واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: احساس امنیت از خود امنیت مهم تر است - کورش مهرابی کرمانشاه - ایرنا - امکان دارد براساس آمار و شاخص های استاندارد شده، امنیت در جامعه ای در سطحی بالا باشد اما مردم واقعا احساس امنیت نداشته باشند.
در حالی که ممکن است این تصور اشتباه بوده و این باور غلط در اثر انتشار یک خبر در خصوص قتل، تجاوز، سرقت مسلحانه و... به وجود آمده و توانسته احساس امنیت را مخدوش کند که برای از بین بردن این احساس اشتباه باید تا مدت ها تلاش شود که دوباره احساس امنیت در جامعه برقرار شود.
رسانه ها از جمله مهم ترین و تاثیرگذارترین عناصر برای تقویت احساس امنیت در جوامع بوده و یک رسانه به تنهایی و با یک خبر می تواند این احساس امنیت را ضعیف و یا تقویت کند که در چند سال اخیر با توجه به گسترش رسانه های سنتی، مجازی و شبکه های اطلاع رسانی متعدد این تاثیرگذاری را بارها شاهد بوده ایم.
در زمان حاضر رسانه های محلی، سراسری و جهانی براساس ارزش های خبری و جذابیتی که صفحه حوادث برای مخاطب دارد با انتشار اخبار سرقت، تجاوز، قتل و... حس عدم امنیت را به جامعه منتقل کرده و افراد احساس می کنند که جامعه آنها نسبت به گذشته به خشونت کشیده شده و امنیتی وجود ندارد که در این حالت نهادهای انتظامی و امنیتی در بین خانواده ها، مجامع عمومی و حتی دانشگاها محکوم شده که اینها کجا هستند که جامعه از دست رفت؟ فساد، فحشا، خشنونت، تجاوز به مرز انفجار رسیده و امنیت نیست و خانواده های ما هر لحظه در معرض خطر قرار دارند؟
در حالی که اگر به دقت آمار و اطلاعات جرم و جنایت را در آن جامعه واکاوی کنیم می بینیم در بسیاری از آن جوامع آمار جرم جنایت نسبت به 10 یا 20 سال پیش کمتر شده اما به علت کمبود رسانه ها در آن زمان به آنها پرداخته نشده اما امروز هر شخص با یک گوشی تلفن همراه خبرنگار محسوب شده و تلفن همراه او می تواند یک رسانه باشد، پس طبیعی است که هیچ خبری قابل کتمان و لاپوشانی نیست.
در این گیر و دار چیزی که از انتشار خبر حوادث در رسانه ها حاصل می شود اطلاع مردم از وقایع و ارضای حس کنجکاوی مخاطب است اما چیزی که قربانی می شود احساس امنیت می باشد، زیرا در رسانه ها زوایای یک حادثه به ریزترین شکل ممکن پرداخته شده اما به اخبار کشفیاتی که توسط پلیس صورت گرفته و دستگیری مجرمانی که توسط نیروهای انتظامی، امنیتی و نظامی به دست قانون سپرده می شوند به دلایلی مانند عدم جذابیت برای مخاطب و یا حتی دلایل امنیتی و یا حفظ حریم مجرمان و خانواده های آنها کمتر پرداخته می شود که این کار خدشه زیادی را به احساس امنیت وارد کرده که جبران آن سخت است.
در جوامع جهان سوم متاسفانه رسانه ها مطلق نگر شده و بذر عدم احساس امنیت را در جامعه انتشار داده و فقط به انتشار اخبار مربوط به وقوع جرم می پردازند، فارغ از اینکه انتشار یکطرفه یک خبر می تواند ضربات جبران ناپذیری را به بدنه اجتماع، باورهای مردم و قدرت نیروهای امنیتی جامعه برساند، هرچند اعتقاد داریم در مواردی دستگاه های انتظامی و امنیتی هم در این رابطه منفعل بوده و کمتر توانی را برای خنثی سازی احساس عدم امنیت بکار می گیرند و از قدرت رسانه ها برای ایجاد و یا افزایش احساس امنیت کمتر بهره حداکثری را برده و به حداقل ها اکتفا می کنند که این انفعال رسانه ها و نهادهای مسوول بسیار خطرناک بوده و بر بسیاری از امور جامعه حتی امور اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، روانی و... تاثیر منفی خواهد گذاشت.
