واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: اندیشیدن، حاصل کتاب خواندن - عارف اسماعیل زاده گیوی* کتاب و کتابخوانی، هنوز در میان مخاطبان و علاقه مندان به مطالعه وتحقیق جایگاه ویژه خود را دارد و بخشی از سبد فرهنگی این اقشار را به خود اختصاص می دهد.
بی شک کتاب مهمترین ابزارفرهنگی انسان است و جایگاه کتاب درانتقال دانشها، گاهی به مراتب بیشتر وفراتر از دیگر ابزار آموزشی وفرهنگی است.
تالیف آثار علمی وفرهنگ مکتوب به گسترش دانش، به عنوان یک میراث فرهنگی برای نسلهای آینده، کمک کرده و آنرا ماندگارمی کند.
وقتی کتاب، حاصل اندیشهها و تجربههای اهل اندیشه و معرفت باشد، کتابخانه نیز کانون همایش صاحبنظران وموزه پرطراوت و شاداب دانشمندان و صاحبان معارف خواهد بود.
در شرایط کنونی و برغم توسعه گسترده و حیرت آور فناوری های جدید ارتباطی و شبکه ارتباطات مجازی ، کتاب و کتاب خوانی همچنان جایگاه و اهمیت و نقش خود را داراست و هیچکس نمی تواند مدعی شود که روش سنتی در سایه ی شیوه های جدید و مدرن اطلاع رسانی و کسب آگاهی قرار گرفته و به حاشیه رانده شده است .
همانطورکه روزنامه مکتوب همچنان ویژگی و نفوذ خود را حفظ کرده و نمی توان گفت که به دلیل وجود شبکه ارتباطی مجازی و اینترنت و شبکه های اجتماعی مجازی، از شمار خوانندگان روزنامه کاسته شده است.
این یک تصور غلط است که فکر کنیم توسعه شبکه ارتباطی اینترنتی، مخاطب و علاقه مندان به مطالعه و تحقیق را ازکتاب بی نیاز کرده است.
هر چیز جای خود را دارد وکتاب و انتشار مکتوب و سنتی آن، همچنان بر حضور و ایفای نقش جدی خود تاکید می ورزد وسیاستگذاران فرهنگی نباید ازاین مقوله مهم غافل شوند بلکه باید به منظور ترویج فرهنگ تالیف وانتشار کتاب در جامعه با هدف بالا بردن آگاهی واطلاعات مردم وسطح فرهنگ برای تولید علم بیشتر تلاش وافر نمایند.
شکی نیست که هیج ملتی از اینکه فرهنگ کتاب خوانی و درک معارف بیشتر و فهم افزون تر علوم و آشنایی با پیشرفت ها در جامعه اش، توسعه و گسترش کمی و کیفی بیابد لطمه نمی بیند بلکه بی تردید نفع آن، متوجه جامعه خواهد بود.
ازسویی دیگر طبیعی است که اداره یک جامعه اهل مطالعه و فهیم و با فرهنگ، به طریق اولی آسان تر از جامعه ای است که از علم و دانش فاصله دارد و قطعا به صرفه و صلاح نیز نزدیک تر است ودراین راستا نباید به بهانه های گوناگون و بدون منطق، در مسیر تالیف و نشر کتاب وصنعت چاپ، و ترویج فرهنگ کتاب خوانی در جامعه خلل و مانع ایجاد کرد.
اهمیت کتاب وقتی روشن تر می شود که بدانیم اگر عشق به مطالعه از کودکی در انسان پدید نیاید و مطالعه به یک نیاز معنوی درزندگی او تبدیل نشود، ذهن او در جوانی تهی خواهد بود و آن وقت است که سادگی و بی تجربگی جوانی، راه را برای نفوذ بدی ها باز می کند و گوشه های زشت طبیعت انسان آشکار می شود.
خانواده نیز عامل بسیار موثری در ایجاد عادت به مطالعه و ترویج فرهنگ کتابخوانی است.
محیط و شرایط خانواده، روش تربیتی و آموزشی والدین ، طرز تفکر و نگرش والدین دررابطه با مطالعه وکتابخوانی،وجودکتب ونشریات قابل دسترس و همچنین سطح اقتصادی و پایگاه اجتماعی خانواده، نقش بسزایی در تقویت عادات مطالعه و کتابخوانی دارد.
بی تردید جامعه ای که در آن فضای مطالعه، پژوهش و تحقیق، به لحاظ سخت افزاری و نرم افزاری، به شکل مطلوب و بدون قید و بندهای دست و پاگیر فراهم باشد کمتر از فرهنگ و القائات بیگانه تاثیر می پذیرد تا جامعه ای که از فرهنگ مطالعه و تحقیق دور است.
*خبرنگارایرنا در شهرستان کوثر استان اردبیل
03/09/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 74]