تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 20 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر بنده اى بر همان چيزى كه در درون داشته و با آن از دنيا رفته، برانگيخته مى شود...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

چراغ خطی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1828002590




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

استراتژي بازدارنده حزب‌الله در جنگ بيروت


واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: استراتژي بازدارنده حزب‌الله در جنگ بيروت
علي منتظري
سناريوي‌هاي متعددي از آغاز جنگ در بيروت و پشت پرده‌هاي آن نقل كرده‌اند. برخي آن را ورود ناخواسته طرف‌ها و به ويژه حزب‌الله به جنگ مي‌دانند و برخي ديگر آن را حساب شده مي‌بينند، اما همه اين سناريوها در يك نقطه مشتركند و آن «‌وادار ساختن حزب‌الله به جنگ است‌» تا با ورود مقاومت به جنگ داخلي، پرونده‌اش را به طور كامل ببندند.

بر پايه اطلاعات دقيق و موثق، يكي از سناريوها، سناريويي است كه بنا بر آن، «‌فرماندهي حزب‌الله لبنان در ضاحيه جنوبي بيروت‌» به محاصره درمي‌آمد و نظام و ساختار اين نيرو به طور كامل از بين مي‌رفت:

در آستانه شصتمين سالگرد تشكيل اسرائيل و براي يك «‌اقدام بزرگ زلزله‌وار‌» در خاورميانه و تلافي شكست جنگ سي و سه روزه، دو سناريو پس از ترور حاج عماد مغنيه «‌حاج رضوان‌» عليه حزب‌الله تدارك ديده مي‌شود. در سناريوي نخست، ترور سيد حسن نصرالله (در ششم ارديبهشت) طراحي مي‌شود كه همكاري امنيتي يك مجموعه لبناني با طرف اسرائيلي را در پي داشته است. اين طرح تنها چند روز پيش از اجرا توسط شبكه امنيتي حزب‌الله، لو مي‌رود.

منابع اسرائيلي، زمان لغو اين عمليات را تنها پنج روز پيش از اجرا اعلام كرده‌اند. شبكه اطلاعات و امنيت حزب‌الله «‌عوامل لبناني شركت كننده‌» در اين عمليات را شناسايي مي‌كنند و همين امر، موجب كشف و شناسايي برنامه دوم عليه حزب‌الله مي‌شود. حزب‌الله لبنان نتايج تحقيقاتش را به نيروهاي هم‌پيمانش اعلام مي‌كند و هماهنگي لازم براي رويارويي با طرح دوم نيز آغاز مي‌شود.
اكنون حزب‌الله دانسته كه لبنان در آستانه يك جنگ فراگير است.

بخشنامه و مصوبه دولت لبنان براي مخالفت قانوني با شبكه مخابراتي مقاومت اسلامي «‌حزب‌الله‌» و بركناري «‌سرتيپ وفيق شقير‌» از رياست امنيت فرودگاه كه از نيروهاي مورد اعتماد حزب‌الله است، اعلام مي‌شود. بر پايه اين مصوبه، همه افرادي كه به هر شكلي در راه‌اندازي و به‌كارگيري سيستم مستقل مخابراتي حزب‌الله دست داشته‌اند، تحت عنوان اخلال به نظام دولت و مصالح عمومي مورد پيگرد قوه قضائيه قرار مي‌گيرند. پيگيري اتهام دخالت حزب‌الله در فرودگاه بين المللي رفيق حريري بيروت نيز در دستور كار دولت لبنان قرار مي‌گيرد و به اين ترتيب، حزب‌الله رسما به عنوان يك متهم در برابر نهادهاي قانوني لبنان خواهد بود.

بنابراين، از پيش روشن است كه اين اقدامات، منجر به واكنش حزب‌الله خواهد شد، زيرا يكي از سه استوانه‌هاي اصلي ساختار نظام مقاومت اسلامي در لبنان را از دست خواهد داد.

