پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1849795389
تاریخ مصائب مسلمانان روسیه برای تشرّف به حج
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: تاریخ مصائب مسلمانان روسیه برای تشرّف به حج تهران - ایرنا، امپراتوری روسیه در داخل مرزهایش، جایگاهی محفوظ ولی متزلزل برای اسلام فراهم کرد؛ تلاش های پراکنده ای که برای تغییر اجباری مذهب مسلمانان به مذهب معمول صورت می گرفت، در سال 1773 با فرمان کاترین دوم مبنی بر تساهل مذهبی به پایان رسید.
آنچه در پی می آید منتخب بخش هایی از مقاله ی دنیل براور Daniel Brower با عنوان : مسیرهای روسیه به مکه (تساهل مذهبی و حج گزاری مسلمانان ساکن در امپراتوری روسیه) است که ترجمه آن توسط فرج الله احمدی و محیا شعیبی صورت گرفته است.
* فرمان کاترین دوم، رسماً وجود جامعة مسلمانان را می پذیرفت و به آنان اجازه می داد که مراسم مذهبی خود را آزادانه برگزار کنند. زیارت مکه (حج) یکی از مقدس ترین این مناسک بود. مقاومت در برابر عملی شدن این فرمان تا زمان سقوط امپراتوری ادامه یافت. زیارت مکه به صورت حقّی باقی ماند که بر سر آن مناقشات زیادی وجود داشت، چنین مطلبی در گزارش های رسمی آمده است و این نظریه را مطرح می کند که زیارت ممکن است منجر به برافتادن امپراتوری شود و همة اینها نشانگر تناقضاتی است که در رفتار دولت نسبت به تبعة مسلمان خود مشهود است.
زیارت مکه در قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم در سراسر جهان اسلام گسترش یافت تا جایی که به یک حرکت جمعی سالیانه مبدل شد. شیوه های جدید حمل ونقل به مناطق دوردست، هم چون کشتی های بخار و قطارها ابزار نسبتاً ارزان و مطمئنی را برای سفر دریایی و زمینی به عربستان فراهم کردند.
جهان اسلام درست در همان زمانی که استقلال سیاسی خود را از امپراتوری های غربی از دست می داد، ارتباطات مذهبی را در میان جوامع مسلمانی که از یکدیگر دور افتاده بودند تقویت می کرد. موفقیت بانیان امپراتوری اروپا در کاستن بی نظمی ها و افتتاح خطوط ریلی و کشتی های بخار در داخل و اطراف قلمروی خود تا حد زیادی سفر حج را آسان کرد. این شرایط جدید برای مسلمانان روسیه و نیز برای مسلمانانی که در دیگر امپراتوری های غربی سکونت داشتند، تأثیرگذار بودند.
فتح ترکستان که درپی جنگ های کریمه و قفقاز اتفاق افتاد، مذاکرات مجددی را درباره ی سیاست کاترین نسبت به تساهل مذهبی، بر محافل حکومتی تحمیل کرد. اعمال و آموزه های اسلامی عمیقاً در میان جمعیت شهری و روستاییِ واحه های آسیای مرکزی ریشه داشتند. گسترش مرزهای دولت تزاری در اطراف بخش وسیعی از قلمرو آنها و نیز استقرار کشورهای تحت الحمایه در خیوه و بخارا، بیش از پنج میلیون مسلمان را تحت حاکمیت مستقیم یا غیرمستقیم دولت روسیه قرار داد.
فرقه های صوفیه، که انجمن نقشبندیه بانفوذترین آنان بودند، چاشنی کاملاً مردم گرایانه ای را به اعمال دینی بخشیدند. مشایخ و مریدان این فرقه ها به استمرار حیات پرشور دینی در این ناحیه کمک کرده و نیز ارتباطات نزدیک خود را با نهادهای اسلامی در امپراتوری عثمانی ادامه دادند. اسلام در ترکستان یک قدرت بارز و یک منبع بالقوه مقاومت در برابر حکومت روسیه بود.
