تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 22 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):روزه قلب از فکر (در گناهان)، برتر از روزه شکم از طعام است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1852189019




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

یزد دیگر کوچه آشتی کنان ندارد


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: یزد دیگر کوچه آشتی کنان ندارد هفته نامه پرگار یزد در آخرین شماره اش نوشت: یزد، شهر کوچه های آشتی کنان است، کوچه های تنگ و باریک، با دیوارهای بلند کاه گلی.اما این روزها یکپارچگی بافت تاریخی و از همه مهمتر خاطره کوچه های آشتی کنان یزد در معرض جدی تعرض و تهدید قرارگرفته است.


در ادامه این مطلب آمده است: شواهد عینی نشان می دهد بافت تاریخی یزداگرچه هنوز زنده و پویایی خود را حفظ نموده است اما نفس هایش با بیلو کلنگ هایی که هر روز از سوی مدیریت شهری به تن نحیف خود می بیند به شماره افتاده است.
کوچه آشتی کنان چیست؟
کوچه های آشتی کنان،به کوچه های تنگ و باریک بافت قدیم شهر یزد که معمولا دو نفر به دشواری از آن می گذرند، می گویند.روایت شیرینی از روزگاران قدیم نقل شده که دو نفر با هم قهر بودند، بر حسب اتفاق، در یک زمان و از دو جهت مخالف گذرشان به یکی از همین کوچه های باریک افتاد. آن دو وقتی به یکدیگر رسیدند، یک وَری شدند تا از کنار هم بگذرند، اما سینه به سینه هم، میان کوچه گیر کردند. این وضعیت مضحک کم کم خنده بر لبان دو طرف آورد و منجر به این شد که کینه ها را از دل بشویند و با هم آشتی کنند.
طرح جامع حفاظت از بافت تاریخی یزد بجای آنکه حافظ این کوچه ها و بافت تاریخی یزد باشد به ویرانگری در این عرصه مطرح شده است که هرروز بیم ان می رود که با اجرایی شدن آن از سوی مدیریت شهری به بحرانی برای کهن شهر یزد تبدیل گردد.
کوچه های آشتی کنان 6متری می شود!
بنابراطلاع صاحب نظران، طرح جامع تفضیلی شهر یزد از یک طرف 200 هکتار از بافت تاریخی را از محدوده خارج کرده و در مواردی نیز اجازه تعریض کوچه ها تا عرض 6 متر را در بافت صادر کرده است که اگر این اتفاق بیفتد دیگر چیزی از بناهای قدیمی در بافت باقی نخواهد ماند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزددر این مورد معتقد است: سند مصوب شده طرح جامع حفاظت از بافت تاریخی یزد جامع و کامل نیست.
محمدمهدی شرافت اظهار می دارد که این بافت با توجه به اینکه تنها بافت منسجم در کشور است نیاز بیشتری به حفاظت و حراست دارد. وی می افزاید: این طرح از یک طرف 200 هکتار از بافت تاریخی یزد را از محدوده خارج کرده و در مواردی نیز اجازه تعریض کوچه ها تا عرض 6 متر را در بافت صادر کرده است.
این مقام مسئول با تاکید بر اینکه این سند باید گویا و واضح باشد، طرح قبلی حفاظت از بافت تاریخی را بهتر از طرح فعلی دانست و خواستار ملغی شدن این طرح و استناد به طرح قبلی شد.
وی با بیان اینکه اگر این طرح لغو نشود، ما از ابزارهای قانونی خود برای حفاظت از بافت تاریخی استفاده خواهیم کرد، اظهار می دارد: ما با شهرداری مشکلی نداریم، بلکه سندی که بین ما حکم می کند تنش زا و مشکل آفرین است وباید این مشکلات را برطرف کرد.
وضعیت کنونی نگران کننده است
یزد را در دنیا به بافت تاریخی کم نظیرش می شناسند، گردشگران از کشورهای مختلف می آیند تا شهر بادگیرها را ببینند. با این وجود بافت تاریخی وکوچه های دینیاین شهر حال و روز خوبی ندارد. زباله ها امانش را بریده اند و بناهای تاریخی اش رو به ویرانی است.
بافت تاریخی شهر یزد با مساحتی در حدود 800 هکتار را می توان گسترده ترین و اصولی ترین بافت تاریخ ایران دانست که تجربه های متفاوتی در زمینه مداخله متولیان امر در شبکه معابر را در خود جای داده است. بافت تاریخی یزد به عنوان دومین بافت خشتی دنیا و دست نخورده ترین بافت تاریخی کشور به شماره 15000 در فهرست ملی ثبت شده است.
اما نگران تر اینکه در حال حاضر ساخت و سازها نیز در بافت تاریخی آغاز شده که به نحوی در آن، خانه و ملک هایی ساخته می شود که این امر وضعیت بافت تاریخی را دچار مشکل می کند.
در دو سه سال اخیر به طرز چشمگیری ضرب آهنگ تخریب بناهای قدیمی یزد به بهانه های مختلف شدت گرفته است.
