تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1835649052
دفاع مشروع در قانون مجازات اسلامی
واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: با نگاهی به نوآوریهای قانون جدید
دفاع مشروع در قانون مجازات اسلامی
تحقق دفاع مشروع به عنوان یکی از علل موجهه جرم، مستلزم شرایط خاصی است که این موضوع در قانون مجازات اسلامی مصوب سال 92 نیز مشمول نوآوریها و تغییراتی شده است.
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، هر انسانی حق دارد در هنگام مواجه شدن با خطر به دفاع از جان، مال و ناموس خود و افرادی که دفاع از آنها بر وی واجب است، اقدام کند. این اقدام در اصطلاح "دفاع مشروع" نامیده میشود که علاوه بر فقه اسلام، قانون مجازات اسلامی کشور ما و قوانین جزایی سایر کشورها نیز به آن پرداخته است
تحقق دفاع مشروع به عنوان یکی از علل موجهه جرم، مستلزم شرایط خاصی است که این موضوع در قانون مجازات اسلامی مصوب سال 92 نیز مشمول نوآوریها و تغییراتی شده است.
دفاع مشروع در قانون مجازات اسلامی تعریف نشده و بیشتر تاکید این قانون، بر ذکر مصادیق و موارد آن است. با این حال در تعریف دفاع مشروع میتوان گفت که به معنای حق دفع یا برطرف کردن فوری یک خطر فوری است که باید به فوریت صورت گیرد.
علل موجهه جرم
علل موجهه یا عوامل توجیهکننده به مواردی گفته میشود که با تحقق آنها، وصف مجرمانه جرم از بین میرود؛ به این معنا که عملی که به طور معمول جرم بوده است، در شرایطی خاص، دیگر در نظر مقنن عنوان جرم نخواهد داشت و به دلیل تلقی شدن به عنوان یک عمل موجهه، جرم نیست تا قابل مجازات باشد. در تمام نظامهای حقوقی دنیا و از جمله نظام حقوقی کشور ما، دفاع مشروع جزء علل و عوامل موجهه جرم محسوب میشود.؛ بنابراین باید گفت که این موضوع مختص نظام حقوقی ایران نیست و مورد توجه تمام نظامهای حقوقی دنیاست که به آن استناد شده و به اعتبار این تاسیس، وصف مجرمانه بسیاری از جرایم از آنها گرفته میشود.
شرایط تحقق دفاع مشروع
دفاع مشروع در ایران، تا قبل از اجرای قانون مجازات اسلامی سال 92 در دو دسته از مقررات به طور خاص دیده میشد. یکی از این موارد، کلیات قانون مجازات بود که در مواد 61 و 62 قانون مجازات وجود داشت و دیگری در مقررات پایانی قانون مجازات در خصوص تعزیرات و جرایم علیه اشخاص بود.دفاع مشروع چند شرط کلی دارد و باید به این موضوع تاکید کرد که شرایط تحقق آن در قانون فعلی و سابق، تفاوت چندانی با یکدیگر پیدا نکرده است. در حقیقت کلیات شرایط یکسان ولی در نگارش متون قانونی همراه با تغییرات جزیی است.
نخستین شرط تحقق دفاع مشروع این است که باید در برابر یک حمله فوری و جدی باشد، جان، مال و آبروی یک نفر را مورد لطمه قرار دهد و همچنین راه دیگری برای دفع این حمله وجود نداشته باشد.قانون مجازات اسلامی سال 1392 در مواد 156، 157 و 158 به موضوع دفاع مشروع پرداخته است.
ماده 156 میگوید: هرگاه فردي در مقام دفاع از نفس، عرض، ناموس، مال يا آزادي تن خود يا ديگري در برابر هرگونه تجاوز يا خطر فعلي يا قريبالوقوع با رعايت مراحل دفاع، مرتکب رفتاري شود كه طبق قانون جرم محسوب ميشود، در صورت اجتماع شرايط زير مجازات نميشود: الف- رفتار ارتكابي براي دفع تجاوز يا خطر ضرورت داشته باشد. ب- دفاع مستند به قراین معقول یا خوف عقلایی باشد. پ- خطر و تجاوز بهسبب اقدام آگاهانه يا تجاوز خود فرد و دفاع ديگري صورت نگرفته باشد. ت- توسل به قواي دولتي بدون فوت وقت عملاً ممكن نباشد يا مداخله آنان در دفع تجاوز و خطر مؤثر واقع نشود.
درباره این ماده، چند مورد مطرح میشود که یکی از این موارد، موضوع تجاوز است. در حقیقت این سوال مطرح میشود که تجاوز باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟ تجاوز نسبت به چه مواردی باید صورت گیرد و اینکه دفاع چگونه باشد؟ ماده 156 قانون مجازات اسلامی به دفاع فرد از نفس، عرض و ناموس اشاره کرده است، نه شخص؛ به همین دلیل باید گفت که این نوع دفاع تنها درباره شخص حقیقی ممکن است.
همچنین موضوعی که میتوان از آن دفاع کرد، نفس به معنای جان است. در خصوص عرض و ناموس نیز باید گفت که مفهوم این دو واژه، تا حدود بسیاری معادل یکدیگر و به معنای حیثیت است. در خصوص معنای آزادی تن نیز باید گفت که کسی نمیتواند دیگری را بازداشت کند همچنین "تن خود یا دیگری" نیز به این معناست که میتوان از خود و نیز از دیگری در برابر تجاوز یا خطر فعلی یا قریبالوقوع دفاع کرد.
لزوم وجود تجاوز یا خطر
برای تحقق دفاع مشروع، باید تجاوز یا خطر وجود داشته باشد و نیز اینکه خطر باید حتمی یا آنقدر نزدیک باشد که گویی در حال واقع شدن است. بنابراین اگر کسی دیگری را تهدید کند که در صورت انجام ندادن اقدامی خاص، او را به قتل میرساند، موضوع دفاع مشروع قابل استناد نیست. یکی دیگر از مواردی که در تعریف دفاع مشروع باید به آن اشاره کرد، این است که دفاع مشروع رفتاری است که طبق قانون، به طور عادی و معمول جرم است.
مثلا این رفتار ممکن است باعث ورود آسیب جسمانی به فردی شود. ولی اگر قانونگذار میگوید (در صورت اجتماع شرايط زير) به این معناست که اگر تمام شرایطی که قانونگذار میگوید، فراهم باشد، این رفتار جرم نخواهد بود.نخستین شرطی که در ماده 156 قانون مجازات اسلامی جدید به آن اشاره شده، این است که رفتار ارتكابي باید براي دفع تجاوز يا خطر ضرورت داشته باشد یعنی کاری که در حال انجام آن برای دفع خطر هستیم، باید حتمی و قطعی بوده باشد و اینکه ضرورتا باید صورت میگرفت. به این معنا که بدون انجام آن امکان دفع تجاوز وجود نداشت.
لزوم مستند بودن دفاع به قراین معقول یا خوف عقلایی
همچنین دفاع باید مستند به قراین معقول یا خوف عقلایی باشد. این مورد در قانون سابق وجود نداشت و قانونگذار در قانون مجازات جدید، آن را اضافه کرده است. زیرا تشخیص اینکه دفاع مستند به قراین معقول یا خوف عقلایی باشد، تا حدودی دشوار است. طبق بند "پ" ماده 156 قانون مجازات اسلامی سال 1392، خطر و تجاوز باید به سبب اقدام آگاهانه يا تجاوز خود فرد و دفاع ديگري صورت نگرفته باشد.
این مورد در قانون مجازات اسلامی گذشته درباره دفاع مشروع وجود نداشت یا لااقل به این صراحت نبود که کسی، خود دیگری را تحریک کرده باشد. همچنین بند "ت" ماده 156 میگوید که توسل به قواي دولتي بدون فوت وقت عملاً ممكن نباشد يا مداخله آنان در دفع تجاوز و خطر موثر واقع نشود. در خصوص این بند نیز باید گفت که این موضوع که در قانون سابق نیز وجود داشت، به این معنا است که دفاع در اسرع وقت امکانپذیر نباشد و اگر بتوان به قوای دولتی بدون فوت وقت تمسک جست، باید از کمک همان افراد استفاده کرد.
نوآوری قانونگذار درباره دفاع مشروع
تبصره 2 ماده 156 قانون مجازات اسلامی میگوید که هرگاه اصل دفاع محرز باشد، ولي رعايت شرايط آن محرز نباشد، اثبات عدمرعايت شرايط دفاع برعهده مهاجم است. درباره این تبصره، این پرسش مطرح میشود که اصل دفاع محرز باشد، به چه معناست؟ در پاسخ به این پرسش باید گفت کسی که به دفاع مشروع استناد کرده است، باید این موضوع را به طریقی اثبات کند.
