واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
جزئیات افزایش تولید گاز در پارسجنوبی؛
رکوردزنی گازی ایران جلوی چشم قطریها
ایران در طرح توسعه پارس جنوبی در غیاب شرکتهای بزرگ اروپایی و آمریکایی و با اتکا به متخصصان داخلی، موفق به ثبت رکوردهای جدید توسعهای و افزایش حدود 80 میلیون مترمکعبی تولید روزانه گاز شیرین از این میدان مشترک شده است.
به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز، صنعت نفت ایران در غیاب شرکتهای بزرگ اروپایی و آمریکایی و با اتکا به متخصصان داخلی، توانسته است رکوردهای جدیدی در پارس جنوبی به ثبت برساند تا این اظهارنظر بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت در یک برنامه تلویزیونی در سال گذشته بیشتر رنگ واقعیت به خود بگیرد:"چند ماه دیگر قطریها میفهمند در پارس جنوبی چه خبر است؟"
با گذشت یکسال از این اظهار نظر و در غیاب شرکتهای بزرگ اروپایی و آمریکایی همچون توتال فرانسه، انی ایتالیا، هالیبرتون آمریکا و استات اویل هیدرو نروژ در طرح توسعه پارس جنوبی، اما پروژههای افزایش تولید گاز از این میدان مشترک گازی با تلاش متخصصان داخلی، نوبت به نوبت در مدار بهرهبرداری قرار میگیرند.
براساس برنامه شرکتهای داخلی، باید تا پیش از زمستان سالجاری ظرفیت تولید روزانه گاز از پارس جنوبی با بهره برداری از بخش هایی از طرح توسعه فاز 12، 15، 16، 17 و 18 پارس جنوبی حدود 100 میلیون متر مکعب در روز افزایش یابد.
از سوی دیگر، با وجود پابرجا ماندن شرایط تحریم، شرکتهای ایرانی در غیاب خارجیها، رکوردهای جدیدی در بخش حفاری چاههای گاز، راه اندازی و بهره برداری از سکوهای دریایی و واحدهای فرآیندی پالایشگاه های ساحلی به ثبت رساندهاند.
آمارهای ارائه شده از سوی مسئولان نفتی نشان میدهد تاکنون با بهره برداری از چهار سکوی دریایی در طرح توسعه فاز 12، 15 و 18 پارس جنوبی ظرفیت تولید گاز از پارس جنوبی به طور متوسط روزانه 70 میلیون مترمکعب افزایش یافته و با تکمیل مراحل راه اندازی سکوها و واحدهای پالایشگاهی این ظرفیت تا پایان سالجاری به 100 میلیون مترمکعب در روز افزایش می یابد.
حال و هوای بزرگترین فاز پارس جنوبی
به گزارش مهر، طرح توسعه فاز 12 به عنوان بزرگترین فاز در دست اجرای پارس جنوبی در طول چند سال گذشته با فراز و فرودهای مختلفی دست و پنجه نرم کرده است به طوری که پس از خروج شرکت سونانگل آنگولا سهامدار این مگا پروژه گازی، مذاکرات با شرکتهای مختلف هندی، اتریشی، روسی و ونزوئلایی برای مشارکت به شکست انجامید.
در شرایط فعلی با بهره برداری نهایی از دو سکو از مجموع سه سکوی دریایی فاز 12 پارس جنوبی به طور روزانه 40 میلیون مترمکعب گاز از این فاز مشترک گازی با قطر برداشت میشود.
علاوه بر این، در بخش ساحلی هم تاکنون از مجموع 6 ردیف شیرین سازی پالایشگاهی، سه ردیف به طور کامل در مدار بهره برداری قرار گرفته است و پیش بینی میشود چهارمین ردیف شیرین سازی گاز هم تا پایان آذر ماه راه اندازی شود.
