واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: دبستانی ها، آسیب پذیرترین گروه سنی در ابتلا به شپش سر هستند قزوین - ایرنا - کارشناس مسوول سلامت نوجوانان، جوانان و مدارس معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین گفت: کودکان دبستانی آسیب پذیرترین گروه سنی در آلوده شدن به حشره «پدیکلوزیس» یا شپش سر هستند.
به گزارش ایرنا از دانشگاه علوم پزشکی قزوین، فاطمه طاهریان روز سه شنبه اظهار کرد: تماس نزدیک و طولانی مدت کودکان دبستانی با یکدیگر، شایع ترین و اصلی ترین راه انتقال است.
وی گفت: در صورتی که نخستین مورد شپش سر در کلاسی مشاهده شود، مربیان، تمام کودکان همان کلاس را مورد بررسی قرار داده و در صورت مشاهده موارد آلوده به شپش، دانش آموز به مرکز بهداشتی درمانی ارجاع می شوند.
این کارشناس بهداشت افزود: همچنین خانواده دانش آموز نیز توسط کارکنان و پزشک معاینه می شوند و در نهایت نتایج معاینات و اقدامات درمانی به مدرسه ارایه می شود.
طاهریان ادامه داد: آلوده شدن به حشره پدیکلوزیس منحصر به طبقه خاصی نیست و ممکن است هر مکانی را آلوده کند، البته بطور کلی در مکان هایی که افراد زیادی با هم زندگی می کنند، مثل پادگان ها٬ زندان ها و مکان های عمومی همچنین در افرادی که بهداشت فردی خود را رعایت نمی کنند، بیشتر دیده می شود.
وی آگاهی از علایم و نشانه های این بیماری را در مهار و حذف آلودگی های آن، موثر دانست و شست و شوی لباس و ملحفه در آب جوش به مدت 10 تا 20 دقیقه، رعایت بهداشت فردی و استحمام مرتب، شانه کردن روزانه موی سر ترجیحاً با شانه دندانه ریز، تمیز کردن هر روزه برس و شانه، شست و شوی منظم روسری، مقنعه، کلاه و لباس ها، استفاده نکردن از وسایل شخصی دیگران و پرهیز از تماس با اشیاء و لباس های فرد آلوده را از جمله راه های پیشگیری از آلودگی به شپش سر ذکر کرد.
طاهریان با تاکید بر این که در صورت مشاهده هرگونه آلودگی، موارد به مراکز بهداشتی درمانی یا خانه ها و پایگاه های بهداشت گزارش شود، اظهار داشت: نخستین علامت آلودگی به شپش خارش در ناحیه سر است که این اتفاق می تواند زمینه بروز ناراحتی های پوستی را فراهم کرند.
این کارشناس بهداشت مدارس یادآور شد: از آنجا که شپش روزی چندین بار خون میزبان خود را می مکد، بزاقش وارد جریان خون فرد آلوده شده و ممکن است موجب خستگی، تحریک و احساس تنبلی شود.
وی خاطر نشان کرد: با توجه به این که شپش از طریق سوراخ های کوچکی در اطراف بدنش تنفس می کند، در آب زنده نمی ماند و به همین دلیل در مکان هایی مانند استخر زنده نمانده و از طریق شنا منتقل نمی شود.
طاهریان گفت: شپش سر و تخم های آن (رشک) به طور معمول در بین موها و روی پوست سر، به ویژه در نواحی پشت گوش و پس سر دیده می شود و از این رو وجود غدد لنفاوی متورم و دردناک در نواحی پس سر و پشت گوش ها یکی از علایم مهم آلودگی به شپش سر در انسان به شمار می رود.
وی اظهار داشت: چون تخم های شپش، به ساقه مو می چسبند، به سختی کنده می شوند و با توجه به این که شوره سر یا سایر پوسته ها به راحتی با برس یا شانه با دندانه های ریز از مو جدا می شوند، پس باید به دنبال تخم هایی گشت که به موها متصل هستند.
کارشناس مسوول سلامت نوجوانان، جوانان و مدارس معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین گفت: راه های انتقال بیماری از طریق تماس مستقیم با فرد آلوده و تماس غیرمستقیم مانند استفاده از وسایل شخصی فرد آلوده از جمله لباس ها، پتو، ملحفه، شانه، برس، حوله، کلاه و روسری منتقل می شود.
طاهریان بر درمان دارویی با نظر پزشک تاکید کرد و افزود: شامپو پرمترین داروی انتخابی برای شپش است و برای تکمیل درمان، باید دو بار به فاصله هشت تا 10 روز استفاده شود.
وی یادآور شد: شپش سر برخلاف شپش تنه، ناقل هیچ بیماری دیگری نیست و از این بابت نگرانی وجود ندارد.
طاهریان گفت: اگر پس از دوبار درمان، دوباره این حشره در سر دیده شد، باید یقین داشت که فرد مبتلای درمان نشده دیگری در خانواده و یا کسانی که ارتباط نزدیک با آنها برقرار می شود، وجود دارد.
کارشناس مسوول سلامت نوجوانان، جوانان و مدارس معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین یادآور شد: به منظور کنترل و کاهش آلودگی به شپش، در سال تحصیلی گذشته بالغ بر 83 درصد از دانش آموزان استان معاینه غربالگری شپش سر (پدیکولوزیس) شدند.
7388/ 614
20/08/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]