تجمیع شرایط دفاع مشروع
تبصره 3 ماده 156 قانون مجازات اسلامی نیز عنوان میکند: در موارد دفاع مشروع دیه نیز ساقط است، جز در مورد دفاع در مقابل تهاجم دیوانه که دیه از بیتالمال پرداخت میشود. در توضیح این تبصره نیز باید گفت که ساقط شدن دیه در موارد دفاع مشروع قابل قبول است، اگر چه به طور معمول، وقتی که عملی جرم نباشد، دیه نیز به آن تعلق نمیگیرد.همچنین تبصره یک ماده 156 میگوید: دفاع از نفس، ناموس، عرض، مال و آزادي تن ديگري در صورتي جايز است كه او از نزديکان دفاعکننده بوده يا مسئولیت دفاع از وي برعهده دفاعكننده باشد، يا ناتوان از دفاع بوده يا تقاضاي كمك نمايد، يا در وضعيتي باشد كه امكان استمداد نداشته باشد. در این تبصره قانونگذار همه شرایط را با یکدیگر جمع کرده است که یک نوآوری قابل تامل محسوب میشود.
سایر مواد مرتبط با دفاع مشروع در قانون مجازات اسلامی
مواد 157، 158 و 159 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1392 نیز به موارد مرتبط با دفاع مشروع اختصاص دارد که در ذیل به آن اشاره میشود:
ماده ۱۵۷- مقاومت در برابر قوای انتظامی و دیگر ضابطان دادگستری در مواقعی که مشغول انجام وظیفه خود باشند، دفاع محسوب نمیشود لکن هرگاه قوای مزبور از حدود وظیفه خود خارج شوند و حسب ادله و قرائن موجود خوف آن باشد که عملیات آنان موجب قتل، جرح، تعرض به عرض یا ناموس یا مال شود، دفاع جایز است.
ماده ۱۵۸- علاوه بر موارد مذکور در مواد قبل، ارتکاب رفتاری که طبق قانون جرم محسوب میشود، در موارد زیر قابل مجازات نیست:
الف- در صورتی که ارتکاب رفتار به حکم یا اجازه قانون باشد.
ب- در صورتی که ارتکاب رفتار برای اجرای قانون اهم لازم باشد.
پ- در صورتی که ارتکاب رفتار به امر قانونی مقام ذیصلاح باشد و امر مذکور خلاف شرع نباشد.
ت- اقدامات والدین و اولیای قانونی و سرپرستان صغار و مجانین که به منظور تأدیب یا حفاظت آنها انجام میشود، مشروط بر اینکه اقدامات مذکور در حد متعارف و حدود شرعی تأدیب و محافظت باشد.
ث- عملیات ورزشی و حوادث ناشی از آن، مشروط بر اینکه سبب حوادث، نقض مقررات مربوط به آن ورزش نباشد و این مقررات هم مغایر موازین شرعی نباشد.
ج- هر نوع عمل جراحی یا طبی مشروع که با رضایت شخص یا اولیا یا سرپرستان یا نمایندگان قانونی وی و رعایت موازین فنی و علمی و نظامات دولتی انجام میشود. در موارد فوری أخذ رضایت ضروری نیست.