در ایران به عنوان کشوری در حال توسعه بخصوص بعد از پایان دفاع مقدس و جنگی که قدرت های جهانی بر کشور ما تحمیل کرده و سال ها ناامنی بر شهرها و مرزی های غربی ما حاکم بوده تلاش های زیادی برای برقراری امنیت و احساس امنیت در جامعه توسط پلیس و دستگاههای امنیتی انجام شده و وقتی مردم ما خود را با کشور عراق که مانند ما در جنگ درگیر بوده و امنیت آن از سوی نیروهای داخلی و خارجی به مخاطره افتاده و یا وضعیت کنونی افغانستان، لبنان، سوریه، مصر و.. در زمینه امنیتی را با ایران اسلامی مقایسه می کنند امنیت پایدار را با گوشت و خون خود احساس کرده و سر تعظیم در مقابل برقرار کنندگان امنیت فرود می آورند اما بعضاً مشاهده می شود تعدادی از رسانه ها که در زمره رسانه های زرد محسوب می شوند در پوشش اخبار حوادث مانند جهان سومی ها رفتار کرده و فضای ناامنی کاذبی را دامن زده اند که احساس عدم امنیت را در جامعه گسترش می دهد.
هرچند تلاش های زیادی برای نشان دادن امنیت اجتماعی، امنیت اقتصادی و... توسط رسانه های پویا و نهادهای امنیتی و انتظامی با ساخت فیلم، سریال، انتشار خبر و حضور مستمر کارشناسان در رسانه ها برداشته شده و توانسته مقداری از احساس عدم امنیت را بکاهد اما این مقدار کافی نبوده و باید تمام اقشار جامعه بخصوص فرهیختگان، نویسندگان، خبرنگاران، ارباب جراید، مدیران رسانه های ارتباطی بخصوص رسانه های فعال در فضای مجازی و صدا وسیما، آموزش و پرورش، تمام نهادهای فرهنگی و اجتماعی به کمک نهادهای امنیتی، نظامی، انتظامی آمده و این احساس امنیت را در جامعه ما که براساس تمام شاخصهای جهانی و بین المللی از امن ترین جوامع منطقه و حتی جهان است را به تمام بدنه جامعه منتقل کرده و احساس امنیت پایداری را در افراد ایرانی پدید آورند.
باید احساس امنیتی به وجود آید که با یک خبر بد دچار خدشه نشده و بعد از هر اتفاق همه آنچه را که از اقتدار و امنیت جامعه درونی سازی شده سریع از بین نرود و مردم مطمئن باشند هر جنایتی براساس اقتدار نیروهای امنیتی و انتظامی بی جواب نمانده و جنایت کاران به دست قانون سپرده می شوند که این احساس می تواند در تمام ابعاد تاثیر شگرفی را بگذارد؛ مانند کاری که در یک ماه اخیر در هفته نیروی انتظامی و هفته گرامی داشت سربازان گمنام امام زمان (عج) در وزارت اطلاعات انجام شده و شاهد حجم وسیعی از برنامه های تولیدی در رسانه های مختلف هستیم که خود این برنامه ها به تقویت حس امنیت کمک شایان توجهی کرده و از نتایج آن بهره مثبت را برده ایم.
با توجه به اتفاقاتی که در گوشه و کنار کشورهای همجوار ما می افتد امروزه بیش از هر زمان دیگری به تقویت باورها و احساسمان از امنیت در کشورمان نیاز داریم که امیدواریم در سایه توجهات حضرت ولی عصر (عج) وهدایتهای مقام معظم رهبری(مدظله العالی) فرزندان برومند مملکت اسلامیمان امنیت پایداری را که به برکت خون شهدا برقرار کرده اند تداوم داده تا زمینه ظهور حضرت مهدی موعود (عج) به دست سربازان جان بر کف ایران اسلامی فراهم و انقلاب به دست صاحب اصلیش برای برقراری امنیت و صلح جهانی واقعی سپرده شود و در این راه باید هرکس هر آنچه که در توان دارد برای تحقق این هدف والا به کار گیرد.
کارشناس ارتباطات اجتماعی
571/567
27/07/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]