وليد جنبلاط، عضو برجسته مخالفان حزب‌الله، آغازگر جنگ تبليغاتي «‌اعلام مصوبه دولت‌» درباره نظام مخابراتي ـ ارتباطي حزب‌الله و موضوع فرودگاه بيروت است. زماني اين كار انجام مي‌شود كه لبنان در آستانه يك اعتصاب سراسري است. اعتصاب آغاز و همزمان مصوبه دولت از سوي «‌وزير تبليغات يا همان سخنگوي دولت لبنان‌»، يعني غازي عريضي، اعلام مي‌شود.

در اين روز، برخي از نيروهاي شبه نظامي وابسته به جناح 14 مارس (نيروهاي المستقبل وابسته به سعد حريري) به سوي اعتصاب‌كنندگان در خيابان‌ها تير‌اندازي مي‌كنند و تعدادي مجروح مي‌شوند.
همزمان با اين تحولات، حزب‌الله لبنان در اطلاعيه‌اي از كنفرانس مطبوعاتي سيد حسن نصرالله، ‌دبير كل حزب‌الله‌، خبر مي‌دهد.

سيد حسن نصرالله، عصر روز پنجشنبه (هفته گذشته)، مواضع حزب‌الله را در برابر اقدامات دولت بيان كرده و اعلام مي‌دارد، «‌پيگرد عوامل اجرايي شبكه مخابراتي حزب‌الله و آسيب رساندن به اين سيستم ارتباطي به منزله جنگ عليه مقاومت اسلامي لبنان است و از اين لحظه به بعد، حزب‌الله در برابر هر اقدامي، متناسب با آن واكنش نشان مي‌دهد‌».

كمتر از نيم ساعت پس از پايان سخنان سيد حسن نصرالله، درگيري‌هاي مسلحانه در بيروت در «‌كورنيش المزرعه‌» و «‌الطريق الجديده‌» و همچنين سناريوي اصلي آغاز مي‌شود؛ اين سناريو چيست؟ اين همان سناريوي دوم است:

جنگ بين حزب‌الله و نيروهاي وابسته به المستقبل آغاز مي‌شود. اين نبرد ركن اساسي جنگ بين شيعه و سني است و فضاي نبرد جدي در لبنان و در نقاط گوناگون آن بين طايفه شيعه و سني شكل مي‌گيرد. همين امر موجب دو تحول در شهر طرابلس در شمال لبنان مي‌شود؛ نخست اين كه شبه‌نظاميان اهل سنت وابسته به حريري، شهر را در سيطره خود مي‌گيرند و دوم آن كه «‌ارتش لبنان با گرايش سني‌» با پيوستن به شبه نظاميان سني، وارد جنگ طايفي مي‌شود و با همه امكانات به سوي بيروت حركت مي‌كند. سپس نبرد اصلي در منطقه جبل، منطقه دروزي نشين آغاز مي‌شود. در اين منطقه، همه مناطق درزوي‌نشين مانند «عاليه»، «الشويفات»، «تله 888»، «عيتات»، «المعروفيه» و «وادي شحرور» تا «عرمون» و «بشامون» و سپس تا «خلده»، به كنترل نيروهاي وابسته به وليد جنبلاط درمي‌آيد.

روستاهاي مسيحي در جبل مانند «عين السيده»، «عين الرمانه» و «سوق الغرب» نيز تحت كنترل نيروهاي شبه نظامي حزب سوسياليستي وليد جنبلاط درمي‌آيد. در اين حملات، روستاي كيفون به عنوان اصلي‌ترين پايگاه حزب‌الله در جبل، در آغاز نبرد‌ها به تصرف نيروهاي جنبلاط درمي‌آيد و اين سيطره نظامي تا خط ساحلي تا «‌الناعمه‌» امتداد مي‌يابد و سپس با وارد كردن سلاح‌هاي سنگين و آتش‌باري توپخانه‌ها از جبل، دو راه اصلي بيروت يعني «‌راه بيروت ـ دمشق‌» و «‌راه بيروت ـ صيدا‌» قطع شده و فرماندهي حزب‌الله در بيروت و به شكل دقيقتر در «‌ضاحيه جنوبي‌» به محاصره درمي‌آيد. اين محاصره با ورود شبه‌نظاميان و نيروهاي الحاقي ارتش متشكل از نيروهاي اهل سنت از شمال در طرابلس به سوي بيروت كامل مي‌شود.

