محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1832337554
دولت گوي رقابت را از مجلس ربوده است |اخبار ایران و جهان
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: دولت گوي رقابت را از مجلس ربوده است
طبق واقعيتهاي موجود دولت گوي رقابت را از مجلس ربوده است اما به هرحال انتخابات رياستجمهوري خاصيتي متفاوت از مجلس دارد. در اين انتخابات روشهاي پوپوليستي كارايي چنداني در كسب راي ندارد و جلبتوجه مردم از طريق اين روشها آن هم در سطح ملي كار آساني نيست. اگر انتخابات مجلس رقابتي باشد با قانون فعلي هم ميتوان پارلماني متاثر از خواسته جامعه تشكيل داد ولي خروج اين انتخابات از حالت رقابتي پارلمان را از اراده عمومي دور ميكند.
کد خبر: ۴۵۴۳۸۹
تاریخ انتشار: ۱۱ آذر ۱۳۹۳ - ۰۷:۴۷ - 02 December 2014
انتخابات مجلس در هر دوره با اما و اگرها و هيجانات خاص خود برگزار ميشود و ٢٩٠ نفر كه قرار است نماينده مردم و وكيل آنها باشند بر كرسيهاي بهارستان تكيه ميزنند. اما فعاليت هر دوره از پارلمان تاكنون با جنجالهاي زيادي همراه بوده و درگيريها گاهي به تنشهاي شديد لفظي و حتي فيزيكي كشيده است. انتقادات زيادي متوجه عملكرد هر دوره از مجلس شوراي اسلامي بوده و برخي هم اعتقاد دارند پارلمان ايران آنطور كه بايد و شايد فعاليت نميكند و از فضاي كلي جامعه و خواستههاي عمومي دور شده است.
احمد شيرزاد، نماينده اصفهان در دوره ششم در گفتوگو با اعتماد، از نحوه برگزاري انتخابات مجلس و شيوههاي كسب راي توسط نمايندگان شديدا انتقاد ميكند و معتقد است تنزل شعارهاي انتخاباتي تا مسائل منطقهيي و دغدغههاي خرد محلي پارلمان ايران را از بعد ملي و سياسي خود جدا كرده است. او كه از كانديداهاي رد صلاحيت شده براي دور هفتم مجلس است دفاع سفت و سختي از عملكرد مجلس ششم ميكند و باور دارد كه اين دوره از مجلس نقطه عطف دموكراسي در ايران است. دفاع سرسختانه شيرزاد تا آنجا ادامه داشت كه حاضر نشد بدون بررسي و تحليل عملكرد دورههاي ديگر، انتقادي به دوره ششم مجلس وارد كند. شيرزاد همچنين عملكرد قاطبه دورههاي مجلس را به چالش ميكشد و عنوان ميكند كه از لحاظ زمينههاي تحصيلي و تجربيات كاري نمايندگان مجلس ايران يكي از غيرحرفهييترين پارلمانهاي دنياست.
انتخابات مجلس با تفاوتهايي اساسي از نظر نحوه برگزاري و جامعه رايدهنده نسبت به ديگر انتخاباتها برگزار ميشود. با توجه به ويژگي منطقهيي بودن اين انتخابات و همچنين نحوه انتخاب نمايندگان به نظر شما نهاد پارلمان در ايران تا چه اندازه برآيند خواست عمومي جامعه است؟
اين مساله وابستگي زيادي به سيستم انتخاباتي و قانون انتخابات دارد. قانون انتخابات در ايران فراز و نشيب زيادي داشته است. شرط اخذ نصف آراي رايدهندگان قبلا وجود داشت و كانديداهايي كه ميتوانستند در دور اول بيش از نيمي از آراي رايدهندگان را كسب كنند انتخاب ميشدند و در غير اين صورت انتخابات به دور دوم كشيده ميشد. در نخستين انتخابات، نمايندگان به اين طريق انتخاب شدند و از طرفي حمايت روحانيون از برخي ليستهاي انتخاباتي باعث شد مردم هم راي قاطعي بدهند و در نتيجه بسياري از چهرههاي شاخص و پرنفوذ در دور اول به مجلس راه يافتند. در انتخابات دوره اول طبيعتا شور و حال انتخاباتي در جامعه بود و مردم از روحانيون تبعيت ميكردند. به ويژه ليستهاي مشتركي كه جامعه روحانيت مبارز و مجمع مدرسين حوزه علميه قم تهيه كرده بودند نيز