ماده ۱۵۹- هرگاه به امر غیرقانونی یکی از مقامات رسمی، جرمی واقع شود آمر و مأمور به مجازات مقرر در قانون محکوم میشوند لکن مأموری که امر آمر را به علت اشتباه قابل قبول و به تصور اینکه قانونی است، اجرا کرده باشد، مجازات نمیشود و در دیه و ضمان، تابع مقررات مربوطه است./حمایت
تاریخ انتشار: ۰۷ مهر ۱۳۹۳ - ۲۱:۴۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]
صفحات پیشنهادی
رهایی از اعدام با استناد به قانون جدید مجازات اسلامی
دوشنبه ۲۴ شهریور ۱۳۹۳ - ۱۱ ۲۹ یک وکیل دادگستری گفت که طبق ماده 10 قانون مجازات اسلامی موکلم که به مجازات قصاص محکوم شده بود از این مجازات رهایی یافت عبدالصمد خرمشاهی در گفتوگو با خبرنگار حقوقی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا اظهار کرد در جلسهای که در تاریخ 12 شهریور ماه درمعافیت از کیفر در قانون مجازات اسلامی
معافیت از کیفر در قانون مجازات اسلامی در حقیقت یکی از تفاوتهای این دو ماده آن است که ماده 39 ناظر به جرایم تعزیری درجه 7 و درجه 8 و ماده 45 ناظر به جرایم تعزیری درجه 6 تا 8 است به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران معافیت از کیفر موضوعی است که قانونگذار در قانون مجازات اسلامی بتبلور اصول کلی حقوق جزا در قانون مجازات اسلامی
تبلور اصول کلی حقوق جزا در قانون مجازات اسلامی اصل بر اين است كه هيچ كس فعلي را كه عنوان مجرمانه دارد انجام نداده است تا زمانی که انجام فعل مجرمانه در دادگاه صلاحيتدار بر اساس دلايل قانوني به اثبات برسد در آن صورت شخص به عنوان مجرم شناخته ميشود که قانون اساسی در اصل 37 به اینمبنای قانون جدید مجازات اسلامی بر تنبیه و تنبه مجرم است
حجتالاسلام قربانی در گفتگو با باشگاه خبرنگاران مبنای قانون جدید مجازات اسلامی بر تنبیه و تنبه مجرم است معاون رئیس دیوان عدالت اداری در امور شعب گفت اساس قانون جدید مجازات اسلامی بر تنبیه و تنبه مجرم بنا شده و برای اجرایی شدن آن دست قاضی برای اتخاذ مجازاتهای جایگزین حبس بابر اساس مصوبه مجلس مجازات معاونت در جرائم مالیاتی طبق قانون مجازات اسلامی تعیین میشود
بر اساس مصوبه مجلسمجازات معاونت در جرائم مالیاتی طبق قانون مجازات اسلامی تعیین میشودنمایندگان مجلس مجازات معاونت تخلفات مالیاتی را طبق قانون مجازات اسلامی تعیین کردند به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی امروز خانه ملت و در ادامه رسوزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران وارد ترکمنستان شد
وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران وارد ترکمنستان شد سردار سرتیپ پاسدار حسین دهقان وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران به دعوت رسمی بگنج گاندو گیف وزیر دفاع جمهوری ترکمنستان در صدر یک هیات دفاعی صبح امروز دوشنبه وارد عشق آباد پایتخت این کشور شد به گزارش نامه نیوز وزیر دفاع جمهوری اسلمسئول نمایندگی ولی فقیه در سپاه حضرت جوادالائمه(ع) دشتستان: گرامیداشت هفته دفاع مقدس برای آشنایی با گذشته روشن
مسئول نمایندگی ولی فقیه در سپاه حضرت جوادالائمه ع دشتستان گرامیداشت هفته دفاع مقدس برای آشنایی با گذشته روشن نظام اسلامی استمسئول نمایندگی ولی فقیه در سپاه حضرت جوادالائمه ع دشتستان گفت گرامیداشت هفته دفاع مقدس برای آشنایی با گذشته روشن نظام اسلامی است به گزارش خبرگزاری فارسمسئول شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی سمیرم خبر داد اجرای بیش از 20 برنامه گرامیداشت هفته دفاع مقدس در سمیرم
مسئول شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی سمیرم خبر داداجرای بیش از 20 برنامه گرامیداشت هفته دفاع مقدس در سمیرممسئول شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی سمیرم گفت همزمان با گرامیداشت هفته دفاع مقدس بیش از 20 برنامه شاخص فرهنگی در شهرستان سمیرم برگزار میشود محمدعلی صابری در گفتوگو با خبرسرپرست اداره تبلیغات اسلامی شهرستان نور: ارزشهای دفاع مقدس برای جوانان تبیین و بازگویی شود
سرپرست اداره تبلیغات اسلامی شهرستان نور ارزشهای دفاع مقدس برای جوانان تبیین و بازگویی شودسرپرست اداره تبلیغات اسلامی شهرستان نور گفت باید ارزشهای دفاع مقدس برای جوانان به درستی بیین و بازگویی شود حجت الاسلام علی آزادیان امروز در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در شهرستان نورهفته دفاع مقدس در گلستان/ 10 ربیعی: دفاع مقدس مظهر اقتدار و وحدت ایران اسلامی است
هفته دفاع مقدس در گلستان 10ربیعی دفاع مقدس مظهر اقتدار و وحدت ایران اسلامی استرئیس شورای اسلامی شهر گرگان گفت دفاع مقدس مظهر اقتدار و وحدت ایران اسلامی است و جوانان ایران اسلامی با سلاح ایمان ایثار شهادت و جهاد در مقابل مستکبران ایستادند به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان حسیصبح امروز وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران وارد ترکمنستان شد
صبح امروزوزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران وارد ترکمنستان شدوزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران به دعوت رسمی بگنج گاندو گیف وزیر دفاع جمهوری ترکمنستان در صدر یک هیئت دفاعی صبح امروز وارد عشقآباد شد به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از اداره کل تبلیغات دفاعی وزارت دفاع سردار حسین دهقان وزیراستاندار کرمانشاه: دفاع مقدس موجب درخشش انقلاب اسلامی در جهان شد
استاندار کرمانشاه دفاع مقدس موجب درخشش انقلاب اسلامی در جهان شداستاندار کرمانشاه به موفقیتهای رزمندگان اسلام در جبهههای نبرد حق علیه باطل اشاره کرد و گفت دفاع مقدس موجب اعتلای انقلاب و درخشش نظام در جهان شد به گزارش خبرگزاری فارس از کرمانشاه ابراهیم رضاییبابادی ظهر امروز دردفاع مقدس، باور قلبی به توانمندی جوانان ایران اسلامی را به منصه ظهور گذاشت
معاون سیاسی امنیتی و اجتماعی استاندار البرز دفاع مقدس باور قلبی به توانمندی جوانان ایران اسلامی را به منصه ظهور گذاشت خبرگزاری پانا معاون سیاسی امنیتی و اجتماعی استاندار البرز با بیان اینکه تبیین آرمان های دفاع مقدس برای نسل جوان ضروری است گفت با مشابه سازی و طراحی فضاهایجریان «نوفردیدی» شکل گرفته در عرصه دفاع از انقلاب اسلامی، «دن کیشوت» وار به دنبال ناآرمان شهر می گردند
دین و اندیشه همایش ها و میزگردها جوادی یگانه جریان نوفردیدی شکل گرفته در عرصه دفاع از انقلاب اسلامی دن کیشوت وار به دنبال ناآرمان شهر می گردند در همایش سینمای مقاومت محمدرضا جوادی یگانه و محمد آقاسی در ارائه مقاله ای تحت عنوان مقایسه تصویر سینمایی انقلاب اسلامی با سایر افرماندار بویراحمد: دفاع مقدس یادآور شهادتطلبی و عزت ایران اسلامی در مقابل دشمنان است
فرماندار بویراحمد دفاع مقدس یادآور شهادتطلبی و عزت ایران اسلامی در مقابل دشمنان استفرماندار بویراحمد گفت دفاع مقدس یادآور شهادتطلبی و عزت ایران اسلامی در مقابل دشمنان است به گزارش خبرگزاری فارس از یاسوج هوشنگ یاریپور امشب در جمع خبرنگاران ضمن تبریک هفته دفاع مقدس اظهار کردوزير دفاع جمهوری اسلامی ايران وارد تركمنستان شد
امروز وزير دفاع جمهوری اسلامی ايران وارد تركمنستان شد سردار سرتیپ پاسدار دکتر حسین دهقان وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران به دعوت رسمی بگنج گاندو گیف وزیر دفاع جمهوری ترکمنستان در صدر یک هیئت دفاعی صبح امروز وارد عشقآباد پایتخت این کشور شد به گزارش حوزه دفاعی امنیتی باشگاه خبرنگاعضو هیأت مدیره کانون شوراهای اسلامی کار در گفتوگو با فارس مطرح کرد تحرک وزارت کار برای اصلاح بی سرو صدای قانو
عضو هیأت مدیره کانون شوراهای اسلامی کار در گفتوگو با فارس مطرح کردتحرک وزارت کار برای اصلاح بی سرو صدای قانون کارعضو هیأت مدیره کانون عالی شوراهای اسلامی کار با بیان اینکه وزارت کار با تغییر سرفصل به دنبال اصلاح قانون کار است گفت به دلیل شرایط اقتصادی هر گونه تغییر علیه کارگر-
گوناگون
پربازدیدترینها