واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: غار خرمنه سر از شگفتی های شهرستان طارم زنجان - ایرنا - "غار خرمنه سر" که از شگفتی های شهرستان طارم می باشد در بلندای کوه خرمنه سر و در قسمت شمالی روستای "شاه نشین" قرار گرفته و از قدمت بالایی نیز برخوردار است که گردشگران و دیگر افراد عبوری را مجذوب خود می کند.
به گزارش ایرنا، ارتفاع کوه خرمنه سر دو هزارو 700 متر و چشمه بسیاری در آن ساری و جاری می باشد و این غار که به "شانشین" نیز معروف است با دهانه ای مشبک و پنجره مانند و نسبتا وسیع نزدیک قله کوه واقع شده است.
در قسمت مدخل غار، حفره بزرگی وجود دارد که همانند اتاقی در میان حفره های کوچک احاطه شده و در داخل اتاقها، آثار زیستی شامل سفال ها و پیه سوزهای شکسته قدیمی مشاهده می شود و بالا رفتن از میان سنگ ها نیز به دقت و مهارت خاص نیاز دارد.
مطالعات باستان شناسی در مورد غار خرمنه سر حکایت از دو دوره استقرار انسان دارد ، دوره اول آن را ابزار و ادوات سنگی و تیغه های سنگ چخماق متعلق به زندگی غارنشینی انسان پیش از تاریخ تشکیل داده که قدمت آن به دوره پیش از هزاره پنجم قبل از میلاد می رسد و وجود سنگ های خارا و سفید آهکی به صورت ستون های استلاکتیت و آویزه های استلاگمیت از سقف غار که همانند چلچراغ ها زیبا و تماشایی است جلوه ای بس رویایی بوجود آورده که انسان را متعجب و شگفت زده می کند.
این غار دارای چاه های بسیار و دره های خطرناک و لغزنده می باشد و علاقه مندان به بازدید از درون غاز باید وسایل ویژه غارنوردی و کوهنوردی به همراه داشته باشند و وجود فضاهای تالار مانند ، دالان ها و دهلیزهای زیبا و دخمه هایی شبیه مغازه های قدیمی در غار خرمنه سر، نشانگر آن است که این مکان زیستگاه انسانهای نخستین بوده است و به همین دلیل نیز دارای ویژگی های بارز و منحصر به فرد است.
برای رسیدن به دهانه غار خرمنه سر طارم ، باید از بستر رودخانه ای که از کوه های شمالی شاه نشین سرچشمه می گیرد و همچنین از بین درختان سرسبز زیتون و انجیر گذشت و به سوی ارتفاعات شمالی پیش رفت تا بتوان در نزدیکی قله کوه دهانه مشبک و پنجره مانند وسیع این غار را دید و این دهانه ربطی به غار اصلی ندارد و نباید با دهانه اصلی اشتباه گرفته شود.
در حفره های اطراف درون غار خرمنه سر ، خفاش ها و شب پره های بسیاری لانه کرده اند که از هرگونه نور ، روشنایی و صدا گریزانند و با صدای پای هر جنبنده ای ، هراسان به این سو و آن سو به پرواز در می آیند که با ادامه راه به فضایی نسبتا وسیع رسیده و سپس برکه آب صاف و زلالی مشاهده می شود.
در فاصله 50 متری غار سوراخی شبیه به دهانه چاه وجود دارد که باید با صورت خزیده و درازکش وارد آن شد و به محض ورود به این حفره پر رمز و راز ، مکانی دیدنی و شگفتی آور در برابر چشمان حیرت زده پدیدار می شود و سخت می توان باور کرد که در آن سوی حفره این همه عظمت و شگفتی نهفته باشد و پس از آن نیز پرتگاه مهیبی به چشم می خورد که فرود در آن نیازمند یاری همراهان و استفاده از تجهیزات غارنوردی و کوهنوردی است.
