واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۴ آذر ۱۳۹۳ (۹:۲۸ق.ظ)
کتاب سيصد بند در مرثيه رونمايي شد از کتاب «سيصد بند در مرثيه» در سازمان اسناد و کتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران رونمايي شد.
به گزارش خبرگزاري موج، رحيم نيکبخت در مراسم رونمايي کتاب «سيصد بند در مرثيه» گفت: ادبيات شيعي در ايران از قدمت بسيار طولاني برخوردار است و به نوعي همپايه ادبيات فارسي است و با به رسميت شناخته شدن مذهب شيعه در سال ۹۰۷ هجري قمري فصل جديدي در خلق ادبيات شيعي در ايران آغاز شده است.
وي محتشم کاشاني را يکي از از بارزترين چهرههاي ادبيات شيعي ايران معرفي کرد و گفت: محتشم کاشاني اين ترکيب بند را در قرن ۱۰ هجري سروده است و از قرن ۱۱ هجري ترکيب بندهاي متعددي متاثر از ترکيب بند محتشم سروده شده است. حتي برخي از شاعران ابيات اين مرثيه را در آثارشان تضمين کردهاند.
به گفته نيکبخت؛ به تبعيت از ترکيب بند محتشم کاشاني، فناي زنوزي و ميرزا مهدي شکوهي دو ترکيب بند درباره سير تاريخي کربلا سرودهاند. بايد به اين نکته توجه داشت کساني که در آذربايجان متاثر از اين ترکيب بند محتشم؛ شعر سرودهاند خود از شاعران طراز اول عصر خويش بودهاند.
در ادامه محسن حافظي شاعر مداح و مصصح متون شيعه گفت: محتشم کاشاني ترکيب بند خود را متاثر از هفت بند مولانا ميسرايد و اين شعر در اين دنيا و سراي باقي براي او هداياي متعددي به ارمغان ميآورد. بر اساس تحقيقاتم تاکنون ۵۰۰ ترکيب بند متاثر از اين اثر سروده شده است.
جلال جلال شکوهي نيز از تاسيس بنياد فرهنگي شکوهي خبر داد و گفت: خاندان شکوهي اصالتا شيرازي بودهاند و بعدها به تبريز و مراغه مهاجرت ميکنند و ميرزا مهدي شکوهي يکي از بزرگان اين خانواده است که آثار متعددي به جا گذاشته است و يکي از مهمترين آثار او «سيصد بند در مرثيه» است.
در ادامه يوسف بيگ باباپور با اشاره به اهميت خاندان شکوهي گفت: خاندان شکوهي سهم به سزايي در دوران مشروطه، آموزش مردم و تاليف کتاب داشتهاند و من بسيار خوشحالم که توانستهام تاکنون چند جلد از کتابهاي ميرزا مهدي شکوهي را تصيحح و منتشر کنم.
به گفته اين پژوهشگر؛ ميرزا مهدي شکوهي تنها شاعري چيره دست بوده بلکه طنزپرداز هم بوده و کتاب طنزي متاثر از آثار عبيد زاکاني خلق کرده که اين کتاب را تصصيح و آماده چاپ کردهام.
كتاب «سيصد بند در مرثيه» مجموعهاي از سرودههاي حاج ميرزا مهدي شکوهي از شاعران و آزاديخواهان دوران مشروطيت در آذربايجان است. او متولد سال ۱۲۴۷ بوده است و اين کتاب در برگيرنده يک ترکيب بندي ۳۰۰ بندي است که او به زبان ترکي براي امام حسين (ع) سروده است.
اين کتاب به تصحيح و ويراست دکتر يوسف بيگباباپور و دکتر مسعود غلاميه بر اساس تنها نسخه چاپ سنگي موجود و به اهتمام دکتر جلال شکوهي و با مقدمه رحيم نيکبخت در ۳۳۰ صفحه توسط انتشارات سفير اردهال صفحه منتشر شده است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]