واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: تفسيرهاي غلط از آمارهاي صحيح
در تابستان سال گذشته 24 ميليون و 754 هزار نفر در بازار کار شرکت کرده بودند يعني اين تعداد افراد در سن کار، تمايل به اشتغال داشته اند که از اين تعداد 2 ميليون و 563هزار نفر بيکار مانده اند و بقيه سر کار رفته اند.
کد خبر: ۴۴۲۳۸۱
تاریخ انتشار: ۲۴ مهر ۱۳۹۳ - ۰۹:۱۰ - 16 October 2014
حبيب نيکجو در خراسان نوشت:
شايد براي همه ما پيش آمده باشد که يکي از مسئولين کشور آمارهايي را مطرح کرده که با عقل ما جور در نيامده است. در اين شرايط اکثر ما مرجع آمارها را که معمولا مرکز آمار يا بانک مرکزي است، زير سوال مي بريم. اما غافل از اين که چه آسان مي شود با آمارهاي راست، دروغ گفت. براي روشن شدن مطلب به مثال بيکاري که در اين چند روز بحث اول کشور است، دقت فرماييد.
در تابستان سال گذشته 24 ميليون و 754 هزار نفر در بازار کار شرکت کرده بودند يعني اين تعداد افراد در سن کار، تمايل به اشتغال داشته اند که از اين تعداد 2 ميليون و 563هزار نفر بيکار مانده اند و بقيه سر کار رفته اند. با انجام محاسبات رياضي ساده، نرخ مشارکت اقتصادي که همان درصد افراد در سن کاري است که تمايل به شاغل شدن دارند برابر 1/ 39 درصد محاسبه شده است. نرخ بيکاري که درصد افرادي که در بازار نيروي کار شرکت کرده اند و شغلي نصيبشان نشده است، برابر 4 /10 درصد برآورد شده است.
حال به تابستان امسال بياييم. در تابستان امسال 23ميليون و 756هزار نفر در بازار کار شرکت کرده اند که براي 2ميليون و 257 هزار نفر آن ها شغلي يافت نشده است. در اين حالت نرخ مشارکت برابر 2 /37 درصد و نرخ بيکاري 5 /9 درصد مي شود.
حال دو تفسير مختلف از يک آمار معتبر که توسط مرکز آمار ايران منتشر شده است را بيان مي کنيم:
1) تفسير باب ميل دولت: «نرخ بيکاري تک رقمي شد. به گزارش مرکز آمار، در يک سال تصدي دولت تدبير و اميد نرخ بيکاري از 4 /10 درصد به 5 /9 درصد رسيد»
اين خبر بي تفاوت نسبت به کاهش تقريبا يک ميليون نفري افراد شرکت جسته در بازار کار، اين آمار را نکته موفقيت آميز دولت مي داند و چه خوب بود که گفته مي شد اين يک ميليون نفر چرا از بازار کار خارج شده اند، آيا به واسطه نااميدي از يافتن شغلي مناسب از ميدان به در شده اند؟
2) تفسير مخالف دولت:«يک ميليون نفر از بازار کار جا ماندند. به گزارش مرکز آمار در يک سال تصدي دولت تدبير و اميد حدود يک ميليون نفر از قافله بازار کار جا ماندند.»
اين تفسير از آمارهاي مرکز آمار نيز اشاره اي به بهبود وضعيت بيکاري نمي کند و عنوان نمي کند که در اين يک سال تعداد بيکاران جامعه حدود 300 هزار نفر کاهش يافته است.لذا به شدت توصيه مي شود در هنگام مواجهه با آمارهايي که به نظر عجيب مي آيند، اساس ساختمان آماردهي رسمي را آماج حملات قرار ندهيم و اين امر را به تفاسير مختلف منتسب کنيم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 58]