت در نهایت احداث بنا اصلا برای سازندگان به صرفه نیست.
رضا فرجی افزود: واحدهای بسیاری در این منطقه احداث شده که همچنان بدون خریدار مانده و با یک حساب سرانگشتی ، خواب پول موجب ضرر مالک و به دنبال آن فروکش کردن ساخت مسکن، بیکاری کارگران و در نهایت رکود در بازار مسکن خواهد شد.
مسوول بخش اجاره مسکن این آژانس املاک گفت: به دنبال رکود خرید و فروش مسکن در تمام مناطق تهران و حتی کل کشور ، متاسفانه اجاره بها همچنان در صدر بازار مسکن قرار دارد و مالکانی که ملک خود را برای فروش گذاشته اند در مواجه با این سیر نزولی به یکباره رو به اجاره آورده و واحدهای خود را با گرفتن یک سوم ارزش ملک رهن و اجاره می دهند.
محمدرضا فرجی افزود: در همین بازار که با رکود مواجه است اجاره ها برای اشخاص اجاره نشین کمرشکن شده و حدودا سالی 25 تا 35 درصد افزایش نیز داشته است.
وی گفت: بیشتر صاحب خانه ها افزایش حق انشعابات گاز ، برق و آب و عوارض شهرداری را که به چندین برابر افزایش یافته ملاک افزایش اجاره بها می دانند و بدین وسیله گرفتن اجاره مسکن را برای تامین بخشی از این هزینه عنوان می دارند.
یک خانم خانه دار که برای اجاره یک واحد دوخوابه به این آژانس مراجعه کره بود به خبرنگار ایرنا گفت: حقوق همسرم ثابت است و خرید مسکن اصلا برایمان مقدور نیست و از طرفی اجاره ها هر سال بالا می رود و دولت باید فکری برای قشر اجاره نشین بکند.
مهنازعبرتی افزود: برای یک واحد مسکونی باید 40 میلیون تومان پیش و ماهیانه 200 هزار تومان اجاره بها پرداخت کنیم و کسانی که یک حقوق کارگری دارند پرداخت این مبلغ بسیار سنگین است چرا که خانواده ها مخارج دیگری هم دارند و این مساله اصلا منصفانه نیست و نمی دانیم چه باید کرد.
اخیر مسوول کمیسیون تخصصی املاک اتاق اصناف ایران پیش بینی کرده بود امسال حجم معاملات در بازار مسکن افزایش می یابد، که در همین رابطه با نگاهی به آمار اعلامی از سوی این اتاق ، تعداد قراردادهای مبایعه نامه در مهر ماه سال گذشته 9 هزار و 677 نسخه بود که این تعداد در مهر ماه 93 به 14 هزارو 50 نسخه در تهران افزایش یافت که نشاندهنده روند صعودی در این بخش است.
حسام عقبایی همچنین در خصوص اجاره بهای مسکن در تمام مناطق تهران اظهار داشت: طی این مدت تعداد قراردادهای منعقده اجاره در این منطقه در سال گذشته 15 هزارو 209 نسخه بود که این تعداد در مهر امسال به 14 هزارو 922 نسخه رسید که این بخش نیز روند افزایشی را نشان می دهد.
با توجه به خواسته مردم و سخنان کارشناسان و مسوولان بخش مسکن به خوبی می توان به این مطلب دست یافت تا زمانی که عرضه و تقاضا در این بخش با یکدیگر هم خوانی نداشته باشد و از طرفی مسایل حاشیه ای بر اقتصادی سایه افکند، گره تامین مسکن مردم که جزو برنامه های اولویت دار دولت ها پس از بازار کار به شمار می رود ، باز نخواهد شد و دغدغه تهیه مسکن همچنان در بین مردم وجود خواهد داشت./ایرنا/110
۱۲/۰۹/۱۳۹۳ - ۰۷:۵۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]