در مشاركت بالاي جامعه نقش داشت. ائتلافي قدرتمند در دورههاي اول شامل حزب جمهوري اسلامي و انجمن اسلامي معلمان كه البته تشكلي با گرايش چپ بود، تشكيل شده بود كه اگر كسي را معرفي ميكرد به احتمال زياد راي ميآورد و رقابت چنداني ميان افراد وجود نداشت. به تدريج شرط اخذ نيمي از آرا انتخابات مجلس را با مشكل مواجه كرد و ديگر كمتر كسي ميتوانست اين درصد از آرا را كسب كند. قانون انتخابات به همين خاطر تغيير كرد و شرط يك چهارم آرا از سال ٧٨ در قانون انتخابات قرار گرفت. به اين ترتيب اگر در حوزهيي درصد مشاركت ٦٠ درصد باشد با يكچهارم آرا، يعني ١٥ درصد جمعيت حوزه كانديداها ميتوانند وارد مجلس شوند. البته اين مساله به خودي خود ايرادي ندارد و اگر واقعا پاي رقابت در ميان باشد و احزاب و گروههاي سياسي مشاركت فعالي داشته باشند مجلس برآمده از چنين انتخاباتي ميتواند نشاندهنده تركيب آراي جامعه باشد. در هيچ جاي جهان هم مشاركت مردم صد در صد نيست و نمايندگان هم براي راهيابي به پارلمان موظف به اخذ اكثريت آراي جامعه نيستند. اما قانون يك چهارم باعث ميشود نمايندگاني به مجلس راه يابند كه بدنه اجتماعي گستردهيي نداشته باشند. اما اگر انتخابات رقابتي باشد و امكان ائتلاف احزاب وجود داشته باشد و هر حزب از يك سال قبل بداند كه ميتواند با كانديداي مورد نظرش وارد انتخابات شود درصد مشاركت هم بالاتر خواهد رفت.
آيا ميتوان گفت كانديداها براي ورود به مجلس به جاي مطالبات عمومي و ملي روي روابط و روشهاي غير سياسي سرمايهگذاري ميكنند؟
بله، در اين وضعيت به جاي توجه به مطالبات كلان و ملي بيشتر روي مطالبات اقتصادي سطح پايين و پررنگ كردن جنبههاي قوميتي و قبيلهيي تمركز ميشود. در نتيجه راي افراد در كلانشهرها كاهش پيدا ميكند و با انجام تلاشهايي كه به اعمال راي بيار معروف است شخص با اقناع ١٠ تا ١٥ درصد اهالي منطقه وارد مجلس ميشود. اخد حداقل يك چهارم آرا صرفا مربوط به دور اول است و اگرانتخابات به دور دوم كشيده شود همين شرط حداقلي هم وجود ندارد. بنابراين با قانون فعلي انتخابات ميتوان با كنار گذاشتن شعارهاي كلان سياسي و انجام مانورهاي تودهيي و پوپوليستي و عوامگرايانه راي تضمين شدهيي كسب كرد.
چنين روشهاي كسب راي در چه شرايطي اثرگذاري خود را از دست ميدهند؟
به ياد دارم در انتخابات مجلس ششم وقتي موج اصلاحطلبي بلند شد اينگونه روشها هم به محاق رفت و كارايي خود را از دست داد. موج انتخابات معنيدار سياسي باعث شد رفتارهاي پوپوليستي بياثر شود اما زماني كه اين موجها ميرا يا متوقف شود اين رفتارها باز هم انتخابات را تحت تاثير قرار خواهد داد.
در انتخابات رياستجمهوري شاهد هستيم كه كانديدايي با كسب اكثريت قاطع آرا دولت را به دست ميگيرد و عامل اصلي اين پيروزي هم معمولا ميزان توجه او به خواستههاي عمومي است. در مقام مقايسه، كدام يك از دو نهاد پارلمان و دولت در نمايندگي آراي عمومي پيشروتر است؟
طبق واقعيتهاي موجود دولت گوي رقابت را از مجلس ربوده است. اما به هرحال انتخابات رياستجمهوري خاصيتي متفاوت از مجلس دارد. در اين انتخابات روشهاي پوپوليستي كارايي چنداني در كسب راي ندارد و جلبتوجه مردم از طريق اين روشها آن هم در سطح ملي كار آساني نيست. اگر انتخابات مجلس رقابتي باشد با قانون فعلي هم ميتوان پارلماني متاثر از خواسته جامعه تشكيل داد اما خروج اين انتخابات از حالت رقابتي پارلمان را از اراده عمومي دور ميكند.
