تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 28 دی 1403    احادیث و روایات:  امام حسین (ع):چیزى را بر زبان نیاورید که از ارزش شما بکاهد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1854179834




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

جایگاه اعتدال در ادبیات سیاسی


واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: جایگاه اعتدال در ادبیات سیاسی
هفته‌ی گذشته «همایش ملی اعتدال» با حضور برخی صاحب‌نظران و اندیشمندان در تهران برگزار و با پیام دکتر حسن روحانی رئیس جمهور افتتاح شد و چند تن از صاحب‌نظران دیدگاه‌های خود را اظهار کردند. به همین بهانه در این خصوص مطالبی عنوان می‌شود.
آفتاب- رضا سلیمانی: واژه «اعتدال»، «میانه‌روی» و «امت وسط» چه در معنای لغوی و چه در معنای اصطلاحی، ریشه در فرهنگ قرآن دارد و بزرگان اسلام همواره بر آن تأکید داشته و دارند، به گونه‌ای که مولی الموحدین علی(ع) کسانی را که از راه اعتدال خارج می‌شوند، جاهل خوانده و می‌فرمایند: « لاتری الجاهل الّا مفرطاً او مفرِّطاً (نهج‌البلاغه، حکمت 70) عقل نیز که پیغمبر باطن است، بر اعتدال در همه ابعاد زندگی دلالت دارد و ورود این تعبیر قرآنی به ادبیات سیاسی در کشور، انشاءالله پایانی مبارک بر شیوه‌های نا مبارکی باشد که با طعنه‌های تندروی، زخم‌های عمیقی بر پیکره اسلام در طول تاریخ ایجاد نموده و در مقطع کنونی در بعضی از کشورهای اسلامی تشدید نیز شده است.


ملت شریف ایران که سابقه‌ای طولانی در تمدن و فرهنگ دارد، در رویکرد اخیر خود در انتخابات اخیر ریاست جمهوری به رغم حجم وسیع تبلیغات مخالف، با انتخاب شیوه‌ی اعتدال در امور اجرایی، نشان داد که به ضرورت این نحوه و شیوه‌ی عمل، بیش از هر زمان دیگر واقف و آگاه بوده است. پایبندی به شیوه اعتدال، تدبیر عقلانی امور، پاسخی در خور و مناسب به امیدی است که جامعه ایرانی در خود می‌پرورد و آینده‌ای روشن همراه با زندگی آرام را انتظار می‌کشد. گرچه اعتدال و میانه‌روی در فرهنگ غنی ایرانی ـ اسلامی جایگاه رفیعی دارد، اما توجه و تأکید بر این امر مهم، آن را به منزله‌ی نیاز اجتماعی، مطالبه‌ای ملی کرده است.


اگر چه این روزها اعتدال، جایگاه ویژه‌ای در ادبیات سیاسی کشور پیدا کرده است و هرکس در هر مسؤولیتی از آن می‌گوید، اما مفهوم اعتدال را نمی‌توان و نباید در چهارچوب تنگ سیاست ورزی در عرصه عمومی، تعریف کرد. اعتدال صرفاً در ساحت سیاست محدود و محصور نمی‌شود. بلکه باید یک فضیلت اخلاقی و ضرورت اجتماعی قلمداد شود، چرا که رشد و توسعه، به دور از غوغاهای اغواگرانه، شعارهای مردم فریب، رفتارهای عجولانه و افراط‌گرایی ممکن می‌گردد. اعتدال، مشی عقلانی و اخلاقی زیستن را در تار و پود مناسبات سیاسی و اجتماعی می‌گستراند و جامعه را صبورانه، بر پایه‌ی همدلی‌ها به پیش می‌برد. بنیان‌های فرهنگی، دینی و اخلاقی با رویه‌های غیر اعتدالی و افراط‌گرایی‌های نامعقول سست می‌گردد و جامعه را به انواع بن بست‌های نگران کننده می‌کشاند.