همزمان با راه اندازی چاه ها و سکوهای دریایی، مراحل اتصال پالایشگاه فاز 12 به خط لوله پنجم به عنوان بزرگترین خط لوله انتقال گازترش کشور هم به پایان رسیده است که این موضوع منجر به افزایش ظرفیت تولید و انتقال گاز ایران در آستانه زمستان خواهد شد.
مشعل پالایشگاه فاز 15 و 16 روشن شد
طرح توسعه فاز 15 و 16 پارس جنوبی آذرماه سال جاری 89 ماهه شده و در نهایت با گذشت بیش از هفت سال از آغاز عملیات اجرایی این پروژه، تولید گاز از سکوها و پالایشگاه فاز 15 و 16 پارس جنوبی آغاز شده است.
هم اکنون پیشرفت عملیات اجرایی طرح توسعه فاز 15 و 16 پارس جنوبی به حدود 95 درصد رسیده که با بهره برداری از سه واحد شیرین سازی و یک سکوی دریایی ظرفیت برداشت گاز از مخزن مشترک در این پروژه به 20 میلیون متر مکعب در روز رسیده است.
این در حالی است که مطابق با برنامه ارائه شده از سوی شرکت ملی نفت ایران با بهره برداری از چهارمین واحد شیرین سازی پالایشگاه فاز 15 و 16 و انتقال گازهای ترش فاز 6 تا 8 پارس جنوبی به این پالایشگاهها در مجموع ظرفیت تولید گاز در این طرح تا پیش از زمستان به 40 میلیون مترمکعب در روز افزایش می یابد.
از سوی دیگر، با آغاز تولید گاز در فاز 15 و16 پارس جنوبی، مسئولان شرکتهای داخلی از شکسته شدن یک رکورد جدید توسعه ای در این مگا پروژه در غیاب شرکتهای خارجی خبر میدهند.
رضا فروزش مجری این فاز مشترک گازی در جمع خبرنگاران از شکسته شدن رکورد مدت زمان راه اندازی در فاز 15 و 16 پارس جنوبی خبر داد و گفت: سکوی 15 و 16 به ترتیب 5 و 4.5 ماه " استارت آپ" شده، در حالی که بهترین زمان شرکتهای خارجی برای این کار در پارس جنوبی 6 ماه بوده است.
شمارش معکوس آغاز تولید گاز در فاز 17 و 18
با آغاز تولید گاز در طرح توسعه فاز 12 و 15 پارس جنوبی، شمارش معکوس برای تولید گاز در طرح توسعه فاز 18 این میدان مشترک با قطر هم آغاز شده است.
در حال حاضر سکوی دریایی فاز 18 پارس جنوبی به طور کامل در خلیج فارس راه اندازی شده و مطابق با برنامه زمان بند،ی قرار است سکوی فاز 17 این پروژه مشترک گازی تا پایان دی ماه سال جاری راه اندازی شود.
در پالایشگاههای ساحلی فاز 17 و 18 پارس جنوبی هم قرار است تا 20 روز آینده اولین واحد شیرین سازی گاز وارد مدار تولید شود که در این صورت امکان تولید روزانه 10 میلیون متر مکعب گاز طبیعی در این ابر پروژه صنعت نفت ایران فراهم می شود.
در همین حال، پیمانکاران شاغل در طرح توسعه فاز 17 و 18 پارس جنوبی هم به مسئولان شرکت ملی نفت ایران وعده دادهاند تا دومین واحد شیرین سازی گاز این پروژه را وارد مدار بهره برداری کنند که در این صورت ظرفیت تولید گاز با افزایشی دو برابری به 20 میلیون مترمکعب در روز افزایش مییابد.
در مجموع ظرفیت تولید گاز شرین فازهای 12، 15 تا 18 پارس جنوبی حدود 175 تا 180 میلیون مترمکعب در روز است که مسئولان وزارت نفت دستکم روی 100 میلیون مترمکعب از این گازهای ترش برای تامین گاز زمستانی مشترکان خانگی، صنایع و نیروگاهها حساب باز کردهاند./مهر/110
۰۸/۰۹/۱۳۹۳ - ۰۸:۴۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 108]