واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: شورای شهر گرگان پیگیر ثبت واقعه پنج آذر 57 در تقویم رسمی کشور گرگان - ایرنا - سخنگوی شورای اسلامی شهر گرگان گفت: این شورا پیگیر ثبت واقعه تاریخی و خونین پنجم آذر سال 57 مردم انقلابی گرگان در تقویم رسمی کشور است.
به گزارش ایرنا، ناصر گرزین روز جمعه اظهار داشت: واقعه 5 آذر گرگان یکی از رویدادهای بزرگ تاریخ انقلاب اسلامی است که در آستانه ورود به سی و ششمین سال این واقعه قرار داریم.
وی با اشاره به دیدار اعضای شورای شهر با آیت الله سیدکاظم نورمفیدی نماینده ولی فقیه در استان گلستان برای پیگیری ثبت این واقعه تاریخی افزود: اعضای شورای شهر در این دیدار بر ضرورت ثبت این رویداد و انتقال فرهنگ حماسی 5 آذر به نسل جوان تاکید کردند.
سخنگوی شورای شهر گرگان اضافه کرد: این روز تاریخی و مهم به علت گستردگی آن در مسیر حرکت های انقلابی باید در ردیف وقایعی چون 19 دی قم و 29 بهمن تبریز قرار گیرد.
گرزین ادامه داد: اعضای شورای شهر در این دیدار از آیت الله نورمفیدی خواستند که ضمن طرح این موضوع در شورای فرهنگ عمومی گلستان، پیگیر ثبت این واقعه در تقویم ملی کشور نیز باشد.
سخگوی شورای شهر گرگان افزود: در اهمیت واقعه پنج آذر گرگان همین بس که بر اثر تیراندازی ماموران شاه 14تن از شهروندان گرگانی به شهادت رسیدند و حدود 150 نفر مجروح شدند، اما به علت اعتصاب نشریات و جراید در آن زمان این واقعه انعکاس چندانی در سطح کشور پیدا نکرد.
وی خاطر نشان کرد: پیگیری ملاقات شهروندان گرگانی و خانواده های شهدای این حادثه با رهبر معظم انقلاب اسلامی دیگر خواسته اعضای شورای شهر گرگان از نماینده ولی فقیه در استان گلستان است.
پنجم آذر یادآور حماسه ای ماندگار از آزادیخواهی و ظلم ستیزی مردم گرگان در قبل از پیروزی انقلاب اسلامی است.
«غلامرضا خارکوهی» تاریخ نگار و پژوهشگر گلستانی در این زمینه می گوید: پس از آن که در 29 آبان سال 1357 دژخیمان رژیم شاه به انقلابیون پناهنده در حرم امن علیبنموسی الرضا(ع) تیراندازی و به ساحت مقدس آن امام همام جسارت کردند، امام خمینی(ره) و سایر مراجع عظام با صدور پیامهایی ضمن محکوم کردن این جنایت، هفتمین روز این واقعه که مصادف با پنجم آذر بود را در سراسر کشور عزای عمومی اعلام کردند.
وی افزوده است: به منظور اطاعت از فرمان امام (ره) صبح روز پنجم آذر سال 1357 مردم گرگان و شهرها و روستاهای اطراف، اعم از زن و مرد در صحن امامزاده عبدالله (س) و میدان شهدا گرد آمدند، اما قبل از شروع تظاهرات، ماموران رژیم به سوی مردم تیراندازی کردند و آنها را به خاک و خون کشیدند.
به گفته این پژوهشگر تاریخ، پس از آن نیز ماموران تا هنگام شب در خیابانهای شهر گشت میزدند و هرکس را میدیدند به گلوله میبستند، به طوری که در این روز حتی بیمارستان شهر را که پر از شهید و مجروح و مردم ایثارگر بود زیر آتش گرفتند و جوانی به نام سیدنظامالدین نبوی را در محوطه بیمارستان به شهادت رساندند.
خارکوهی اضافه کرد: طبق تاریخ در این روز دژخیمان رژیم شاه حدود هشت هزار گلوله علیه مردم مصرف کردند که در نتیجه 14 نفر به شهادت رسیدند و تعداد بسیاری نیز مجروح شدند، اما به دلایل مختلف از جمله مصادف شدن این واقعه با اعتصاب 60 روزه مطبوعات در آن دوره، این رویداد بزرگ تاریخی در سطح کشور ناشناخته ماند و انعکاس چندانی نیافت به طوری که حتی در کتابهای تاریخی نیز مهجور مانده است.
در این روز تاریخی سیداسماعیل حسینی، احمد سبطی، سیدنظام الدین نبوی، حسین مقصودلو، سیدجعفر علاالدین، چنگیز امیر لطیفی، عباس خالداران، ابوالحسن هادی، حجت الله عباسی، فرامرز ویزواری، حسینعلی نصیری، حسین محبی راد، صدیفه پروانه و نرگس قصابان در گرگان به شهادت رسیدند.
601/ 2025
16/08/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]