واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: نشان شوالیه به بیش از 75000 اهدا شده است
با توجه به آنکه نشان شوالیه با کثرت بیشتری در ایران و دیگر کشورها اهدا شد، همه این نشانهای اهدا شده با عنوان نشان شوالیه شناخته میشوند، حال آنکه از نشان شوالیه، نشانهای ویژهتری وجود دارد که به طور مشخص به این نشانها اشاره شد و البته به جز این پنج رده، نشانهای دیگری نیز در کشور فرانسه اهدا میشود که کمتر شناخته شده است.
کد خبر: ۴۵۳۳۶۰
تاریخ انتشار: ۰۷ آذر ۱۳۹۳ - ۱۹:۰۰ - 28 November 2014
اهدای نشان شوالیه به گروهی از چهرههای فرهنگی کشورمان در شرایطی منجر به شکلگیری نقدهای فراوانی شده که درباره اصل نشان شوالیه و موقعیت این نشان مباحث فراوانی مطرح است که تاکنون مورد توجه قرار نگرفته و مهمترین پرسش اینکه اساساً جایگاه این نشان کجاست و آیا بالاترین نشان کشور فرانسه محسوب میشود؟
به گزارش «تابناک»؛ «نشان ملی لژیون افتخار / Ordre national de la Légion d"honneur» در سال 1802 میلادی توسط ناپلئون یکم یا «ناپلئون بناپارت / Napoléon Bonaparte» پایه گذاری شد و با گذشت بیش از دو قرن و علیرغم فرازونشیبهای فراوان در تاریخ فرانسه، همچنان پابرجای مانده تا به واسطه همین قدمت از اهمیت ویژهای برخوردار شود اما این نشان از همان ابتدا با سلسه مراتبی همراه شد و در واقع نشان افتخار کشور فرانسه در یک رده خلاصه نمیشود.
این نشان از همان زمان با پنج رده همراه بوده است. رده نخست و ارزشمندترین نشان کشور فرانسه، «صلیب بزرگ / Grand-croix» بوده که تاکنون عده محدودی این نشان را دریافت کردهاند و منابع مختلف از اهدای 67 تا 75 نشان صلیب بزرگ سخن به میان میآورند.
رده دوم این نشان، «فرمانده ارشد / Grands officiers» است که باز هم نسبتاً به گروه محدودی داده شده و برخی از آمارها تعداد دریافت کنندگانش را در طول این دوران طولانی 314 نفر اعلام کرده است. این نشان به تمامی پادشاهان و روئسای جمهور فرانسه از شخص ناپلئون بناپارت تا سارکورزی و اورلاند بلااستثناء اهدا شده است.
درجه سوم «افسر ارشد یا کماندور / Commandeurs» است که در قالب گردنآویز طراحی شده و اهدا میشود. این نشان به صورت وسیعتری اهدا میشود و به بیش از 3000 نفر موفق به دریافت این نشان شدهاند اما در خصوص اهدای این نشان نیز ملاحظاتی در نظر گرفته شده و به همین دلیل محدوده مشخصی در این زمینه وجود دارد، گروه محدودی در سالهای اخیر دریافت کردهاند که عباس کیارستمی نیز یکی از آنهاست.
درجه چهارم، نشان «اوفیسیه یا افسر / Officiers» است که به بیش از 17000 نفر در سراسر جهان اهدا شده و اهدایش مرسومتر است. ظاهراً نشانی که اصغر فرهادی کارگردان برجسته ایران و برنده تنها جایزه اسکار سینمای ایران در سال 92 دریافت کرد، از همین نوع بود.
درجه پنجم نیز نشان «شوالیه / Chevaliers» است که کثرت اهدایش از سایر مدالها به مراتب بیشتر است. شوالیه تاکنون به بیش از 75000 نفر اهدا شده و از گروهی از ستارههای هالیوود تا نوازندگان سبکهای مختلف موسیقی در کشورهای مختلف این نشان را دریافت کردهاند که البته بخش وسیعی از دریافت کنندگان این نشانها به نیم قرن اخیر تعلق دارند.
در واقع کشور فرانسه از مقطعی تصمیم گرفت تا دامنه اهدای این مدالها را در دیگر کشورها توسعه بدهد و به همین دلیل سه درجه «افسر ارشد یا کماندور / Commandeurs»، «اوفیسیه یا افسر / Officiers» و «شوالیه / Chevaliers» را به طور ویژه و وسیع به چهرههای شاخص و مطرح در سطح جهان اهدا کرد و تمرکز اصلی در این زمینه نیز بر چهرههای علمی و فرهنگی قرار گرفت.
این نشانها از سال 1957 میلادی توسط وزارت فرهنگ در قالب نشان هنر و ادب شکل گرفته و در رشتههای مختلف هنری از سراسر جهان با امضای وزیر فرهنگ فرانسه اعطا شده، بخشی از دیپلماسی فرهنگی کشور فرانسه نیز تلقی میشود و در واقع فرانسویها بدین شکل یک پیوند دوستی میان بخشی از طبقه فرهیخته دیگر ملل و کشور فرانسه ایجاد میکنند؛ رویکردی که باید در دیپلماسی فرهنگی کشورمان نیز مشاهده میشد.
در این میان با توجه به آنکه نشان شوالیه با کثرت بیشتری در ایران و دیگر کشورها اهدا شد، همه این نشانهای اهدا شده با عنوان نشان شوالیه شناخته میشوند، حال آنکه از نشان شوالیه، نشانهای ویژهتری وجود دارد که به طور مشخص به این نشانها اشاره شد و البته به جز این پنج رده، نشانهای دیگری نیز در کشور فرانسه اهدا میشود که کمتر شناخته شده است.
نشان شوالیه همچون هر نشان ملی دیگری در دورهای با حقوق مشخص همراه بوده اما در این دوران دیگر ارزش مادی سمبلیکی برایش تعیین شده که طبیعتاً با توجه به سملبیک بودن این ارزشگذاری مشمول دریافت ماهیانه نمیشود اما در عین حال به نظر میرسد از تاثیرگذاری عمیق فرهنگی برخوردار است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 78]