گاهی نیاز به ساخت و ساز اماکنی چون پارکینگ عمومی برای رفع نیاز ساکنان منطقه به عنوان دلیل تخریب بخشی از بافت قدیم اعلام می شود و گاهی ضرورت توسعه و گسترش بناهایی چون امامزاده جعفر و گاهی هم عریض کردن کوچه ها به جهت تسهیل در تردد،تا آنجا که به جرات می توان گفت بافت تاریخی روز به روز ، ذره به ذره کاهش می یابد.
نمونه واضح این مورد را می توان به بروز برخی نابسامانی ها و ساخت و سازهای خلاف ضوابط در محدوده بلوار بسیج یزد طی یک ماه گذشته عنوان کرد که منجر به تخریب و از بین رفتن ارزش بافت این این محدوده شده، تا جاییکه که موجب شد اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد وضعیت این محدوده را قرمز اعلام نماید.
بنابر اعلامیه این سازمان، نتیجه این اقدامات موجب تخریب خانه ای تاریخی در کنار آب انبار تاریخی رستم گیو شده و همچنین احداث یک واحد تجاری در این منطقه خلاف ضوابط و پروانه در مقابل ساختمان شهرداری منطقه 2 و شهرداری ناحیه تاریخی و عدم توجه مالک پلاک مسکونی در کوچه سنگریزه برای ادامه کار بر خلاف مفاد پروانه صادره، مفاهیمی را در ذهن تداعی می کند که برای مدیران شهر تاریخی یزد قابل قبول نیست.
به هر روی تخریب بناهای تاریخی در حاشیه بلوار بسیج یزد، تاریخ کهن شهر یزد را در این منطقه وارد محدوده قرمز کرده است. بلواری که سنگ بنایش از ابتدا مشکل داشت حالا کم کم دارد بلای جان آثار تاریخی می شود. اکنون چند خانه تاریخی تخریب شده و نطفه یک پاساژ بزرگ در حال بسته شدن است. پاساژی که ساختش روند خطرناکی به دنبال دارد.
هشدار معاون عمرانی استاندار یزد به تخریب کنندگان
درهمین زمینه معاون عمرانی استانداری یزد هشدار داد که اجازه تخریب بافت تاریخی حتی اگر ثبت جهانی نشود، به کسی داده نمی شود.محمدرضا سید حسینی در نشست در کارگروه تخصصی میراث فرهنگی استان یزد که با الویت ثبت جهانی یزد و موضوع تخریب بافت تاریخی تشکیل شده بود،عنوان کرد: این عده گمان می کنند اگر ثبت جهانی بافت تاریخی انجام نشود، می توانند هر تاخت و تازی که دوست دارند در بافت تاریخی انجام دهند و بافت را تخریب کنند اما این عده بدانند حتی اگر بافت تاریخی ثبت نشود، دیگر اجازه تخریب به کسی نخواهیم داد.
وی خاطرنشان کرد: این بافت آثار و میراث گذشتگان است و باید به دست آیندگان برسد و برای شخص خاصی نیست که بخواهد آن را خراب کند و هر اقدامی در این زمینه صورت گیرد، برخورد خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه عده ای بر این باورند که چون امکان نگهداری و حفظ بافت تاریخی نداریم بنابراین باید اجازه دهیم بافت تخریب شود، تصریح کرد: نباید بی عرضه بودن ما در نگهداری از بافت تاریخی، منجر به تخریب آن شود و اگر نمی توانیم آن را حفظ کنیم، دست به تخریبش بزنیم.
معاون امور عمرانی استاندار یزد با تاکید بر اینکه بافت تاریخی یزد به هر نحو ممکن باید در فهرست آثار جهانی ثبت شود، بیان داشت: همه دستگاه های اجرایی، مدیران و مسئولان مرتبط باید برای تحقق نیازهای بافت تاریخی برای رسیدن به ثبت جهانی تلاش کنند.
وی تصریح کرد: بیشترین تهدید بافت تاریخی، مدیرانی هستند که دور این میز نشسته اند زیرا برخی مواقع تصمیم گیری های نادرست و سخنان ناروا، به ضرر بافت تاریخی و امکان ارتقا آن تمام می شود.
سیدحسینی خاطرنشان کرد: مهم این است که بافت تاریخی در فرصتی که شاید در سال 2016 به ایران داده شود، به ثبت جهانی برسد و در این راستا هر امکانی که بافت بخواهد، برایش فراهم می کنیم زیرا احیای بافت تاریخی، بیعتی با گذشتگان است.
وی از مدیران دستگاه های اجرایی استان یزد خواست: هر مشکل و مسئله ای در ارتباط با بافت تاریخی، اعم از اعتباری، امنیتی و... را حل کنند و شرایط را برای جهانی شدن بافت تاریخی یزد فراهم کنند.
به هر حال ،نباید از یاد برد که این بافت هنوز زنده است اما بخشی از زندگی آن این روزها چنان از سوی مدیریت شهری در بی محلی و بی توجهی قرار می گیرد که این زندگی گاهی به قیمت تخلیه بافت از ساکنان واقعی آن تمام شده است.
مردم کهن شهر یزد هنوز هم به حوض های فیروزه ای و اتاق های سه دری و پنج دری، انارستان و نارنجستان، زیر زمین های وهم برانگیز، تالارهای گچبری شده، دیوارهای گلی و بلند، کوچه های آشتی کنان، ساباط ها و آب انبارها و درهای چوبی و هشتی های خنک و بادگیرهای برافراشته علاقه نشان می دهند.
616


18/07/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 102]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن