واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: دیجیتال سازی دو میلیون و 838 هزار منبع مطالعاتی در کتابخانه آستان قدس رضوی مشهد – ایرنا – رئیس سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی گفت: تاکنون دو میلیون و 838 هزار منبع مطالعاتی از منابع نفیس و کتب خطی کتابخانه های این آستان مقدس دیجیتال سازی شده است.
به گزارش ایرنا، "محمد هادی زاهدی" روز چهارشنبه در نشست خبری به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی در جمع خبرنگاران اظهار کرد: نگهداری نزدیک به پنج میلیون منبع الکترونیکی و ebook از فعالیتهای این سازمان در حوزه استفاده از فناوریهای مدرن است.
وی گفت: در مجموع 23 میلیون و 662 هزار عنوان منبع مطالعاتی شامل کتب خطی، چاپ سنگی، چاپی، سربی، سند و مدرک فرهنگی در کتابخانه ها و مرکز اسناد این سازمان نگهداری می شود.
وی بیان کرد: به جز کتابخانه ملک، 88 هزار و 750 جلد کتاب خطی، بیش از 55 هزار جلد کتاب چاپ سنگی از نخستین کتابهای مطبوعه در جهان در بیش از 50 کتابخانه شامل کتابخانه مرکزی، کتابخانه وابسته و کتابخانه تخصصی این سازمان وجود دارد.
زاهدی افزود: پس از انقلاب اسلامی فضای کتابخانه ای آستان قدس رضوی رشد فزاینده ای داشته و به 95 هزار مترمربع رسیده و امکان دسترسی همگان به سه میلیون و 600 هزار جلد کتاب در این فضاها فراهم شده است.
رییس سازمان کتابخانه ها، موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی گفت: کتابخانه های این آستان مقدس بیش از 544 هزار نفر عضو دارد که از این تعداد 183 هزار نفر عضو کتابخانه مرکزی هستند که اغلب آنان دانشجویان و اساتید دانشگاه ها می باشند.
زاهدی افزود: جمع کل کتابهای به امانت گرفته شده از کتابخانه های آستان قدس رضوی در سال گذشته دو میلیون و 886 هزار جلد کتاب بوده است.
وی با اشاره به نقش کتاب و کتابخوانی در فرهنگ جامعه گفت: کتابخانه ها در فرهنگ بشری جایگاه ویژه ای داشته و دارند و در تمدن های بزرگ دنیا، کتابخانه ها به عنوان یکی از محور های انتقال ارزش و فرهنگ به شمار می رفتند.
وی اظهار کرد: کارکرد کتابخانه ها در دوران تمدن، با قوت بیشتری تداوم یافته و در مراکز مهم سیاسی در تاریخ اسلام، کتابخانه های بسیار بزرگی با میلیون ها کتاب به ثبت رسیده و محل مراجعه دانشمندان بوده اند.
زاهدی گفت: تاکید اسلام به کتاب و کتابخوانی سبب شده که فرهیختگان و حاکمان بر آن اهتمام داشته باشند و از همین رهگذر از گذشته های دور کتابخانه های وسیع در دمشق، اسکندریه، زیتونه، تونس، اسپانیای اسلامی (اندلس) به رغم فقدان بسیاری از امکانات شکل گرفتند.
زاهدی عوامل عدم اقبال به کتابخوانی در کشور را عدم دسترسی و نیز ضعف سیستم توزیع کتاب عنوان و بیان کرد: آستان قدس رضوی در این زمینه با تهیه همه منابع موجود در نشر کشور، توانسته این مشکل را رفع کند و فاصله میان نشر و ارائه کتاب را به حداقل برساند.
وی ادامه داد: بر اساس گزارش سایت "پایگاه داده های آموزشی آزاد" (OEDB) در آمریکا، کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی رتبه هفتم را در بین 20 کتابخانه معتبر که جهان را تغییر دادند، از آن خود کرده است.
وی بیان کرد: سه اثر تاریخی و فرهنگی حفاظت شده در کتابخانه مرکزی به عنوان میراث فرهنگی در حافظه جهانی یونسکو ثبت شده و در سایت مزبور ذکر شده است.
7489 / 664
28/08/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 56]