واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: هفتهاي همراه با سقوط براي بورس
در حالي كه اكثر كارشناسان سياسي، اقتصادي به نتيجه و تأثير مذاكرات هستهاي خوشبين بودند اما سقوط بورس در هفته گذشته ادامه داشت.
نویسنده : علي طالبزاده
در حالي كه اكثر كارشناسان سياسي، اقتصادي به نتيجه و تأثير مذاكرات هستهاي خوشبين بودند اما سقوط بورس در هفته گذشته ادامه داشت. در پايان معاملات هفته منتهي به ۵ آذرماه ۱۳۹۳، شاخص كل با ۱۱۷۲ واحد كاهش نسبت به هفته ما قبل آن به رقم ۷۴ هزار و ۷۶ واحد رسيد. تالار شيشهاي درگير سرماي مذاكرات هستهاي شده و شايد زمان بخواهد تا يخ زدگي شاخصها برطرف شود و گرماي رونق به بازار سرمايه بازگردد.
به گزارش «جوان» بورس اوراق بهادار تهران در جريان هفته گذشته دو رفتار كاملاً متفاوت از خود نشان داد و زيان سهامداران را افزايش و كاهش داد. بورس تهران در هفته گذشته لحظههاي پرالتهابي را پشت سر گذاشت به طوري كه خوشبيني ناشي از مذاكرات، بورس را تا كانال 76 هزار واحد پيش برد، اما تمديد زمان معاملات شاخص را تا مرز 73 هزار واحد زمين زد!
ابتداي هفته سهامداران بورس كه احتمال ميدادند اين دور از مذاكرات به نتيجه برسد به خريداري سهام شركتها به خصوص شركتهاي بانكي و خودرويي كه از لغو تحريمها تأثير ميپذيرد، هجوم آوردند اما با منتشر شدن خبر تمديد مذاكرات به يكباره نگران شدند و به فروش سهام خود اقدام كردند.
برخورد هيجاني سهامداران با نتيجه مذاكرات و تحقق پيدا نكردن انتظارات آنها باعث شد تا قيمت تمامي شركتهاي بورسي قرمز شده و شاخص بورس تهران با بيش از 1100 واحد تا مرز 73 هزار واحد عقبنشيني كند.
بر اين اساس شاخص بورس تهران كه تا كانال 75 هزار و 248 واحد پيش رفته بود، در هفته گذشته با 5/1 درصد افت به كانال 74 هزار و 76 واحد برگشت؛ با اين اتفاق زيان سهامداران كه تا سطح 4 درصد كاهش پيدا كرده بود دوباره به 3/6 درصد رسيد. اين در حالي است كه ارزش و حجم معاملات با افزايش اندكي مواجه شد به طوري كه در هفته گذشته 5 ميليارد و 684 ميليون سهم به ارزش 13 هزار و 812 ميليارد ريال مورد معامله قرار گرفت. بر اين اساس حجم و ارزش سهام معامله شده نسبت به هفته قبل رشد 16 و 7 درصدي را تجربه كرد. اما در هفته گذشته به خصوص در دو روز پاياني هفته تعداد خريداران بورس كاهش چشمگيري پيدا كرد و به دليل حاكم شدن جو منفي در بورس تهران 23 درصد افت كرد و به 127 هزار و 918 نفر رسيد.
در اين ميان صنايع متاثر از مذاكرات و لغو تحريمها يعني شركتهاي خودرويي و بانكي بيشترين فشار عرضه را تحمل كردند به طوري كه صفهاي ميليوني براي فروش سهام اين شركتها تشكيل شد و بيشترين تأثير را در افت شاخص بورس گذاشتند. افت قيمت سهام شركتها در حالي در بورس تهران اتفاق ميافتد كه اكثر كارشناسان و تحليلگران معتقدند اين رفتارها هيجاني بوده و مبناي منطقي ندارد، زيرا وضعيت مذاكرات نسبت به گذشته بدتر نشده و اتفاق ناگواري نيز در شركتهاي بورس رخ نداده است. بنابراين بورس تهران در روزهاي آينده روند متعادل تري در پيش ميگيرد.
بنابراين به دليل اينكه قيمت سهام شركتها با قيمتهاي قبلي فاصله چنداني پيدا نكرده است ميتوان به بازگشت آرامش به بازار سهام و جمع آوري صفهاي فروش در هفته آينده اميدوار بود.
كاهش شاخصهاي بورس موقتي است
به گزارش جوان مديرعامل كارگزاري بانك اقتصاد نوين، كاهش شاخصهاي بورس در پي تمديد مذاكرات ژنو را موقتي و زودگذر دانست و پيشبيني كرد با فروكش كردن رفتارهاي هيجاني، بازار سريعتر از آنچه انتظار ميرود، به تعادل برخواهد گشت. نصرالله برزني تصريح كرد: اينكه چرا بازار در خصوص تمديد مذاكرات هستهاي اين واكنش را نشان ميدهد، جزء طبيعت بازار و سرمايهگذاران است؛ سرمايهگذاراني كه در مقابل اخبار خوب واكنش مثبت نشان ميدهند و در برابر اخبار ديگر واكنش منفي. پس انتظارات خوشبينانه و بدبينانه به نوبه خود منجر به واكنشهايي در سرمايهگذاران ميشود.
وي در عين حال با بيان اينكه گاهي واكنشهاي رواني بيش از آن مقداري است كه يك خبر يا اتفاق خاص ميتواند در بازار تأثير بگذارد، افزود: براي مثال در جريان مذاكرات ژنو اگر تأثير اين اتفاق 10 واحد بود، سراسيمگي و هيجان سرمايهگذار شايد تا 50 واحد ـ يعني پنج برابر حد واقعي خود ـ شاخص را جابهجا كرد و اين واكنش رواني، بيش از حد انتظار بود. مديرعامل كارگزاري بانك اقتصاد نوين اظهار كرد: مهمترين دليل و نشانهاي كه من را خيلي مطمئن ميكند و به زودي شاهد يك بازار با شيب ملايم افزايشي خواهيم بود، اين است كه در حال حاضر قيمتهاي سهام به طور عموم از ارزش واقعي آن پايينتر است.
برزني با ابراز خوشبيني در خصوص آينده بازار سرمايه ادامه داد: هم اكنون در هر رشتهاي از صنعت همچون پتروشيميها، معدنيها و بانكها ارزش ذاتي سهم پايينتر از ماهها و سالهاي قبل است و گزارشها و پيشبينيهاي مالي شركتها هم حكايت از آن دارد كه معمولا عملكرد شركتها از پيشبينيهاي آنها بهتر است، به اين دلايل اميدواريم كه بازار هرچه سريع تر دوباره روال مثبت خود را دنبال كند.
وي اطمينان داد كه تمديد مذاكرات، حداقل دو نتيجه اميدبخش به همراه داشته است؛ يكي اينكه طرف غربي و گروه 1+5 تأييد كردهاند كه فعاليتهاي هستهاي ايران صلح آميز است. دوم اينكه تحريمها و فشارهاي اقتصادي جديدي به ايران تحميل نشده است. علاوه بر اين در حوزه محصولات پتروشيمي تحريمها برطرف شده و نفت خام هم مانند گذشته در حجم معين و مشخصي قابل صدور است.
بنا بر اعلام پايگاه اطلاع رساني بازار سرمايه، مديرعامل كارگزاري بانك اقتصاد نوين گفت: خودرو نيز تا حدود زيادي از تحريم خارج شده است و ماهانه معادل 700 ميليون دلار از داراييها و منابع بلوكه شده ايران آزاد و به كشور بازگشت داده خواهد شد. برزني همچنين پيش بيني كرد اتحاديه اروپا كه خود مستقلاً تحريمهايي عليه ايران اعمال كرده در فاصله زماني كه قرار است مذاكرات به نتيجه نهايي برسد، از تصميم خود برگردد و در خصوص حذف اين تحريمها گامهاي عملي بردارد به ويژه اينكه از هم اكنون صحبتهايي مطرح است كه سوئيفت را دوباره فعال و مبادلات بانكي را براي بانكها و تجار ايراني مجاز كنند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۷ آذر ۱۳۹۳ - ۱۶:۲۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]