کافمن مدافع سرسخت این عقیده بود که رهبران مسلمان باید از ایفای هرگونه نقشی در حیات عمومی این منطقه محروم شوند. او این گونه استدلال می کرد که اگر حمایت و اعتبار عمومی از مقامات دینی سلب شود، اسلام الزاماً نفوذ خود را بر مردم از دست خواهدداد. (او اصطلاح «نادیده گرفتن» را ترجیح می داد که به معنای بی اعتنایی به اسلام بود).
او مقام شیخ الاسلام را که بالاترین شخصیت در جامعة دینی ترکستان بود، منسوخ اعلام کرد و جلوی هرگونه اعمال قدرتی را از جانب مفتی نهاد مذهبی اورنبورگ گرفت.
در مقابل، متعاقباً او خود را حامی اعمال مذهبی مسلمانان نشان داده بود. این اعمال متعلق به حیطة خصوصی افراد بودند و بنا به تعریف خود نمی توانستند منجر به فعالیت سیاسی براندازانه شوند. در این میان او به حج جایگاه خاص و حتی نمادینی اختصاص داد.
یکی از نخستین فرامین وی در رابطه با فعالیت های اسلامی، به تمامی مسلمانان ترکستان حق سفر به مکان های مقدس اسلامی را در داخل و خارج امپراتوری اعطا کرد. فرمانی که در سال 1870 صادر شد، تصریح می کرد که «هیچ گونه محدودیتی» در زمینة تقاضای شهروندان برای دریافت گذرنامه زیارت مکه وجود ندارد.
در آن سال ها امپراتوری های غربی به صورت فزاینده ای مراقب و متوجه حرکت مسلمانان از سرزمین های مستعمراتی خود به سمت مکه بودند.
علی رغم اطلاعات اندکی که در این زمینه وجود دارد، می توان دریافت که حکومت روسیه عمیقاً نگران سفر رعایای روسی خود به امپراتوری عثمانی و عربستان و بازگشت از این مناطق بوده است. جنگ هایی که در داخل و اطراف نواحی با جمعیت متراکم مسلمان، همچون کریمه و قفقاز، اتفاق می افتاد، شایعه هایی را تقویت می کرد، مبنی بر این که کارگزاران دولت عثمانی و رهبران مسلمان در استانبول از مسیرهای حج برای انتشار افکار براندازانه در داخل امپراتوری استفاده می کنند.
در سال 1885 اخبار واصله از دمشق تخمین می زدند که سالیانه 10000 مسلمان روسی به قصد مکان های مقدس عربستان از قفقاز خارج شده اند؛ گزارش ها حاکی از آن است که 500 گذرنامة سفر به عربستان به زائرانی که قلمرو روسیه را ترک می کنند داده شده است. شواهد مشابهی در سال های پایانی این قرن در گزارش های کنسول عربستان اشاره می کند که علی رغم ممنوعیت صدور گذرنامه برای سفر به امپراتوری عثمانی، که از سه سال قبل در جریان بوده است، تعداد زائرانی که در سال 1899 از امپراتوری روسیه به عربستان آمده اند به همان میزانِ زائرانِ سال 1896 است. بدین صورت، آشکار شد که حرکت زائران فراتر از محدودیت های مسافرتی حکومت تزاری و نظارت آنها بر مرزها، به حوزة تلاش های جمعی آنان تعلق دارد.
نادیده گرفتن قوانین تزاری از همان لحظة عزیمت آغاز می گشت. گرفتن گذرنامه به معنای مواجهه با حکومت محلی روسیه بود که در بهترین شرایط نیز تجربه ناخوشایندی تلقی می شد. بعضی از مسلمانان که می توانستند ادعا کنند فعالیت های بازرگانی انجام می دهند، در پی گذرنامه های تجاری بودند که گرفتن آنها آسان تر بود و تحت تأثیر قواعد و محدودیت های بی ثبات و متغیر قرار نداشت. ولی به طور کلی، بیشتر زائران بدون هیچ گونه گذرنامه ای سفر می کردند.
در اوایل دهة 1890 کنسول جده شاهد بودکه «تعداد زیادی از زائران بدون هیچ گونه مدرکی سفر می کنند.» آنان اغلب از سرزمین های خود تنها با به همراه داشتن نامه ی ریش سفیدان روستا و دعای خیر امام جماعت عازم سفر می شدند. زائران ساکن قفقاز مسیرهای دریای سیاه یا دریای خزر را طی می کردند. تا پیش از این که خطوط ریلی روسیه به آسیای مرکزی برسد، زائران اهل ترکستان «مسیرهای محرمانه ای» را که برای حرکت کاروان ها در سراسر مرزهای امپراتوری بود، به سمت افغانستان طی کرده و از آنجا به هند می رفتند. وسایل حمل ونقل مدرن در پیشاور در انتظار آنان بود. آنها از پیشاور سوار بر قطار به بمبئی و پس از آن سوار بر کشتی های بخار به عربستان می رفتند. دیگر زائران که در بخش های مرکزی امپراتوری سکونت داشتند، راه های دریایی را از طریق استانبول برمی گزیدند.
اخبار واصله حاکی از آن است که تمامی این گروه های زیارتی توسط راهنمایانی از خاورمیانه رهبری می شدند؛ چنان که از همة گزارش ها برمی آید این سفر سفری بسیار سخت و دشوار بود که خطر غارت و بیماری که در طول مسیر وجود داشت، آن را دشوارتر نیز می کرد. با این اوصاف نداشتن گذرنامه می باید کم ترین دغدغه زائران بوده باشد.
توجه مقامات رسمی به سفرهای حج، ریشه در نگرانی های عملی و سیاسی داشت. مقامات روسی (با ذکر دلایل محکم) از ناتوانی خود در نظارت بر چنین میزان وسیعی از تبعة دارای فرهنگ و اعتقادات متفاوت ابراز تأسف کردند. مسافرت های فراوان و بدون نظارت به مکه ادعای آنان نسبت به حکومت کردن بر یک دولت منظم را تضعیف می کرد. ولی دغدغه بلافصل نمایندگان روسیه، که به سرزمین هایی در امتداد راه های زیارتی فرستاده شده بودند، از احساس مسئولیت آنان برای ارائة کمک به تبعة تحت فشار این کشور برمی خاست. وزارت امور داخلی به گونه ای نسبتاً متهورانه از سفرای روسیه درخواست کرد که نه فقط از زائران اهل ترکستان بلکه از تمامی زائران ساکن در کشورهای تحت الحمایة روسیه در آسیای مرکزی حمایت کنند.
در سال 1896، یکی از مقامات مسئول در امور مسلمانان به این نکته اشاره کرد که سفر حج برای زائران، اقتداری استثنایی در جوامعشان به همراه آورده است.
حقیقت اساسی این موضوع همان بود که یکی از مقامات وزارت خانه آن را استنتاج کرده بود که زیارت مکه به علت ماهیت آن، قابل محو شدن نیست.
اعطای این امتیاز قابل توجه به مسلمانان، به میزان زیادی به علت فشارهای دول اروپایی بر رژیم تزاری تحمیل شد. حج گزاری مسلمانان به یک مسألة بین المللی تبدیل شده بود.
واقع بینانه است اگر فرض کنیم که دولت های غربی به شدت تلاش می کردند تا سیاست روسیه در موضوع زائران مسلمان را با سیاست های خود هماهنگ کنند.
سرانجام حکومت روسیه با دیگر دولت های غربی، در اتخاذ برنامه ای منسجم برای بهداشت و نظم سفر تبعة مسلمان خود به مکان های مقدس اسلامی متحد شد. اما درعوض از زائران (جدی تر ازگذشته) خواسته می شد که اثبات کنند بودجة کافی برای بازگشت دارند. بنادر مجاز در دریای خزر و دریای سیاه دروازه های رسمی برای سفر از ایران و امپراتوری عثمانی و بازگشت به این مناطق بودند. در این بندرها زائران تحت بازرسی های اجباری بهداشتی قرار می گرفتند.
گزارشی در سال 1902 که به مسأله ی آیین نامه های جدید می پرداخت، به طور خاص چنین پیشنهاد کرد که «سازماندهی زیارت ها، با امکان ارائه ی کمک های داوطلبانه، به خودِ مسلمانان واگذار شود.» مقامات تزاری آمادة دریافت کمک های خارجی بودند. در ترکستان، سرانجام این کمک توسط یک کارآفرین تاشکندی ارائه شد. سید غنی سید عظیم اوف تمامی نشانه های یک میانجی موفق میان مقامات روسیه و تبعة مسلمان آنها را داشت.
نتایج اولین سال فعالیت او در 1908 نشان داد که دولت تزاری در رفع اختلافات خود با زیارت گروه های مسلمان تا چه حد موفق بوده است. همچنین آشکار شد که تنظیم برنامه ای مبسوط برای یک سفر زیارتی سازمان یافته تا چه میزان دشوار است.
حجم فراوان سفرهای حج و نظارت آشفتة دولت تزاری بر ازدحام سالیانة این مسافران سخت گیر تا سال 1914 ادامه یافت. پس از آن جنگ، انقلاب، و روی کار آمدن رژیمی مطلقاً سکولار زیارت عربستان را عملاً در طول هفت سال آینده متوقف کرد.
در مقایسه با دورة حکومت شوروی، عصر تزارها عصری نسبتاً خوب برای مسلمانان بوده است. این سخاوت مندی حکومت از روح عمومی حسن نیت دولتی نسبت به اسلام ناشی نشده است. حتی پس از صدور فرمان 1905 که متضمن آزادی دینی در درون امپراتوری بود؛ سوءظن و دشمنی نسبت به مسلمانان در میان صاحب منصبان تزاری به قوت خود باقی ماند.
نکتة شگفت این داستان در اینجاست که هر زمان سیاست های تجددطلبانه به اجرا درآمد ، نه تنها هیچ کاهشی رخ نداد بلکه مناسک دینی مسلمانان شور و حرارت بیشتری یافت و به میزان فزاینده ای به یک فعالیت عمومی تبدیل شد.
در گردهمایی رهبران مسلمان در سن پترزبورگ در سال 1914 یک نمایندة مسلمان پارلمان روسیه از حزب یوفا اذعان کرد که طرح های کافمن برای غلبه سکولاریسم در میان مسلمانان روسیه با شکست مواجه شده است. اگر حکومت در این عقیدة خود راسخ است که سیاست او در بی اعتنایی نسبت به نیازهای دینی مسلمانان منجر به زوال تدریجی اعتقاد اسلامی خواهد شد، می توان نتیجه گرفت که حکومت کاملاً به یک امر واهی اعتقاد دارد؛ ولی سیاست تساهل، علی رغم ناتوانی آشکار در تضعیف تقوای اسلامی، تأثیر خاص خود را داشت. رژیم تزاری، نه توانست درخواست های غربیان برای نظارت بر زائران را نادیده بگیرد و نه جناح دارای قدرت و ثروت در رده های بالای حکومت، سیاست کاترین را ترک کردند. در نهایت، تساهل مسیرهای روسیه به سمت مکه را ایجاد کرد.
* گروه اندیشه
26/06/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
روزشمار تاریخ از درگذشت ریاضیدان ایرانی تا پایان امپراتوری روسیه تزاری
روزشمار تاریخاز درگذشت ریاضیدان ایرانی تا پایان امپراتوری روسیه تزاریتصرف اسکندریه مصر توسط قوای متجاوز انگلیسی درگذشت "کمال الدین فارسی" ریاضیدان ایرانی رحلت فیلسوف نامدار شیعه و استقلال کشورهای آمریکای مرکزی از استعمار اسپانیا از مهمترین رخدادهای تاریخی امروز هستنمعاون وزیر ارشاد: روحانیت حافظ هویت دینی مسلمانان در طول تاریخ است
معاون وزیر ارشاد روحانیت حافظ هویت دینی مسلمانان در طول تاریخ استمعاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه سخن ما در مورد کارآمدی دین در زندگی فردی و اجتماعی صرفا یک ادعا نیست گفت روحانیت دینی در طول 14 قرن حفاظت از هویت دینی مسلمانان را بر عهده داشته است به گزارش خبرگزاریزمان نشست سه جانبه روسيه، اوکراين و اروپا اين هفته مشخص مي شود
۱۷ شهريور ۱۳۹۳ ۱۴ ۲۲ب ظ زمان نشست سه جانبه روسيه اوکراين و اروپا اين هفته مشخص مي شود کميسر انرژي اتحاديه اروپا اعلام کرد تا پايان هفته جاري زمان نشست سه جانبه گازي مشخص خواهد شد به گزارش خبرنگار بين الملل خبرگزاري موج به نقل از ايتارتاس گانتر اوتينگر کميسر انرژي اتحاديمفتی عربستان: مسلمانان شر داعش را از بین ببرند
مفتی عربستان مسلمانان شر داعش را از بین ببرند طرح طاهر شعبانی1393 06 17 - 15 10 دریافت کل گزارش تصویریدر قالب یک کتاب تاریخ زندگانی پیامبر(ص) بر اساس منابع شیعی مستند شد
در قالب یک کتابتاریخ زندگانی پیامبر ص بر اساس منابع شیعی مستند شدکتاب تاریخ زندگانی پیامبر اعظم ص نوشته حجت الاسلام و المسلمین محمد هادی یوسفی غروی از سوی دفتر نشر معارف منتشر شد به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات فارس کتاب تاریخ زندگانی پیامبر اعظم ص از مقدمه و 13 بخش تشکیلتخریب خانههای تاریخی در اصفهان ادامه دارد خانه تاریخی «خان» در حال تخریب است
تخریب خانههای تاریخی در اصفهان ادامه داردخانه تاریخی خان در حال تخریب استسریال تخریب خانههای تاریخی به ثبت رسیده در اصفهان همچنان ادامهدار است و گویا فکر و تدبیر و شاید بودجهای قرار نیست این سلسله را به سرانجامی دیگر برساند به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان خانههای تاریخیجشنواره فیلم مسلمانان در تاتارستان افتتاح شد
جشنواره فیلم مسلمانان در تاتارستان افتتاح شددهمین جشنواره فیلم مسلمانان تاتارستان در کازان پایتخت کشور تاتارستان افتتاح شد به گزارش خبرگزاری فارس مراسم افتتاحیه دهمین جشنواره فیلم مسلمانان تاتارستان با حضور حدود هزار نفر از مردم و مقامات کشوری و محلی در سالن پیرامیدای کازان افتوافق جدید نفتی ایران به چین و روسیه/ ادامه واردات بنزین در سال 94
اقتصادی انرژی معاون وزیر نفت اعلام کرد توافق جدید نفتی ایران به چین و روسیه ادامه واردات بنزین در سال 94 معاون وزیر نفت با اشاره به توافق های جدید نفتی ایران با چین و روسیه ازادامه واردات بنزین در سال 94 خبر داد و اعلام کرد 70 میلیارد دلار پروژه جدید نفتی برای تصویب به شورایمشاور رئیس سازمان دامپزشکی در گفتوگو با فارس: مشکل صادرات تخممرغ به روسیه پروتکل قرنطینه دامی نیست/ ۳ مانع
مشاور رئیس سازمان دامپزشکی در گفتوگو با فارس مشکل صادرات تخممرغ به روسیه پروتکل قرنطینه دامی نیست ۳ مانع اصلی تجارت با روسهامشاور رئیس دامپزشکی کشور با بیان اینکه عدم امضای پروتکل قرنطینه دامی مانع صادرات تخممرغ به روسیه نیست گفت برقرار نکردن ارتباط با تجار روسی تضمین سرجمعه سیاه در تاریخ انقلاب اسلامی/ وقتی صدها نفر در میدان ژاله شهید شدند
جمعه سیاه در تاریخ انقلاب اسلامی وقتی صدها نفر در میدان ژاله شهید شدند چند رسانهای > عکس - 36 سال پیش در چنین روزی 17 شهریور در جریان تیراندازی هوایی و زمینی ماموران حکومت نظامی به تظاهرکنندگان در میدان ژاله تهران میدان شهدا صدها نفر به شهادت رسیدند این روز دنروژ قصد ندارد توان نظامی خود در مرز روسیه را افزایش دهد
نروژ قصد ندارد توان نظامی خود در مرز روسیه را افزایش دهدوزارت دفاع نروژ اعلام کرد که هیچ دلیلی برای تقویت توان نظامی-رزمی نیروهای نظامی این کشور در مرز مشترک با روسیه وجود ندارد به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از خبرگزاری ایتارتاس مقامات اسلو قصد ندارند تا آمادگی رزمی نیروهای نروسيه ناو ميسترال توليد مي کند
۱۷ شهريور ۱۳۹۳ ۱۴ ۴۳ب ظ روسيه ناو ميسترال توليد مي کند وزير تجارت روسيه درپي امتناع پاريس از تحويل ناو ميسترال به اين کشور از توانايي مسکو براي ساخت ناوهاي جنگي مشابه با اين ناو فرانسوي خبر داد به گزارش خبرنگار بين الملل خبرگزاري موج به نقل از دنيس مانتوروف وزير تجارت روسيهاتحادیه اروپا امروز دوشنبه تحریمهای جدید علیه روسیه وضع میکند
اتحادیه اروپا امروز دوشنبه تحریمهای جدید علیه روسیه وضع میکندرهبران اتحادیه اروپا امروز از تصمیم برای اجرای تحریمهای جدید این اتحادیه علیه روسیه خبر دادند به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از خبرگزاری فرانس24 با لرزان شدن توافق آتشبس در اوکراین رهبران اتحادیه اروپا از تصمیم امراسم گرامیداشت واقعه تاریخی قیام 17 شهریور و مراسم چهلم شهدای کودک غزه
ظهر امروز برگزار شد مراسم گرامیداشت واقعه تاریخی قیام 17 شهریور و مراسم چهلم شهدای کودک غزه مراسم گرامیداشت واقعه تاریخی قیام 17 شهریور و مراسم چهلم شهدای کودک غزه ظهر امروز در حسینیه شهدای بسیج سازمان بسیج مستضعفین برگزار شد به گزارش خبرنگار دفاعی امنیتی باشگاه خبرنگاران مراسمتوافق جدید نفتی ایران با چین و روسیه و صادرات گاز به عمان/ ادامه واردات بنزین در سال ۹۴
توافق جدید نفتی ایران با چین و روسیه و صادرات گاز به عمان ادامه واردات بنزین در سال ۹۴ اقتصاد > انرژی - مهر نوشت معاون وزیر نفت با اشاره به توافقهای جدید نفتی ایران با چین و روسیه از ادامه واردات بنزین در سال ۹۴ خبر داد و اعلام کرد ۷۰ میلیارد دلار پروژه جدیدتحریمهای جدید علیه روسیه فردا اعلام میشود/نخست وزیر روسیه: آسمان روسیه را بر هواپیماهای غرب میبندیم
تحریمهای جدید علیه روسیه فردا اعلام میشود نخست وزیر روسیه آسمان روسیه را بر هواپیماهای غرب میبندیمنخست وزیر روسیه تهدید کرد در صورت تحریم بخش انرژی روسیه توسط غرب عبور پرواز های کشورهای غربی را از آسمان روسیه ممنوع خواهد کرد به گزارش خبرنگار اقتصاد بین الملل خبرگزاری فارس بهزينه 11 ميليارد ريالي براي برق دار شدن روستاي تاريخي طامهر در يزد
۱۷ شهريور ۱۳۹۳ ۱۶ ۵ب ظ هزينه 11 ميليارد ريالي براي برق دار شدن روستاي تاريخي طامهر در يزد مدير عامل شركت توزيع نيروي برق استان يزد از هزينه 11 ميليارد ريالي براي برق دار شدن روستاي تاريخي طامهر خبر داد به گزارش خبرگزاري موج محمدرضا صحتي مدير عامل شركت توزيع نيروي برق استان ي-