واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۹ مهر ۱۳۹۳ (۱۰:۴۰ق.ظ)
بايدها و نبايدها در تعيين نرخ خوراک پتروشيمي ها / لزوم جامع نگري در تصميمات مديرعامل شرکت گروه توسعه مالي مهر آيندگان با تشريح برخي الزامات و پيچيدگي هاي موجود در تعيين خوراک پتروشيمي ها، از دولت و مجلس خواست جامع نگري در تعيين نرخ خوراک را مدنظر قرار دهند.
به گزارش خبرگزاري موج، مصطفي اميد قائمي گفت: تعيين نرخ خوراک پتروشيمي پيچيدگي هاي زيادي دارد ازجمله اينکه محصول بسياري از پتروشيميها در داخل کشور مصرف ميشود و نرخ فروش اين محصولات را دولت تعيين ميکند. لذا نميتوان قيمت گاز را به حدي بالا برد که توليد اين محصولات غيراقتصادي شود و اگر قرار است قيمت خوراک اين پتروشيميها 13 سنت محاسبه شود، بايد اين شرکت ها مجاز به صادرات محصول خود باشند.
وي همچنين گفت: دولت به منظور تنظيم بازار محصولات پتروشيميها بعضاً در بورس کالا قيمت آنها را کنترل ميکند و يا اجازه صادرات به اين شرکت ها نميدهد که اين موضوع براي شرکت هاي پتروشيمي مشکلات مالي ايجاد ميکند.
مديرعامل شرکت گروه توسعه مالي مهر آيندگان در ادامه گفت و گو با سنا افزود: بسياري از پتروشيميها از پالايشگاه ها و يا از واحدهاي پتروشيمي بالا دستي خود خوراک دريافت ميکنند که هم اکنون اغلب اين پالايشگاه ها و پتروشيميها خصوصي اند؛ لذا وقتي مقرر ميشود تخفيفي در خوراک پتروشيميها رخ دهد، بايد مشخص شود هزينه اين تخفيف را بايد چه کسي - سهامداران واحد بالادستي يا دولت- پرداخت کند؟
وي تصريح کرد: بسياري از واحدهاي پتروشيمي با يکديگر قراردادهاي بلند مدت فروش محصولات دارند و سرمايهگذاران به شرط فروش خوراک در اين واحدها سرمايهگذاري کردهاند، بنابراين قراردادهاي موجود، حقوقي را براي خريداران و فروشندگان ايجاد کرده که با بخشنامههاي دولتي قابل چشم پوشي نيستند.
اميد قائمي با بيان اينکه چگونگي پرداخت وجه خوراک يکي ديگر از اصلي ترين مسائل پتروشيمي هاست، گفت: اينکه وجه خوراک بايد به صورت ريال در داخل کشور و با ارز در خارج از کشور و با چه فاصله زماني پرداخت شود، بسيار تعيين کننده است و به لحاظ تفاوتي که بين نرخ ارز مبادلاتي و نرخ ارز بازار آزاد وجود دارد تغيير مبناي نرخ ارز تا حدود 15 درصد در هزينه خوراک پتروشيميها موثر است.
وي سپس ادامه داد: در شرايطي که نرخ هاي سود بالا در کشور پرداخت مي شود، فاصله زماني بين دريافت خوراک و پرداخت وجه آن هم رقم قابل توجهي خواهد بود.
مديرعامل شرکت گروه توسعه مالي مهر آيندگان همچنين با تاکيد بر اينکه بازده مصرف واحدهاي پتروشيمي متفاوت است و اگر يک واحد پتروشيمي يک يا دو درصد از خوراک خود را در فرآيند توليد از دست دهد زيان بزرگي را متحمل خواهد شد، اظهار داشت: فروش گاز به واحدهاي پتروشيمي بايد به گونه اي انجام گيرد که اين واحدها تشويق به استفاده بهينه از خوراک خود شوند و از بهترين تکنولوژي موجود استفاده کنند.
به گفته مديرعامل شرکت گروه توسعه مالي مهر آيندگان، در حال حاضر روش معمول دولت ها اين است که قيمت گاز را براي همه شرکت هاي فعال در اين حوزه يکسان تعيين مي کنند که اين نرخ براي همه هم ثابت مي ماند، صرف نظر از اينکه چه محصولي توليد مي کنند.
