واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی: توسعه نباید به آثار تاریخی صدمه بزند تهران - ایرنا - رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری با تاکید بر ضرورت حفاظت از بناها و آثار تاریخی در برنامه توسعه گفت: توسعه نباید به آثار تاریخی صدمه بزند.
به گزارش روز یکشنبه پژوهشگاه میراث فرهنگی سیدمحمد بهشتی در نشست علمی "مردم شناسی کاربردی و سی. اس.آر: بازخوانی مردم شناسی برنامه ششم توسعه" که به همت پژوهشکده مردم شناسی و با شرکت اندیشمندان و کارشناسان برگزار شد، گفت: توسعه باید آثارتاریخی به مفهوم حفاظتی را رعایت کند و طرح های توسعه ای به گونه ای اجرا شود که صدمه ای به آثار تاریخی نزند.
بهشتی اظهار کرد: در برخی از نقاط این اصل را به صورت جدی و دقیق رعایت می کنند و در برخی دیگر از جاها یا رعایت نمی شود یا به صورتی ضعیف به اجرا گذاشته می شود.
وی با اشاره به اینکه تا مرحله شناسایی، ثبت و ضبط کامل آثارمان فاصله زیادی داریم، برضرورت حساس بودن تمام سازمانها و ارگانها علاوه بر میراث فرهنگی نسبت به حفاظت و نگهداری از آثار تاریخی تاکید کرد.
رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری گفت: اتفاقی که در سایر نقاط جهان افتاده اینست که همگان بر اساس سازوکارهای قانونی و مدیریتی مکلف به حفاظت از آثار تاریخی هستند و کسی نیست که در این زمینه وظیفه ای نداشته باشد.
وی افزود: موضوع حفاظت از میراث فرهنگی در بسیاری از کشورها موضوعی فراگیر و همگانی است ولی در کشور ما هنوز چنین اتفاقی نیفتاده است.
بهشتی به وجود اسناد و اشیای تاریخی و قدیمی در برخی از سازمانها و وزارتخانه ها اشاره کرد و با تاکید بر ضرورت حفاظت از آنها افزود: کمتر دستگاهی را می توانید پیدا کنید که در آن اشیاء، اسناد و مواد فرهنگی با ارزشی وجود نداشته باشد.
او با اشاره به گامهای مهمی که در برنامه پنج ساله چهارم در رابطه با موضوع میراث فرهنگی برداشته شده است، گفت: براساس این برنامه همه دستگاه ها مکلف هستند در مرحله مطالعاتی و امکان سنجی اصل بررسی، شناسایی و مستندسازی آثار تاریخی حوزه جغرافیایی طرح خود را مورد توجه قرار داده و آن را رعایت کنند.
بهشتی با اشاره به اینکه 700 محوطه تاریخی در خوزستان نه به دست مردم بلکه توسط طرحهای بزرگ مانند کشت و صنعت ها از بین رفته است، اضافه کرد: موضوع میراث فرهنگی باید فراگیر شود برای نمونه وزارت راه و شهرسازی باید توجه کند که راهها، پل ها و کاروانسراهای تاریخی و همچنین بافت های تاریخی در داخل شهرها و روستاها به او مربوط بوده و به نوعی میراث فرهنگی این وزارتخانه محسوب می شوند.
در ادامه این نشست، استادیار پژوهشکده باستان شناسی درباره برنامه نجات بخشی گفت: در پاسخ به حجم عظیم تخریب هایی که صورت می گیرد، برنامه هایی به نام نجات بخشی متولد شد.
عباس مقدم افزود: برنامه های نجات بخشی در واقع تلاش می کند تا داده ها و اطلاعات زیستی و فرهنگی منطقه ای را که برای یک برنامه عمرانی هدف گذاری شده است را درحد توان خود نجات دهد.
وی ادامه داد: در ایران، عملیات نجات بخشی بیشتر، برنجات تپه ها، محوطه ها و ویرانه های باستانی اطلاق می شود، در حالیکه، یک برنامه ی نجات بخشی ضرورتا باید درصدد نجات تمامی داده ها و اطلاعات زیستی و فرهنگی یک منطقه ی هدف گذاری شده برآید.
سمیه کریمی پژوهشگر انسان شناس و دکترای انسان شناسی از دانشگاه گوته نیز گفت: از سازمان ها انتظار می رود تا پاسخگوی تاثیرات اجتماعی و محیطی نامطلوب خود باشند.
همچنین دانش آموخته مدیریت از دانشگاه های انگلستان به تعریف مفهوم کاربردی و کلید ی سی. اس .آر و ابعاد اخلاقی توسعه پرداخت.
فراهنگ**7537**1569
20/07/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]