پيشنهاد شما در اين خصوص چيست؟
بخشي از اين مساله به تغيير قانون انتخابات برميگردد. در چند سال گذشته طرح استاني شدن انتخابات مجلس در پارلمان مطرح شد اما به سرانجام نرسيد. اين طرح ميتواند انتخابات مجلس را از حالت محلي و منطقهيي جدا كند و گرايشهاي ملي را پررنگتر سازد. در اين حالت افراد نميتوانند با آراي پايين به مجلس راه پيدا كنند و در نتيجه نمايندگاني مردميتر در پارلمان حضور خواهند يافت. در شرايط كنوني افراد با دوري از برخي جريانها و همچنين نزديكي با برخي جريانهاي ديگر وارد مجلس شوند و اينجاست كه موضوع نظارت بر انتخابات اهميت خود را نشان ميدهد. گروههاي سياسي اصلي تصوير شفافي از برگزاري انتخابات ندارند و بلاتكليفي جريانها باعث ميشود كه نتوان بر كانديداهاي قدرتمند سرمايهگذاري كرد. مهمترين مساله به نظر من اين است كه اگر نپذيريم نمايندگان مجلس بايد در رقابتهاي سياسي وارد اين نهاد شوند وضعيت موجود تغييري نخواهد كرد.
آقاي شيرزاد، شما در دورهيي نماينده مجلس بوديد. آيا هيچ انتقادي به عملكرد مجلس ششم وارد نيست؟ اگر به گذشته برگرديد كدام يكي از تصميمها و مواضع خود را اصلاح ميكنيد؟
انتقاد قطعا وجود دارد اما مايل نيستم كه در اين باره صحبت كنم. اگر همه دورههاي مجلس در ايران را بررسي ميكرديم ممكن بود انتقاداتي هم به عملكرد دوره ششم وارد كنم اما بدون تحليل دورههاي ديگر نميخواهم مجلس ششم را به چالش بكشم.
در دورههاي مختلف مجلس ايران معمولا گروههاي تندرويي از چپ تا راست حضور داشتهاند. به نظر شما علت اين مساله چيست و آيا موضعگيري تند اين گروهها ميتواند منفعتي براي جامعه در بر داشته باشد؟
موضعگيريهاي تند برخي گروهها لزوما منفي نيست و بايد در نظر داشت نبض مجلس به دست كساني است كه شعار ميدهند يا افرادي كه بر اساس معيار خود واكنش نشان ميدهند. طرح برخي مسائل راديكال در مجلس بهتر از مطرح شدن آنها در خيابان است و اصولا يكي از كاركردهاي مهم مجلس انعكاس هيجانات جامعه است. مجلس بيسر و صدا نشاندهنده فعاليت مثبت مجلس نيست.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]
صفحات پیشنهادی
پیشنهاد نفتی مجلس به دولت |اخبار ایران و جهان
پیشنهاد نفتی مجلس به دولت رئیس کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس با اشاره به ادامه روند کاهشی قیمت نفت در بازارهای جهانی و تاثیر ان بر بودجه سال 94 کشور گفت مجلس و کمیسیون برنامه نقطه نظرات خود را در این خصوص به دولت اعلام کرده و براین اساس پیشنهاد ما برای قیمت نفت در سال آابوترابی: مجلس تعامل بالایی با دولت داشته |اخبار ایران و جهان
ابوترابی مجلس تعامل بالایی با دولت داشته سید محمدحسن ابوترابی فرد یکشنبه شب در برنامه گفت وگوی ویژه خبری افزود مجلس همواره همراه دولت بوده و تلاش کرده مسیر را برای توسعه اقتصادی واجتماعی کشور فراهم کند کد خبر ۴۵۴۰۶۹ تاریخ انتشار ۱۰ آذر ۱۳۹۳ - ۰۸ ۲۲ - 01 December 2014 نایب ری«فرهادی» اعتدال مد نظر دولت و مجلس را کاملا دارد |اخبار ایران و جهان
فرهادی اعتدال مد نظر دولت و مجلس را کاملا دارد کد خبر ۴۵۰۹۳۰ تاریخ انتشار ۲۹ آبان ۱۳۹۳ - ۱۳ ۱۷ - 20 November 2014 نماینده مردم زرند و کوهبنان در مجلس شورای اسلامی گفت دکتر فرهادی اعتدال مد نظر دولت و مجلس را کاملا داراست و من امیدوارم و فکر میکنم در مجلس رای بیاورد حسین اتکلیف مجلس به دولت برای اجرای سند جمعیت |اخبار ایران و جهان
تکلیف مجلس به دولت برای اجرای سند جمعیت نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی بعد از ظهر امروز یک شنبه دولت را مکلف کردند نسبت به اجرای سند جمعیت و تعالی خانواده اقدام کند کد خبر ۴۵۳۹۸۴ تاریخ انتشار ۰۹ آذر ۱۳۹۳ - ۱۹ ۰۸ - 30 November 2014 نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسهرابطه مجلس و دولت بر مبنای تعامل است |اخبار ایران و جهان
رابطه مجلس و دولت بر مبنای تعامل است کد خبر ۴۵۰۶۳۶ تاریخ انتشار ۲۸ آبان ۱۳۹۳ - ۱۲ ۵۱ - 19 November 2014 وزیر دولت نهم با بیان اینکه اعتقاد مجلس به دولت یازدهم و مشی آن به قوت خود باقی است اصل رابطه مجلس و دولت را تعامل دانست که برخی اختلاف نظرها فرع بر آن است عبدالرضا مصری درمجلس نهم بالاترین تعامل را با دولت دارد |اخبار ایران و جهان
مجلس نهم بالاترین تعامل را با دولت دارد نائب رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به حمایت همه جانبه مجلس نهم از تیم مذاکرات هسته ای کشورمان گفت حمایت های مجلس از تیم مذاکره کننده موجب دلگرمی آن ها بود و پافشاری مجلس در این حوزه موجب اقتدار تیم مذاکره کننده در عرصه بین المللی شد کدمهلت یک ماهه مجلس به دولت برای ارائه لایحه آزادسازی سهام عدالت |اخبار ایران و جهان
مهلت یک ماهه مجلس به دولت برای ارائه لایحه آزادسازی سهام عدالت سخنگوی کمیسیون حمایت از تولید ملی و سیاستهای اصل ۴۴ از مهلت یک ماهه نمایندگان مجلس به دولت برای ارائه لایحه آزادسازی سهام عدالت خبر داد کد خبر ۴۵۳۲۷۸ تاریخ انتشار ۰۷ آذر ۱۳۹۳ - ۱۲ ۳۵ - 28 November 2014 جعفر قادری دردولت پاسخگوی توقف رشد علمی در کشور باشد |اخبار ایران و جهان
دولت پاسخگوی توقف رشد علمی در کشور باشد کد خبر ۴۵۱۴۱۲ تاریخ انتشار ۰۱ آذر ۱۳۹۳ - ۱۴ ۲۵ - 22 November 2014 نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه برخی نطقهای مشاور رئیس جمهور زمینه اختلافافکنی بین دولت و مجلس را فراهم میکند گفت دولت باید پاسخگوی توقف رشد علمیمذاکرات هسته ای مختص دولت یا مجلس نیست |اخبار ایران و جهان
مذاکرات هسته ای مختص دولت یا مجلس نیست کد خبر ۴۵۱۸۹۴ تاریخ انتشار ۰۲ آذر ۱۳۹۳ - ۲۰ ۱۵ - 23 November 2014 ذوالانوار با تصریح اینکه مذاکرات هستهای با گروه 1 5 مختص دولت یا مجلس خاصی نبوده و نیست تاکید کرد همه باید نگاه مسئولانهای در قبال این رویداد داشته باشیم نه اینکه با طرحضور رابطان دولت در مجلس کم است |اخبار ایران و جهان
