واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۶ مهر ۱۳۹۳ (۱۳:۱۷ب.ظ)
سبک آذري در معماري مساجد بهره گيري از هندسه و تنوع در طراحي پلان ها در بيرون زدگي در کالبد و تو رفتگي در سبک آذري نمودار است، بسياري از مساجد بر مبناي همين سبک ساخته شده اند.
به گزارش خبرگزاري موج، شيوه معماري آذري از قرن هفتم هجري قمري آغاز شد و تا قرن دهم هجري قمري به پويايي و حيات خود ادامه داد؛ از زمان حکومت هلاکو و شروع حکومت او در مراغه تا ظهور صفويه.
ويژگي هاي شيوه معماري آذري:
١.نياز به ساخت ساختمان هاي گوناگون
٢. شتاب در روند ساختمان سازي
٣.گزينش جاي برخي از شهرها با اشتباه بوده است؛ از جمله الجايتو، چون چمن زار سلطانيه را دوست داشت آنجا را پايتخت خود کرد؛ با اين همه جايگاه طبيعي شهر، توان شهرنشيني را نداشت.
٤.بهره گيري از هندسه و تنوع در طراحي پلان ها در بيرون زدگي در کالبد و تورفتگي.
٥.گوناگوني طرح ها در اين شيوه از همه دوره ها بيشتر است.
همچنين در اين شيوه ساختمان هايي با اندازه هاي بسيار بزرگ ساخته شد که در شيوه هاي پيشين مانند نداشت. همچون گنبد سلطانيه مسجد عليشاه در تبريز انواع نقشه با حياط هاي چهارايواني براي مسجدها و مدرسه ها به کار رفته است.
سبک آذري خود به دو شيوه قابل تفکيک است که عبارت اند از:
١.شيوه اول سبک آذري مربوط به دوره ايلخاني به مرکزيت تبريز با ويژگي هاي زير است:
.ساخت بناهاي سترگ و عظيم
.توجه به تناسبات عمودي بنا
.ساخت ايوان با پلان مستطيل شکل
.تنوع در ايوان سازي
.استفاده از نزئيناتي چون گچ بري، کاشي زرين فام و کاشي نقش برجسته
.شيوه دوم سبک آذري مربوط به دوره تيموري به مرکزيت سمرقند با ويژگي هاي زير است.
.ساخت ساقه (گلوگاه) بين فضاي گنبد و گنبدخانه
.ايجاد سطوح ناصاف در تمام بنا
٢.استفاده از تزئينات کاشي معرق، موزاييک کاري
دوره تيموري اوج معماري سبک آذري است از بناهاي سبک آذري با ورود مغولان (ايلخاني) اين شيوه معماري آغاز و تا زمان صفويه ادامه داشته است چون نخستين بناها که در تبريز احداث شد، به سبک آذري معروف است. دوره حکومت غازان خان را آغاز سبک معماري آذري مي دانند.
شنب غازان خان، ربع رشيدي، رصدخانه مراغه، ارگ عليشاه در تبريز، مدرسه و تکيه اميرچخماق، زندان اسکندر يا يا مدرسه ضياييه در يزد، مسجد جامع ورامين، گنبد سلطانيه يا مقبره الجايتو، حرم امام رضا(ع)، مقبره شيخ صفي الدين اردبيلي، مسجد کبود تبريز يا جهانشاه، مدرسه امامي اصفهاني، مسجد جامع يزد، مسجد گوهرشاد، مجموعه تاريخي سنگ بست، مقبره شاه نعمت الله ولي در ماهان کرمان، مدرسه غياثيه خرگرد در خواف، مسجد جامع عتيق شيراز، بقعه هارونيه در توس، گور امير تيمور در سمرقند، مزار شيخ احمد جام در تربت جام، مقبره سلطان بخت آغا در اصفهان، مسجد و مدرسه طلاکاري در سمرقند، مجموعه آرامگاه هاي شاه زند در سمرقند، مدرسه گوهرشاد در هرات، مسجد بي بي خاتون در سمرقند، مدرسه ميرعرب در بخارا، کاروان سراي انجيره در جاده يزد-طبس، کاروانسراي چهارآباد در جاده نطنز-اصفهان، پل قافلانکوه.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]