به اين ترتيب، نيرويي در حدود بيست هزار نفر عليه حزب‌الله وارد جنگ مي‌شوند كه بخش اعظم آن از منطقه دروزي نشين شوف است. رسانه‌هاي تبليغاتي همسو با مخالفان حزب‌الله نيز «‌جو درگيري شيعه و سني‌» را تشديد مي‌كنند تا امكان بسيج بيشتري از مخالفان حزب‌الله در جنگ فراهم شود.

با افزايش قدرت نظامي حزب‌الله در بيروت و كنترل كامل بر بخش غربي بيروت، دولت لبنان از دولت‌هاي عربي و جامعه بين‌الملل كمك مي‌خواهد و بنا بر اقداماتي از پيش تعيين شده در شوراي امنيت، دولت آمريكا پس از استقرار دوباره نيروي دريايي خود در برابر سواحل بيروت، دستور آتشباري ناوگان دريايي خود به سوي مواضع حزب‌الله در ضاحيه را صادر مي‌كند تا حزب‌الله در مركز فرماندهي‌اش در بخش جنوبي بيروت زمينگير و سپس نابود شود. با اين كار، مقاومت اسلامي در مركز متلاشي و اين مجموعه منسجم به دو تكه؛ يكي در بيروت و ديگري در جنوب تقسيم مي‌شود كه ديگر امكان بازسازي نخواهد يافت.

پايان اين سناريو، خلع سلاح حزب‌الله به بدترين تراژدي ممكن است تا همزمان با خلع سلاح، نابودي كامل آن را در پي داشته باشد. اين نيرو با نام يك حزب طايفي و افراطي مورد هجوم همه جانبه داخلي و منطقه‌اي قرار مي‌گيرد. همزمان با اين طرح و بسته شدن فرودگاه بيروت تا مدت زمان نامعلوم، فرودگاه «‌القليعات‌» در شمال به سرعت راه‌اندازي مي‌شود تا فرود هواپيماها و از جمله هواپيماهاي لجستيك آمريكا براي كمك به طرف‌هاي درگير عليه حزب‌الله فراهم شود.

«القليعات» درست در دو كيلومتري جايي است كه قرار بوده تا پايگاه نظامي آمريكا در آن بنا شود و اين همان جايي است كه در سال 1982، آرييل شارون از بشير جميل، رئيس‌جمهور وقت خواست تا فرودگاهي در آن بنا شود. وجود القليعات در يك منطقه سني‌نشين در نزديكي شهر عكار، از نظر آمريكايي‌ها، يك امتياز است. در معادله توازن قوا در سناريوي دوم نيروهاي مسيحي مخالف حزب‌الله به دليل استقرار در شرق بيروت، از معادله نظامي به دورند و نيروهاي مسيحي متحد با جنبلاط و سعد حريري به منزله عقبه آنها قرار مي‌گيرند.

اما اين سناريو شكست مي‌خورد:
ائتلاف مخالفان و متحدان حزب‌الله به صورت مشترك در پنجشنبه شب گذشته در بيروت، به سرعت استقرار مي‌يابند. همه پايگاه‌هاي وابسته به سعد حريري سقوط مي‌كند و از همه مهمتر، وليد جنبلاط و سعد حريري در محل اقامتشان در «‌قريطم‌» و «‌كلمانصوه‌» به محاصره درمي‌آيند. جنبلاط كه قرار بود در جبل در «‌المختاره‌» استقرار يابد و از آنجا، فرماندهي عمليات را به عهده گيرد، در بيروت زمينگير مي‌شود. ائتلاف مخالفان در جبل (مناطق دروزي نشين) با برنامه پيشين به سرعت مستقر مي‌شوند و فرماندهي مشترك نيروهاي وابسته به جنبلاط در همان ساعات اوليه، قدرت عمل خود را از دست مي‌دهد.