حضور رابطان دولت در مجلس کم است محمدرضا خانمحمدی کد خبر ۴۵۲۰۸۱ تاریخ انتشار ۰۳ آذر ۱۳۹۳ - ۱۲ ۱۴ - 24 November 2014 نماینده مردم ابهر در مجلس شورای اسلامی گفت حضور رابطان دولت در مجلس در جهت تعامل با نمایندگان کم است محمدرضا خانمحمدی نماینده مردم ابهر در مجلس شورای اسلامی پمجلس امروز 90 نماینده غایب داشت! |اخبار ایران و جهان
مجلس امروز 90 نماینده غایب داشت جلسه علنی صبح امروز نمایندگان مجلس در حالی آغاز شد که 90 نفر از وکلای ملت در صحن علنی حضور ندارند ادامه بررسی طرح احکام دائمی لوایح بودجههای سنواتی اولین دستور کار جلسه علنی صبح امروز پارلمان است کد خبر ۴۵۱۶۲۴ تاریخ انتشار ۰۲ آذر ۱۳۹۳ - ۱۰ ۳۵پیشنهاد نامتعارف خودروسازان به شورای رقابت |اخبار ایران و جهان
پیشنهاد نامتعارف خودروسازان به شورای رقابت عضو ناظر شورای رقابت با تشریح جزئیات آخرین جلسه این شورا گفت قرار بود قیمت دو خودرو داخلی در این جلسه تعیین شود ولی به دلیل عدم مطابقت قیمت پیشنهادی خودروسازان با مشخصات خودرو به نتیجه نرسیدیم کد خبر ۴۵۳۹۲۲ تاریخ انتشار ۰۹ آذر ۱۳۹۳کاش دولت در افزایش قیمت نان به شیوه احمدی نژاد عمل می کرد |اخبار ایران و جهان
کاش دولت در افزایش قیمت نان به شیوه احمدی نژاد عمل می کرد ضروری است که دولت با توجه به نقش پراهمیت نان در زندگی طبقات کم درآمد جامعه هر چه زودتر در جهت جبران این افزایش قیمت برای شکل گیری عدالت اجتماعی و دور نشدن از هدف اصلی هدفمندی یارانه ها که همانا ایجاد عدالت اجتماعی و توزیعرئیس مجلس گرجستان به تهران سفر میکند |اخبار ایران و جهان
رئیس مجلس گرجستان به تهران سفر میکند کد خبر ۴۵۰۵۴۱ تاریخ انتشار ۲۸ آبان ۱۳۹۳ - ۱۰ ۱۶ - 19 November 2014 رئیس مجلس گرجستان به دعوت دکتر لاریجانی 13 آذر به تهران سفر میکند بهگزارش خبرنگار خبرگزاری خانه ملت داویت اوسوباشویلی رئیس مجلس گرجستان در رأس هیأتی پارلمانی به دعوت دکترآیا دولت از یاد برده که یک سال پیش قرار بود صادرت نفت قطع شود؟ |اخبار ایران و جهان
آیا دولت از یاد برده که یک سال پیش قرار بود صادرت نفت قطع شود یک سال پیش و در آستانه رسیدن به توافق ژنو سناریوی تلاش کنگره آمریکا برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران که مورد علاقه شدید هواداران اسرائیل در سیاست داخلی آمریکا است مورد توجه قرار داشت ولی توافق ژنو باعث تعهد طرف غرمالیات، ترفند دولت برای برداشت از صندوق توسعه ملی است! |اخبار ایران و جهان
مالیات ترفند دولت برای برداشت از صندوق توسعه ملی است اگر بنا بر این باشد که به بهانه های مختلف از جمله مالیات و یا چیزهای دیگر اصل سرمایه صندوق یا سود حاصل از عملکرد آن را مشمول مالیات قرار دهیم هدف اولیه آن تضعیف خواهد شد صندوق توسعه ملی بانک نیست که دولت بتواند از آن مالیاتتخلیه مجلس عوام انگلیس |اخبار ایران و جهان
تخلیه مجلس عوام انگلیس بخشی از پارلمکان انگلیس در پی وصول گزارشی مبنی بر وجود یک بستۀ مشکوک تخلیه شد کد خبر ۴۵۰۱۳۸ تاریخ انتشار ۲۶ آبان ۱۳۹۳ - ۱۸ ۴۸ - 17 November 2014 بخشی از پارلمکان انگلیس در پی وصول گزارشی مبنی بر وجود یک بستۀ مشکوک تخلیه شد به گزارش شبکه العالم این اقد-
سیاسی
پربازدیدترینها