واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری پانا: مدیر كل منابع طبیعی و آبخیزداری استان چهارمحال و بختیاری: پیگیری اختصاص 5 درصد از درآمد ناشی از فروش برق و آب سدهای برقابی حوزه کارون برای فعالیت آبخیزداری خبرگزاری پانا:اختصاص 5 درصد از درآمد ناشی از فروش برق و آب سدهای برقابی حوزه کارون برای انجام فعالیت آبخیزداری به استانهای حوزه آبخیز کارون بزرگ از طریق اداره كل منابع طبیعی و آبخیزداری استان چهارمحال و بختیاری در دست پیگیری می باشد.
۱۳۹۳ دوشنبه ۷ مهر ساعت 09:57
به گزارش خبرگزاری پانا،خسرو عبدالهی مدیر كل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری اظهار داشت:حوزه کارون بزرگ با وسعتی حدود 66 هزار کیلومتر مربع از خاک ایران را در بر گرفته است. وی گفت: این حوزه با بارندگی نسبتاً مساعد که در نقاطی بارش سالانه آن تا 1200 میلیمتر هم می رسد، سرچشمه رودخانه بزرگ کارون و چندین رودخانه در بالادست مثل خرسان، بازفت، ونک، ارمند، رودبار، رود زالکی و رود بختیاری است.
عبدالهی افزود: سالانه چندین میلیارد مترمکعب آورد آب این رودخانه ها بوده و محل سرمایه گذاری های عظیمی همچون صنایع نفت ،گاز، پتروشیمی و بزرگترین سدهای برقابی کشور همچون سدهای شهید عباسپور، مسجدسلیمان، دز، کارون 3 و کارون 4 است.
وی گفت: سالانه حداقل 6500 مگاوات برق از این سد های برق آبی تولید می شود واین در حالی است كه حداقل 12 سد بزرگ دیگر در دست مطالعه و یا ساخت است.
مدیر كل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اظهار داشت:کارون علاوه بر اینكه اراضی، باغات و سکونت گاه های مسیر خود در پایین دست این حوزه تا دشت خوزستان را سیراب می كند، از طریق تونل های اول و دوم کوهرنگ و تونل در حال احداث کوهرنگ 3 حجم قابل توجهی آب را از این حوزه به زاینده رود و در نهایت به مناطق کویری و مرکزی ایران روانه می کند و می توان گفت رونق این مناطق به حوزه کارون وابسته است.
خسرو عبدالهی گفت:قسمت اعظم حوزه آبخیز کارون بزرگ شامل کوهستان ها و سطوح پر شیب است، و قسمت اعظم بارندگی آن متمرکز بر فصول سرد سال می باشد، این شرایط طبیعی این منطقه را، حوزه ای آسیب پذیر نموده است.
وی در ادامه افزود: علاوه بر آن چرای بیش از حد و غیراصولی دام در مراتع، کشاورزی غیراصولی و تغییر کاربری اراضی که عموماً در جهت از بین بردن پوشش گیاهان طبیعی و کاهش نفوذ باران در خاک و افزایش رواناب شده باعث ایجاد فرسایش بیش از 20 تن در هکتار در سال گردیده است.
عبدالهی افزود با این شرایط سالانه میلیون ها تن رسوب وارد مخازن سدهای رودخانه کارون شده و خسارت سالیانه ای حدود 8609 میلیارد ریال بر تأسیسات سدها نموده است
وی گفت با این حال متاسفانه این سدها صرفاً بر اساس تفکر بهرهبرداری از منابع آب این حوزه ساخته شده اند و به پایداری تولید آب در این حوزه و حفظ و حراست از منابع آب و خاک آن پرداخته نشده است، بنابراین اگر به عملیات آبخیزداری و مدیریت یکپارچه این منطقه توجه نشود، وضع از این بدتر شده و ضمن خارج شدن این سدها از حالت انتفاع، تغذیه طبیعی چشمهها نیز با مشکل مواجه شده و با سیلابهای عظیمی در این منطقه روبرو خواهیم شد که خسارات آن گاهاً غیرقابل جبران خواهد بود.
مدیر كل منابع طبیعی و آّخیزداری چهار محال و بختیاری در ادامه اظهار داشت درصورتی که حداقل 5% از درآمدهای سالانه سدهای برقابی حوزه کارون برای انجام فعالیت های آبخیزداری و مدیریت جامع حوزه آبخیز کارون مد نظر گرفته شود رشد مناسبی در اعتبارات فعلی این حوزه ایجاد خواهد شد که محاسبات اولیه آن نشان می دهد در یک بازه بیست ساله می توان مدیریت یکپارچه حوزه آبخیز را در سطح حوزه کارون اجرا نمود و بر بسیاری از مشکلات کنونی این حوزه غلبه كرد.
عبدالهی گفت در همین راستا اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان چهارمحال و بختیاری اقدام به تهیه طرحی با عنوان "اختصاص 5% از درآمد ناشی از فروش برق و آب سدهای برقابی حوزه کارون برای انجام فعالیت آبخیزداری به استانهای حوزه آبخیز کارون بزرگ" نموده است که با طی جلسات و مکاتبات متعدد با نمایندگان محترم مجلس شواری اسلامی آن حوزه در پیگیری می باشد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری پانا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]