با خروج ارتش از بين درگيري‌ها و بازگشت به پادگان‌ها و دستور فرماندهي ارتش مبني بر دخالت نكردن مستقيم در درگيري‌ها، طرح جدايي افسران سني ارتش در شمال لبنان و شهر طرابلس با شكست روبه‌رو مي‌شود و طرح ايجاد شكاف طايفي سني و شيعه در ارتش و حركت به سوي بيروت از طرابلس نيز به كلي از بين مي‌رود.

در پي آغاز درگيري و تعطيلي روزنامه المستقبل، راديو اذاعه الشرق و تلويزيون المستقبل وابسته به جريان سعد حريري، بازوي رسانه‌ايي جنگ طايفي شيعه و سني، با دخالت روحانيون اهل سنت و شيعه، روند تبديل درگيري‌ها به ايجاد جنگ شيعه و سني نيز با شكست روبه‌رو مي‌شود. نيروهاي ائتلاف مخالفان به سرعت خيابان‌هاي بيروت را تا كاخ نخست‌وزيري در تسلط مي‌گيرند و براي جلوگيري از بروز فتنه طايفي، به سرعت مراكز تحت تسلط خود را به ارتش تحويل مي‌دهند؛ كاري حساب شده كه فرضيه ايجاد جدال و درگيري نظامي بين ارتش و مخالفان را نيز به كل متلاشي كرد.

اكنون درگيري‌هاي متفرقه در منطقه جبل و طرابلس جريان دارد و انتظار مي‌رود اين روند همچنان ادامه يابد. دولت سينيوره با فشار ائتلاف مخالفان، پذيرفته است تا دو مصوبه گذشته خود، پيرامون شبكه مخابراتي و تغييرات در امنيت فرودگاه را پس بگيرد، هرچند تا كنون و با نام «‌گفت‌وگوي اوليه با هيأت وزراي خارجه اتحاديه عرب‌» و حد نصاب نرسيدن هيأت وزرا، اين اقدام رسمي را انجام نداده است.

بازگشت ناوگان «‌يو.اس.اس.كول‌» آمريكا به سواحل لبنان، بار ديگر، خوشحالي را در چهره دولت نمايان ساخت، اما ارتش لبنان در يك موضع ملي، پذيرفته است كه موضوع شبكه مخابراتي حزب‌الله را به گونه‌اي حل خواهد نمود كه هيچ‌گونه آسيبي به مقاومت اسلامي لبنان وارد نشود و دستور بازگشت «‌سرتيپ وفيق شقير‌» به رياست امنيت فرودگاه را نيز صادر كرده است. در همين حال، ارتش به منظور استقرار نظم و آرامش، براي برچيدن بساط شبه‌نظاميان در بسياري از نقاط متشنج مستقر شده است.

با اين همه و به رغم شكست دو سناريوي ايجاد «‌فتنه در لبنان‌»، برخي امور، نشان از سناريويي ديگر دارد كه مي‌توان آن را «سناريوي سوم» ناميد كه عوامل اجرايي جديدي خواهد داشت؛ تعطيلي سفارت عربستان در بيروت و خروج سفير «‌عبدالعزيز خوجه‌» و كاركنان اين سفارت از راه دريا از لبنان و وصول ناوگان «‌يو.اس.اس.كول‌» آمريكا، چه بسا نشانه‌هايي بر سناريوي سوم باشد.
 چهارشنبه 25 ارديبهشت 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 140]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن