واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: تاريخ نگاری حزبی
هفته نامه پنجره در شماره اخير خود پروندهای درباره روايت ادعای سايت آيتالله هاشمی رفسنجانی از عدم فعاليت انقلابی آيتالله مصباح يزدی و پاسخ متقابل سايت آيتالله مصباح به ايشان باز كرده است.
مجيد مهرابي دلجو* اين نشريه براي واكاوی اين چالش بين دو چهره انقلابي هم به سراغ تاريخنگاران انقلاب از جمله سيدحميد روحاني رئيس سابق مركز اسناد انقلاب اسلامي و عباس سليمي نمين رئيس مركز مطالعات تدوين تاريخ معاصر رفته است. والحق كه در اين پويه هم تلاش شده، ترازوي انصاف نه به كفه رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام سنگين شود و نه به جانب رئيس موسسه امام خميني (ره).
با اين احوال آنچه ذوق مخاطب را در اين پرونده كور مي كند جانبداري حزبي يكي از تاريخ نگاران مصاحبه شونده در اين نشريه است. جناب آقاي روحاني در گفت وگوي خود آنجا كه خبرنگار از او درباره دلايل زندان نرفتن آيت الله مصباح يا چرايي امضا نكردن هيچ بيانيه اي از سوي آيت الله مصباح در قبل از انقلاب و يا حتي جبهه نرفتنهاي ايشان سوال ميكند پاسخ مي آورند كه «نه زندان رفتنها نشان از مبارز بودن است و نه زندان نرفتن از عدم مبارزه حكايت مي كند»، تا اينجاي كار شايد ايراد شكلي بر اين گزاره آقاي روحاني نباشد اما اشكال در آنجاست كه مصاحبه شونده در ادامه پاسخ خود به جاي توضيح بيشتر و اثبات اين گزاره، سوابق روساي جمهور فعلي و پيشين نظام را زير سوال برده و مي پرسد: «راستي چرا كسي از آقايان محمد خاتمي و دكتر حسن روحاني سوال نمي كند كه در دوران مبارزه و انقلاب كجا بوديد؟ چند اعلاميه را امضا كرديد، چند بار به جبهه رفتيد. آيا اصولا در دوران ستمشاهي پايتان به كلانتري رسيد؟»!
گذشته از اينكه اين سوال ها، خود، گزاره و استدلال اوليه مصاحبه شونده را رد مي كند ( اگر زندان نرفتن حاكي از عدم مبارزه نيست چرا بايد كسي از روحاني و خاتمي سوال كند در دوران ستمشاهي آيا پايشان به كلانتري رسيده است يا خير؟)، سوابق سيد محمد خاتمي و حسن روحاني قبل و پس از انقلاب براي هر كس روشن نباشد براي مصاحبه شونده محترم حتما روشن است.
پاي خاتمي شايد به كلانتري باز نشده باشد- ايشان در سال 55 به پيشنهاد آيت الله بهشتي به آلمان عزيمت كرده و ریاست مرکز اسلامی هامبورگ را به عهده مي گيرند و پس از بازگشت هم از طرف امام به عنوان سرپرست مؤسسه کیهان منصوب مي شوند؛- اما حسن روحاني در طول سال هاي مبارزه عليه رژيم شاهنشاهي بارها دستگير و ممنوع المنبر شدند.
حتما مدنظر هم بايد قرار بگيرد ايشان در آبان سال 56 در سخنراني خود در مسجد ارك براي اولين بار لفظ «امام» را براي امام خميني به كار برد. عضویت در شورای عالی دفاع، عضویت در شورای عالی پشتیبانی جنگ و رئیس کمیسیون اجرائی آن، معاونت فرماندهی جنگ، ریاست ستاد قرارگاه مرکزی خاتمالانبیاء و فرماندهی پدافند هوایی کل کشور بخشي از پستهاي رئيس جمهور فعلي كشور در دوران دفاع مقدس است.
آقاي حميد روحاني حتما به خوبي مي دانند برد و ماندگاري رسانههاي مكتوب بسيار بيشتر از ساير رسانه هاست و سخني كه مكتوب مي شود به عنوان سند، ثبت مي شود به ويژه آنكه اگر اين سخن بر زبان شخصي كه عنوان مورخ و تاريخ نگار را يدك مي كشد جاري شده باشد. لذا رسالت امثال ايشان در بيان تاريخ واستفاده از جملات، سنگين تر از عوام است.
مخدوش كردن و تحريف تاريخ با نگرشهاي حزبي نه به صلاح است و نه ممكن. آنچه اين ميان براي مورخ به ارث مي ماند سوال تاريخ درباره عدم امانتداري مورخ از مورخ است.
* روزنامه نگار
۰۷ مهر ۱۳۹۳ - ۱۰:۱۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]