واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: 72 درصد مبتلایان به تب مالت در قزوین با دام ارتباط مستقیم دارند قزوین-ایرنا- مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های مرکز بهداشت استان قزوین با اشاره به روند صعودی ابتلا به تب مالت از سال 90 تاکنون گفت: در سال گذشته 72 درصد مبتلایان به بیماری تب مالت در قزوین با دام تماس مستقیم داشته اند.
به گزارش ایرنا دکتر "شیوا لقایی" روز پنجشنبه در همایش پیشگیری از بیماری تب مالت که با حضور دهیاران استان در سالن شهید بابایی دانشگاه علوم پزشکی قزوین برگزار شد، افزود: تب مالت یک بیماری عفونی میکروبی و قابل انتقال از حیوان به انسان می باشد که توسط میکروبی به نام بروسلا ایجاد و در بدن دام های آلوده و تمام تولیدات و ترشحات دام آلوده مانند شیر، پنیر تازه، گوشت و فضولات وجود دارد.
وی اضافه کرد: در بیشتر موارد این بیماری بوسیله خوردن فرآورده های لبنی آلوده مانند پنیر تازه، خامه و یا شیر نجوشیده و غیر پاستوریزه منتقل می شود و تماس با ترشحات دام، به خصوص جنین سقط شده، ادرار و مدفوع حیوان، تنفس هوای آلوده به عامل بیماری در آغل دام های آلوده و ذبح غیر بهداشتی آنها نیز در سرایت بیماری نقش زیادی دارند.
لقایی ادامه داد: شایع ترین علایم بیماری بروسلوز در دام ها سقط جنین، کاهش وزن و مقدار شیر می باشد و در انسان نیز تب، تعریق، خستگی، بی حالی، کاهش وزن، درد مفاصل، کمر درد، افسردگی، بی خوابی و در کودکان از عفونت بدون علامت تا تب با منشاء ناشناخته، درگیری مفصلی و عوارض تنفسی دیده می شود.
وی اظهار داشت: در مناطق روستایی با توجه به مشاغل مرتبطی مانند دامداری، شیوع بیماری تب مالت بیشتر است.
لقایی خاطرنشان کرد: بر خلاف سال های 81 تا 89 که روند ابتلا به این بیماری با کاهش روبرو بود، اما از سال 90 سیر صعودی ابتلا به تب مالت در استان و کشور را شاهد هستیم.
وی گفت: در سال 92 ، 362 نفر در استان قزوین به بیماری تب مالت مبتلا شدند.
این مسوول بیشترین میزان شیوع این بیماری در استان را مربوط به شهرستان آوج اعلام کرد و افزود: این شهرستان به دلیل همسایگی با استان همدان که جز استان های پرشیوع ابتلا به تب مالت است، با رشد قابل توجهی در بروز این بیماری روبرو بوده و لازم است مسوولان این شهرستان در زمینه کنترل آن توجه بیشتری داشته باشند.
لقایی گفت: هیچ گروه سنی از ابتلا به تب مالت مصون نیست و ما شاهد بروز این بیماری در تمام گروههای سنی می باشیم.
وی در اولویت قرار دادن مناطق پرخطر، همکاری روستاییان با دامپزشکی در واکسیناسیون دام ها، توجه به برخی آموزش ها در جهت کاهش احتمال ابتلا، شیر دوشی در محلی غیر از آغل، تمیزی ظروف انتقال شیر( شست وشو و گندزدایی ظروف)، جمع آوری روزانه فضولات و تمیزی آغل را از جمله راهکار های کنترل و پیشگیری از تب مالت در مناطق روستایی ذکر کرد.
مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های مرکز بهداشت استان قزوین، با اشاره به سایر توصیه های بهداشتی در پیشگیری از ابتلا به تب مالت، بر پرهیز از رها کردن لاشه و فضولات دامی در چراگاه ها، استفاده از وسایل حفاظتی شامل دستکش، چکمه و ماسک در هنگام تماس با دام آلوده و مصرف نکردن شیر از دامی که جدیدا سقط جنین داشته تاکید کرد.
وی، حیوان گزیدگی را نیز یکی دیگر از موارد شایع در روستاها و حتی شهرها دانست و افزود: طی 10سال گذشته روند حیوان گزیدگی دو برابر شده و این بیماری از این جهت اهمیت دارد که هر اندازه آمار حیوان گزیدگی افزایش یابد؛ به همان میزان احتمال خطر ابتلا به هاری نیز بیشتر خواهد شد.
لقایی با اشاره به آماری در این زمینه گفت: گرچه احتمال ابتلا به هاری از سگ های ولگرد بیشتر است، اما بررسی نتایج داده های آماری نشان می دهد بیشترین حیوان گزیدگی در استان از سگ های صاحب دار بوده است.
وی با بیان اینکه سالانه هزینه های زیادی صرف واکسیناسیون ضد هاری در کشور می شود بر اهمیت آموزش مردم در این زمینه تاکید کرد.
مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های مرکز بهداشت استان قزوین افزود: بسیاری از بیماری ها با آموزش قابل کنترل و پیشگیری هستند و این وظیفه دهیاران در روستا ها است تا با آگاه سازی مردم و همکاری با واحدهای شبکه بهداشت و دامپزشکی، از شیوع بیماری ها پیشگیری کنند.
7388/ 614
06/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 149]