واضح آرشیو وب فارسی:فارس: گزارش فارس از مراسم عزاداری حسینی در روستاهای قم
عزاداری 12 روزه با سه وعده اطعام
در آستان مقدس امامزاده بی بی شریفه(س) روستای نویس قم، مراسم عزاداری 12 روزه به همراه سه وعده اطعام برگزار میشود.
به گزارش خبرگزاری فارس از قم، محرم و صفر که فرا میرسد و حتی پیش از آن، در بسیاری از شهرها و روستاهای ایران مراسمهای باشکوه عزاداری برگزار میشود و هیچگاه هم شعله این شور حسینی در دل مردم ایران خاموش نشده است هرچند در کلانشهرها و همچنین شهرهای نسبتاً بزرگ، تجمیع مراسمها و شاید برگزاری سوگوارههای عظیم توسط هیئتهای اسم و رسم دار، تا حدی مانع از برگزاری مراسم و جمعهای کوچک شده اما هنوز در روستاها و شهرهایی که زندگی سنتی در آنها جریان دارد، هیئتها و تکیههای مردمی با شوری وصفناشدنی، در ایام محرم و صفر فعال هستند. یکی از مناطقی که هنوز اینگونه عزاداریهای سنتی و جالب توجه در آنها جریان دارد، خلجستان قم است؛ خلجستان به مرکزیت شهر دستجرد در قسمت غربی استان قم واقع شده و دارای روستاهای متعددی است و چندین بقعه متبرکه که محل دفن فرزندان اهل بیت عصمت و طهارت(ع) هستند هم در آن قرار دارد. یکی از این بقاع متبرکه، آستان مقدس امامزاده بی بی شریفه(س) در روستای نویس است؛ بقعه بیبی شریفه خاتون نویس مربوط به دوره صفوی - قاجار بوده در تاریخ یکم مهر 1382 با شمارهٔ ثبت 10449 بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
نویس روستایی است در 80 کیلومتری شهر قم از نظر جغرافیایی این روستا در حوزه استان قم قرار دارد ولی از نظر آب و هوایی به تفرش و مناطق کوهستانی دامنه زاگرس شبیه است؛ نویس با دهستان قاهان هفت کیلومتر، با مرکز بخش 60 کیلومتر و با شهرستان ساوه حدود 60 کیلومتر فاصله دارد. 15 رشته قنات دارد و آب و هوای آن کوهستانی با زمستانی سرد و تابستانی خنک و دارای مزارع کشاورزی و باغات متعدد است؛ بر اساس آمارگیری سال 1385 تعداد خانوارهای این روستا 140 و تعداد نفرات 384 نفر بوده است. نویس دارای بافت به شدت مذهبی بوده و وجود چهار باب مسجد به نامهای مسجد صاحبالزمان(عج) در محله روبار، مسجد سیدالشهداء(ع) در محله بالا، مسجد حضرت ابوالفضل(ع) در محله پشت ده کنار خیابان اصلی نویس معروف به کاسوا و مسجد فاطمه الزهرا(س) و همچنین یک حسینیه به نام سیدالشهدا(ع) که بیشتر مراسمها در آن برگزار میشود گواهی بر این مدعاست. جالب اینکه این روستا 50 شهید و دهها جانباز و آزاده تقدیم به انقلاب اسلامی کرده است. اما در این میان و در دهه نخست ماه محرم، مراسمی که در آستان مقدس بی بی شریفه(س) این روستا برگزار میشود در نوع خود بینظیر است. مراسمی که طی 12 روز از ابتدای محرم تا شب سوم امام حسین(ع) در این مکان برگزار میشود تقریبا حالتی 24 ساعته دارد.
حسین امینیخواه مسئول اوقاف و امور خیریه بخش خلجستان در این زمینه میگوید: روستای نویس دارای بافتی مذهبی است و مردم این روستا به شدت پایبند به عقاید دینی و مذهبی خود هستند؛ در ماههای محرم و صفر و همچنین ایام شهادت ائمه اطهار(ع) و همچنین روزهای مربوط به شادی اهل بیت(ع)، مراسمهای باشکوهی در آستان امامزاده بی بی شریفه و همچنین حسینه سیدالشهدا(ع) تدارک دیده میشود که گاهی تا هزار نفر هم در هر یک از آنها شرکت میکنند زیرا از روستاهای همجوار هم دستههای مذهبی به این روستا میآیند و مراسمهای خود را در جوار بقعه متبرکه بی بی شریفه(س) برگزار میکنند. وی میافزاید: در طول 12 روز نخست ماه محرم مراسم باشکوهی در آستان مقدس این امامزاده برگزار میشود به این ترتیب که پس از اقامه نماز صبح هر روز و از ساعت 6 قرائت زیارت عاشورا و سپس اطعام صبحانه صورت میگیرد و پس از آن تعزیهخوانی سنتی تا زمان اقامه نماز ظهر و عصر و سپس ضیافت ناهار خواهد بود؛ علاوه بر این در همین مکان روضهخوانی و مداحی به همراه سخنرانی تا پایان شب و همچنین اقامه نماز مغرب و عشاء و اطعام شام صورت میگیرد. صادق احمدیپور یکی از اهالی قم است که البته اصل و نسبی نویسی دارد؛ وی میگوید: پدر پدربزرگم اهل این روستاست و به همین دلیل برخی سالها در ایام تاسوعا و عاشورا به نویس میرویم زیرا مراسم تعزیهخوانی بسیار جالب توجهی هم در این روستا برگزار میشود که خودم یک بار با فیلمبرداری خیلی ساده از آن و ارسال به یکی از جشنوارههای داخلی، توانستم رتبه دوم فیلم مستند آماتور را دریافت کنم. وی اضافه میکند: آستان مقدس امامزاده بی بی شریفه(س) هم چند سالی است مراسم بسیار باشکوهی را تدارک میبیند که شامل اطعام در سه نوبت، تعزیهخوانی هر روزه، قرائت زیارت عاشورا و بسیاری برنامههای دیگر است و با توجه به اینکه بیشتر شرکتکنندگان و عزاداران از اهالی همین روستا یا مناطق همجوار هستند، فضای سنتی هم بر تمام مراسم حاکم است و به نظر من صمیمیت و دلدادگی خاصی هم نسبت به برنامههایی که در شهرهای بزرگ وجود دارد احساس میشود.
زهره نویسی که نوجوانی 16 ساله و اهل همین روستاست هم طرف گفتوگوی ما قرار میگیرد و میگوید: دو سال است است که در دهه نخست محرم در حسینه سیدالشهدا(ع) یا آستان بی بی شریفه(س) به پذیرایی از عزاداران مشغول هستم و از این کار به خودم میبالم زیرا میتوانم خدمتی هرچند کوچک به عزاداران حسینی داشته باشم؛ اطعام در سه نوبت شاید در ابتدای امر کار طاقتفرسایی باشد ولی همین که میبینم دیگران در حال عزاداری هستند و من در حال تدارک سفره ناهار یا شام آنها، حس میکنم این توفیق را پیدا کردهام که یک روز کامل را در مراسم عزای اباعبدالله(ع) حضور داشته باشم و بیکار هم نباشم. البته مراسم عزاداری محرم در روستای نویس به همین دو مکان ختم نمیشود و به گفته امینیخواه مراسمهای متعدد دیگری هم تدارک دیده شده است. وی می گوید: به مناسبت ماه محرم، در آستان مقدس امامزاده زکریا(ع) 10 روز روضهخوانی برگزار خواهد شد؛ در آستان مقدس امامزاده محمد مهدی(ع) روستای کاسوا نیز مراسم مشابهی تدارک دیده شده است که از ساعت 14 آغاز میشود و شامل سخنرانی، مداحی و تعزیهخوانی سنتی خواهد بود البته در این بقعه متبرکه شبها نیز برنامه عزاداری پس از اقامه نماز مغرب و عشا به همراه اطعام برگزار میشود. انتهای پیام/78004/ذ30
93/08/11 - 15:38
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 197]