واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: ميانگين بازدهي همه بازارها از تورم كمتر است
در حالي نيمه ابتدايي سال 93 را پشت سر گذاشتهايم كه ميانگين بازدهي هيچ يك از بازارهاي موجود در كشور حتي به ميزان تورم عمومي جامعه نيز نبوده است، بدين ترتيب ميتوان مدعي شد كه تمامي بازارها در 6 ماهه اخير به سرمايهگذاران به جاي سود، ضرر هديه دادند.
نویسنده : هادي غلامحسيني
در حالي نيمه ابتدايي سال 93 را پشت سر گذاشتهايم كه ميانگين بازدهي هيچ يك از بازارهاي موجود در كشور حتي به ميزان تورم عمومي جامعه نيز نبوده است، بدين ترتيب ميتوان مدعي شد كه تمامي بازارها در 6 ماهه اخير به سرمايهگذاران به جاي سود، ضرر هديه دادند.
به گزارش «جوان»، بررسيهاي اين رسانه بيانگر آن است كه ميانگين بازدهي تمامي بازارهاي موجود در كشور كمتر از تورم عمومي جامعه كه در نيمه ابتدايي سال جاري بيش از 25 درصد ارزيابي ميشود، بوده است. البته در اين مقال منظور از بازدهي متوسط يا معدل بازدهي كل بازار است و امكان دارد به طور مثال در بازار سهام يك سهم بيش از تورم عمومي سود داده باشد.
برپايه علوم اقتصادي زماني ميتوانيم از سود سخن به ميان آوريم كه اين سود بيش از تورم عمومي موجود در جامعه باشد. اين بدان معنا است كه اگر تورم عمومي 20درصد باشد و بازاري 20درصد عايدي داشته باشد، در حقيقت هيچ سودي حاصل نشده است و تنها ارزش سرمايهگذاري حفظ شده است.
آيا ركود بر پيشاني بورس ميچسبد؟
يكي از بازارهايي كه انتظار ميرفت حداقل در نيمه ابتدايي سال 93 به سرمايهگذاران خود سود پرداخت كند، بازار سهام است چراكه به طور سنتي به دليل قرارگيري فصل مجامع در نيمه ابتدايي سال عمدتاً عملكرد اين نيمه از نيمه دوم بهتر ارزيابي ميشد.
با اين حال عملكرد اين بازار نيز منفي بود و همين امر خشم سرمايهگذاران در بازار را بر انگيخت. شاخص كل بورس تهران كه در بهار امسال زيان 6/7 درصدي را به سهامداران تحميل كرده بود، در تابستان نيز نتوانست بازدهي بدهد.
براين اساس با احتساب 7/1 درصد نزول طي تابستان، اين نماگر در مجموع نيمه ابتداي سال 93 را با 3/9 درصد نزول به پايان رساند. اگر اين بازار در فصل پاييز نيز بازدهي منفي داشته باشد، رسماً عنوان ركود در بازار سهام بر پيشاني بازار سهام خواهد چسبيد.
مسكن هم از تورم عقب ماند
در بازار مسكن نيز بررسيهاي اين رسانه از درصد تغيير شاخص قيمت در بازار مسكن و اجاره مؤيد اين مطلب است كه ميانگين اين بازارها نيز در نيمه ابتدايي سال از تورم عمومي جامعه نيز كمتر بوده است، اما نكته قابلتوجه در دو بازار فوق نشان ميدهد كه درصد تغيير قيمت در ماههاي پاياني نيمه اول سال فاصله اين نماگرها با تورم عمومي جامعه كمتر شده است كه برخي اين امر را به كاهش تورم و برخي ديگر رشد درصد تغيير قيمت در دو بازار فوق نسبت ميدهند.
به عنوان نمونه در شهريورماه سال جاري تورم در مناطق شهري كشور6/20 درصد بوده است كه تورم بخش مسكن در اين ماه 5/20 و تورم بخش اجاره 4/20 درصد بوده است. در اين ميان بازار مسكن نيز همچنان با ركود دست و پنجه نرم ميكند و طرحهاي حمايتي دولت نتوانست تحرك مثبتي در معاملات بازار مسكن ايجاد كند.
دلار، سكه و بانك
در رابطه با بازار ارز كه دلار مهمترين ارز در اين بازار به شمار ميرود، بايد عنوان داشت كه در نيمه ابتداي سال تنها شاهد رشد 5/5درصدي قيمت دلار بوديم. اين در شرايطي بود كه بازار سكه نيز با افت 7/3 درصدي قيمت در مدت مورد بررسي مواجه شد. از سوي ديگر بررسيها بيانگر آن است كه بازار خودرو و پول به دليل عدم نظارت بر قيمتها در اين بازارها نرخ تغييرات قيمت از ساير بازارهاي پول و بانكها نيز با احتساب سود سالانه 22 درصد، حدود 11 درصد سود را به سرمايهگذاران تحويل داده است. بررسي درخصوص بازار خودرو نيز مؤيد اين مطلب است كه اين بازار نيز تقريباً با نرخ سود بانك خود را هماهنگ كرده است. بدين ترتيب اين بازار نيز با بازدهي مشابه بانك از سرمايهگذاران خود پذيرايي كرده است.
از منظر اقتصادي اگر بخواهيم سخن بگوييم هيچ يك از بازارها در نيمه ابتدايي دولت يازدهم به سرمايه گذاران بازدهي ندادهاند زيرا رشد تورم در اين بازارها به مراتب از تورم عمومي موجود در جامعه كه در حقيقت از ارزش سرمايهگذاري ميكاهد، كمتر بوده است.
با اين حال وضعيت پرداختي به سرمايهگذاران در بازارهايي چون بانك و ارز از ساير بازارها بهتر بوده است. در نيمه دوم سال جاري نيز هويدا شدن اثر اجراي فاز دوم هدفمندي يارانهها و همچنين سرنوشت مذاكرات هستهاي ميتواند بر ميزان بازدهي بازارها اثرگذار باشد، با اين حال بايد منتظر بود و ديد دست روزگار چه سرنوشتي را براي بازارها رقم خواهد زد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۸ مهر ۱۳۹۳ - ۲۰:۵۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]