واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: کاش دولت در افزایش قیمت نان به شیوه احمدی نژاد عمل می کرد
ضروری است که دولت با توجه به نقش پراهمیت نان در زندگی طبقات کم درآمد جامعه هر چه زودتر در جهت جبران این افزایش قیمت برای شکل گیری عدالت اجتماعی و دور نشدن از هدف اصلی هدفمندی یارانه ها که همانا ایجاد عدالت اجتماعی و توزیع عادلانه یارانه ها میان افراد بود گام بردارد.
کد خبر: ۴۵۴۳۳۴
تاریخ انتشار: ۱۰ آذر ۱۳۹۳ - ۲۲:۱۰ - 01 December 2014
امروز هرگاه که صحبت از هدفمندی یارانه ها در کشور می شود؛ مردم به یاد افزایش قیمت می افتند. دیگر صحبتی از اصلاح قیمت ها، ایجاد عدالت اجتماعی، توزیع عادلانه یارانه ها و.... نمی شود. گویی همه این ها شعارهایی بود تا مردم نسبت به هدفمندی یارانه ها واکنش منفی نشان ندادند. هدف هدفمندی کاهش فاصله طبقاتی، استفاده همه افراد از منابع ملی و... بود. اما عملکرد دولت قبل و ادامه آن عملکرد توسط این دولت همه این مدینه فاضله را به سرابی تبدیل کرده است. به گزارش «تابناک»؛ بعد از گذشت چندین ماه گمانه زنی در خصوص افزایش قیمت نان این موضوع از امروز رسما اجرایی و قیمت های موجود با افزایش مواجه شد. آنگونه که اقای نوبخت سخنگوی دولت گفته بود، این افزایش قیمت ها بر اساس اقتضائات نانوایی ها و در هر استانی به فراخور موقعیت و با همکاری کارگروه هایی زیر نظر استانداران متفاوت خواهد بود. محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت با تأکید بر اینکه دولت برنامهای برای افزایش قیمت نان ندارد، می گوید:« این افزایش قیمت صرفا محصول افزایش هزینهها است که به نانواها وارد میشود! بنا به گفته نوبخت، این افزایش قیمت نباید از 30 درصد بیشتر شود و در هر استان درصد افزایش قیمت نان متفاوت است.» با این حال نعمت الله ترکی معاون برنامه ریزی و اشتغال استانداری تهران اعلام کرده است که : « با اتحادیه های نانوایان تهران در خصوص افزایش ۳۴ درصدی قیمت انواع نان به توافق رسیدیم». البته مشاهدات عینی خبرنگار تابناک این افزایش قیمت بیشتر در تهران را تایید می کند. این تناقض گویی دولت در اعلام قیمت نان به همین جا ختم نمی شود. در حالی که مسئولان صحبت از افزایش حداکثر 30 درصدی قیمت نان میکنند، اما نرخهای اعلامی سازمان صنعت و معدن و تجارت استان تهران با یک مقایسه سر انگشتی قیمتهای جدید نشان میدهد که قیمت نان 40 درصد افزایش یافته نه 30 درصد! پیش از این، قیمت هر قرص نان لواش 160 تومان بود که اکنون 225 تومان اعلام شده است. نان بربری از 500 تومان به 700 تومان، نان تافتون از 300 تومان به 425 تومان و نان سنگک از 600 تومان به 800 تومان رسیده است. در این میان حتی برخی نانواها مدعی هستند که آنها بر اساس مصوبه وزن چانه هایشان را نیز کاهش دادند و با همان وزن سابق نان پخت نمی نمایند.
گذشته از عملکرد نامناسب دولت در اعلام و حتی اجرای این مصوبه موضوع مهمتر این است که دولت در حالی از افزایش قیمت نان به دلیل ثابت بودن آن در سه سال گذشته حمایت می کند که یک نکته مهم را فراموش کرده است و ان اینکه اگر در سال 91 قمیت نان افزایش یافت؛ مابالتفاوت افزایش قیمت نان به حساب یارانه ای نقدی مردم افزوده شد. اما بنا براظهارات قبلی آقای نوبخت مبنی براینکه در سال آینده یارانه به همین سبک ادامه می یابد و هیچگونه افزایش یارانه ای نخواهیم داشت؛ نشان می دهد که دولت هیچ برنامه ای برای افزایش یارانه نقدی ندارد. نکته بسیار مهم که دولت باید توجه بیشتریی داشته باشد؛ موضوع تاثیر افزایش قیمت نان در زندگی خانوارهای کم درآمد است. عموماً از نان به عنوان قوت غالب خانواده های کم درآمد نام برده می شود. در واقع هرگونه افزایش قیمت در این کالای اساسی تاثیر مستقیم بر روی خانواده های کم درآمد و پرجمعیت می گذارد.در واقع نان، كالايي است كه تمامي اقشار مردم مخصوصا دهك هاي پايين اقصادي جامعه بخش قابل توجهي از معيشت خود را با آن پاسخ مي دهند و از طرف ديگر ظرف چند ماه گذشته، قيمت آب، برق، بنزين و ساير حاملهاي انرژي نيز افزايش يافته است در حالي كه هيچ افزايشي در ميزان يارانه دريافتي این دهک های درآمدی مشاهده نمي شود.
این در حالی است که شاید دولت در ابتدا می توانست با حذف یارانه بگیران پردرآمد؛ درآمد حاصل از این حذف را برای افزایش کمتر قیمت نان جایگزین می کرد که نکرد. البته که فعلاً دولت نه برنامه ای برای افزایش یارانه دهک های پایین درآمدی دارد و نه برنامه ای برای حذف دهک های پردرآمد. با این حال ضروری است که دولت با توجه به نقش پراهمیت نان در زندگی طبقات کم درآمد جامعه هر چه زودتر در جهت جبران این افزایش قیمت برای شکل گیری عدالت اجتماعی و دور نشدن از هدف اصلی هدفمندی یارانه ها که همانا ایجاد عدالت اجتماعی و توزیع عادلانه یارانه ها میان افراد بود گام بردارد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]