افراط‌گرایی، چهره رحمانی و انسانی اسلام را مخدوش می‌کند و پیام آسمانی‌اش را در گیرودار تندروی‌های بی منطق، محدود به عملکردهایی می‌نماید که گاه هیچ سنخیتی با اسلام ندارد. امروزه عرصه‌ی سیاست ورزی، اجتماع، فرهنگ، روابط و مناسبات میان مردم و حاکمان و حتی بین ملت‌ها و دولت‌ها، بیش از هر زمان دیگری به روش اعتدالی محتاج است. مصلحت جویی عملی و عقلانی، مدارا و بردباری، به رسمیت شناختن حق اندیشیدن و زندگی برای همگان و توازن میان برنامه‌ریزی‌ها و سیاست‌گذاری‌ها با ظرفیت‌ها و امکانات موجود، پایه و اساس اعتدال گرایی است.


با فراهم آمدن مقدمات و لوازم این رویکرد منطقی، محیطی پاک و آرام و بدور از هیجانات زودگذر فریبنده فراهم می‌شود که حل و فصل مسایل و مشکلات آسان‌تر می‌گردد. در کنه و ریشه‌ی واژه اعتدال، عدل نهفته است که امروزه به عنوان «عدالت» آن هم از نوع «اجتماعی» ادعای همه حاکمان و حاکمیت‌ها، حتی استبداد و استعمار است که می‌بینیم چگونه از کج‌فهمی و جهل گروه‌های افراطی، برای دوام و بقای قدرت خویش، استفاده می‌کنند. گروه‌هایی که به نام دین و مذهب آمدند و گویا هدفی جز دین گریزی و مذهب ستیزی ندارند تا بتوانند به آرزوی دیرینه ملحدان و مشرکان در اسلام هراسی ملت‌ها، جامه عمل بپوشانند.


دعوت به اعتدال، دعوت به روش‌های خردمندانه و انسانی است که توان و ظرفیت‌های موجود را در برداشتن قدم‌های آینده‌ساز محاسبه می‌کند و باری را فوق طاقت، بر دوش جامعه و زندگی نمی‌گذارد که «لیس للانسان اّلا ما سعی».


از این‌رو، لازم است اندیشمندان علوم انسانی به بررسی هر چه بیشتر در مفهوم شناسی، علل، عوامل و اسباب، نتایج و پیامدهای اعتدال بپردازند. با تبیین علمی و واکاوی مجدانه، تلاش نمایند مقدمات و تمهیدات نظری و عملی بسط و گسترش منش، شیوه و رفتار اعتدالی را فراهم کنند و به چگونگی اجرایی شدن اعتدال در عرصه‌های مختلف فرهنگ، دینداری، اقتصاد، سیاست و اجتماع یاری رسانند. چرا که با شیوه‌ی اعتدال گرایانه، بهتر می‌توان کرامت و عزت انسانی را پاس داشت و راه توسعه و رشد را هموار نمود. 


دولتمردان، اندیشمندان اسلامی و کسانی که گفتار، رفتار و نوشتار آنان در جوامع اسلامی شنیده و خوانده می‌شود، تا می‌توانند باید حقایق اسلامی را بگویند و غبار افراط و تفریط را از آیینه اعتدالی اسلام و جامعه اسلامی، مخصوصاً در دوران انقلاب اسلامی بزدایند و از هیاهوها و غوغاسالاری‌های افراط گرایانه نهراسند و بدانند کارهای بزرگ، همت‌های بلند می‌خواهد و برای رهایی مسلمانانی که این روزها گرفتار بلای افراط شده‌اند و فضای جوامع اسلامی را ویروس تندروی آلوده کرده، کاری بزرگتر از نهادینه کردن اعتدال نیست که اگر چنین شود، همان مدینه فاضله‌ای را شاهد خواهیم بود که نگین نبوت حضرت ختمی مرتبت(ص) و ائمه معصومین (علیهم السلام) برای آن قیام کردند و انقلاب اسلامی با تأسی به آن در جهان معاصر سر بر آورد.




تاریخ انتشار: ۰۲ آذر ۱۳۹۳ - ۱۰:۰۶





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[مشاهده در: www.aftabnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن