واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: خرم آباد " گل ماتم" به سر گرفت و آوای "چمر" سر داد خرم آباد - ایرنا - همزمان با فرا رسیدن عاشورای حسینی، شیعیان جهان غرق در ماتم و عزا هستند و هر کس به نوبه خود در رثای حسین مظلوم (ع) عزاداری می کند که این عزاداری در میان مردم خرم آباد به طریق خاصی برگزار می شود.
به گزارش ایرنا، هر ساله آیین های " گل مالی" و " چمرانه" همزمان با عاشورای حسینی در خرم آباد برگزار می شود و مردم این شهر اوج عزای خود در شهادت امام حسین (ع) را با اجرای این آیین ها به نمایش می گذارند.
" چمر" در زبان لری به معنای عزا و غم اندوه بزرگ از دست دادن عزیزان است و آهنگی که در این راستا توسط طبل ها و سرناها نواخته می شوند به " چمرانه" معروف است.
مردم داغدار این دیار با نواختن طبل هایی بزرگ و سرودن سرنا ، عزاداری را با آواهای خاص غم انگیز همراه می کردند و "چمرانه" سر می دادند و امروز عاشورا، که داغی بزرگتر از شهادت مظلومانه حسین(ع)! نیست، " چمرانه" در در فضای شهر طنین انداز شده است.
همچنین از دیرباز در برخی شهرهای لرستان رسم بر این بوده که در اوج غم اندوه از دست دادن عزیزانشان، گل ماتم به سرو سینه می زده اند و با همین گل در مراسم عزاداری حضور می یافتند.
امروز عاشورا است و مردم لرستان داغی بزرگتر و سنگین تر از این ندارند بنابراین نه تنها گل را فقط به سر و صورت نمی مالند بلکه تمام بدن را به گل آغشته می کنند و تا پس از اقامه نماز ظهر عاشورا، روج و جسم خود را در عزاداری حسین و یارانش ماتم زده می کنند.
مردم عزادار خرم آباد همزمان با عصر تاسوعا ، حوضچه های بزرگ از سه تا شش متری را آماده کرده و خاک رس نرم را در میان این حوضچه به صورت گنبدی جمع آوری می کنند.
دور تا دور این حضوچه را با گلاب تزیین کرده ومردم عزدار نیز شمع استغفار و طلب حاجت خود را با فرا رسیدن شب، در اطراف حوضچه روشن می کنند.
صبح روز عاشورا ، پیش از طلوع آفتاب، خاک رس با گلاب ها مخلوط شده و " گلی" نرم و یکدست حاصل شده، " گلی" که با حاجات و استغفار عزادارات آمیخته شده و بر پیکر آنها نقش می بندد.
جوانان هیاتهای عزادار نیز ، پبیش از طلوع آفتاب با پوشیدن لباس مشکی در کنار حوضچه حاضر می شوند و به نوبت در این حوضچه غلطیده و سر و صورت را با گل می پوشاند.
بسیاری از مردم از جمله سالمندان، زنان و کودکان نیز که امکان غلطیدن کامل آنها در حوضچه گل وجود ندارد، هریک با بر دست داشتن کاسه ای کوچک، در کنار حوضچه حاضر می شوند و از گل باقی مانده برای اهل خانواده به خانه می برند تا به سرو صورت و شانه ها بزنند.
همچنین در کنار این حوضچه، فردی مشغول گل مالی کودکان با پنجه گل مالی شده است به این صورت که پنچه گل اندود خود را به یاد دستان قمر بنی هاشم (ع) به پشت کمر کودکان زده و نقش پنجه بر لباش آنان نقش می بنندد.
عزاداران که اینک در بزرگترین عزاداری تاریخ، سر و پیکر خود را به گل آغشته اند و در اصلاح عامیانه" گل ماتم" به سرگرفته اند، راهی هیات ها و دسته های عزاداری می شوند و تا پس از اقامه نماز ظهر عاشورا این گل عزا را همچون رختی کامل بر تن دارند.
آیین گل مالی مردم خرم آباد و برخی شهرهای استان از جمله کوهدشت، سالهاست که اوج غم و اندوه این مردم ولایتمدار را در عزای سیدالشهدا نشان می دهد، عزایی که هر روز بزرگتر و داغش هر روز تازه تر می شود.
7269/542
13/08/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]