در ادامه مسیری طولانی و تونل مانند ظاهر شده و افراد پس از پیمودن آن به دهانه چاه بزرگ دیگری می رسند که انتهای آن نمایان نیست و پایین رفتن از آن نیز به جد مهارت ویژه و خاصی را می طلبد و بعد خروج از چاه و پیمودن یکصد متر از مسیر به دخمه ای می رسند که چندان جلب توجه نمی کند و عبور از آن نیز که سربالایی بوده و سطحی لغزنده دارد با استفاده از طناب کوهنوردی و به شرط احتیاط امکانپذیر است و با اندک بی احتیاطی بیم سقوط می رود.
لحظه ای بعد با مشاهده تالاری بزرگ به ابعاد 80×80 متر و سقفی بسیار بلند که در زیر کوه سر به فلک کشیده است شگفتی ها بسیار بیشتر می شود بطوری که افراد هر قدر هم ورزیده و توانمند باشند نمی تواند حتی سنگ کوچک را تا ارتفاع سقف پرتاب کنند و همچنین نور پروژکتورها قوی نیز توان اینکه سقف تالار را روشن کند ندارند.
این تالار با شیب ملایم و سطح مرطوب به قسمت پایین و زیرزمین ادامه می یابد و به نظر می رسد که غار به انتها رسیده در حالی که اینگونه نیست و در کنار پایانه غار ، شعبه عمیق و طولانی دیگری دهان می گشاید و کف و سقف این دهلیز شباهت بسیاری به بنا بازارهای قدیم دارد و در چند نقطه آن در فاصله های 20 تا 30 متری طاقچه های کوچکی که با دست کنده شده مشاهده می شود.
در کف دهلیز نیز چاهی عمیق و تاریک دهان باز کرده که توجه غارنوردان را به انتهای دهلیزی هدایت می کند و رسیدن به این نقطه از غار نیازمند حداقل شش ساعت تلاش و راهپیمایی است تا بتوان آخرین شاخه غار خرمنه سر که محوطه ای وسیع و مملو از سنگ های بزرگ است را دید.
در مطالعات و بررسی های اولیه محرز شده که این غار در دو دوره زیستگاه انسان ها بوده که در دوره نخست سکونت گاه انسان های غارنشین دوره های پیش از تاریخ بوده و تعیین قدمت دقیق آن با بررسی یافته های باستان شناسی همچون ابزار سنگی و تیغه های سنگ چخماقی از غار کار بسیار سخت و دشواری است.
در دوره دوم ، انسان های قرن چهارم هجری در این غار سکونت داشته اند و این تاریخ به بررسی سفالینه ها و وسایل زندگی آنان که در اتاق ها و دهلیزها به دست آمده اند ، متکی است.
مهر ماه امسال غار "خرمنه سر" به همت غارنوردان و کوهنوردان و همکاری محیط بانان اداره کل حفاظت محیط زیست استان زنجان به مناسبت روز غارهای پاک مورد پاکسازی قرار گرفت.
این غار که در ارتفاعات دربند ده بهار واقع شده و در پایین دست آن نیز روستای ده بهار قرار دارد به همت غارنوردان و کوهنوردان زنجان طناب ها و ریسمان هایی که در طول مسیر رها و به صورت زباله درآمده بود جمع آوری و پوینت گذاری شد که در واقع با این کار مسیرها با فلش های شب نما مشخص گردید تا افراد برای آمد و شد با مشکل مواجه نشوند.
برای رفتن به غار "خرمنه سر" طارم باید به مدت دو ساعت به صورت پیاده از روستای خرمنه سر تا دهانه این غار که مسیری کوهستانی و دشوار است را طی کرد و انتظار می رود دوستداران طبیعت هنگام سفر به مناطق بکر و دیدنی از جمله این غار از تخریب خودداری کرده و زباله ها را نیز در طبیعت رها نکنند.
597/596
09/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 12]