اميد قائمي با بيان اينکه در اين موضوع با "يک چوب راندن تمام شرکت هاي پتروشيمي" صحيح نيست ، تصريح کرد: در حال حاضر، اکثر پتروشيمي ها از گاز ترش، اتان يا ميعانات گازي استفاده مي کنند و فقط تعداد محدودي از آنها گاز 13 سنتي را به همان شکل اوليه خود به مصرف مي رسانند، اما متاسفانه سياستگذاران و قيمت گذاران اين موضوع را در نظر نمي گيرند.
وي حفظ ماموريت قيمت گذاري خوراک پتروشيمي ها در زمين دولت ها را مطلوب تر از تعيين آن در مجلس شوراي اسلامي دانست و گفت : افزايش قيمت خوراک پتروشيمي ها در مجلس ناشي از اين فرض اشتباه بود که سود شرکت هاي فعال در اين حوزه بيش از حد افزايش يافته است، در صورتي که قسمت عمده اين سود، نتيجه افزايش قيمت جهاني اوره و محصولاتي از اين قبيل بود.
مديرعامل شرکت گروه توسعه مالي مهر آيندگان خاطرنشان کرد: براي تعيين قيمت کارشناسي به مطالعات دقيق نياز است، ولي ما خوش بينيم. چرا که هر تصميمي گرفته شود، از شرايط موجود بهتر خواهد بود.
وي در بخش ديگري از اين گفت وگو با تاکيد براينکه شرکت هاي پتروشيمي با صادرات محصولات خود بخش عمده اي از ارز کشور را تامين مي کنند، افزود: معافيت هاي مالياتي اين شرکت هاي پتروشيمي را نبايد در بازدهي آنها دخالت داد؛ چرا که اکثر شرکت هاي پتروشيمي در مناطق محروم احداث شده اند و محصولات آنها به کلي صادراتي است؛ ضمن اينکه فعاليت اين شرکت ها باعث مي شود مناطق کمتر توسعه يافته هم به سمت توسعه يافتگي و ظرفيت سازي اشتغال حرکت کنند.
اميد قائمي با طرح اين سوال که برخي پتروشيمي ها از جمله خوزستان و کارون را چگونه مي شود جبران کرد، افزود: سال گذشته خيلي از شرکت هاي پتروشيمي نتوانستند ال پي جي صادر کنند. چون شرکت هاي بيمه بين المللي، حاضر به بيمه کشتي هاي ايراني نبودند و اين ظرفيت توليد را در بسياري از شرکت هاي پتروشيمي کاهش داد.
وي سپس با اشاره به اينکه بسياري از کشورهاي منطقه و به ويژه کشورهاي حاشيه خليج فارس منابع نفت و گاز بسيار خوبي دارند و همگي با ما در خصوص جذب سرمايه گذار خارجي در رقابتند، افزود: قيمت گاز بايد در سطحي باشد که هر سرمايه گذار خارجي که قصد سرمايه گذاري در اين بخش را داشته باشد، بين تمام کشورهاي منطقه، ايران را انتخاب کند.
اميدقائمي گفت: قيمت گاز خوراک پتروشيمي ها با قراردادهاي بلند مدت صادرات گاز به کشورهاي همجوار قابل مقايسه نيست؛ چرا که اين قراردادها براساس ساير روابط اقتصادي و سياسي طرفين منعقد و بعضاً شامل دعاوي خسارت براي قطعي گاز ميشود؛ به گونه اي که رقم خسارت مورد ادعاي اين کشورها بسيار زياد است ، ليکن دولت به سادگي در فصل زمستان گاز پتروشيمي ها را در داخل قطع و آنها را با مشکل مواجه ميکند.
وي سپس با بيان اينکه در تعيين نرخ خوراک پتروشيمي ها بايد نيم نگاهي هم به قيمت هاي اين کالا در کشورهاي همسايه داشته باشيم ، افزود: اينکه ما يک امکان فروش انحصاري ايجاد کنيم، مبناي خوبي نيست.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]