واضح آرشیو وب فارسی:نیک صالحی:
دلبستگی یا عشق ؟ دلبستگی، واژهای است برای بیان علاقه هیجانی و عاطفی شدید بین دو نفر؛ مانند عشق و علاقه بین مادر و فرزند یا بین دو بزرگسال عاشق. دلبستگی میتواند بدون عشق هم صورت بگیرد، اما تقریبا غیرممکن است که عشق بدون دلبستگی بین دو نفر وجود داشته باشد. «سبکهای دلبستگی»، مهمترین بعدی است که رابطه عمیقی با عشق دارد و حتی از نظر بسیاری عشق، به نوعی یکی از سبکهای دلبستگی است.
انواع دلبستگیشیوههایی که ما بر اساس آنها، دلبستگیهایمان را شکل میدهیم -که عمدتا ریشه در دوران نوزادی و طفولیت ما دارند- تاثیر مهمی بر شیوههای دوستداشتن و عشق ما در دوران بزرگسالی دارند. کودکان در موقعیتهای مختلف، واکنشها و رفتارهای گوناگونی نشان میدهند. کودکانی که دارای «سبک دلبستگی ایمن» هستند، از مادر خود به عنوان تکیهگاهی امن برای تجاربشان استفاده و راحتتر با محیط اطراف ارتباط برقرار میکنند، حتی اگر از مادرشان جدا شوند، به نظر میرسد احساس امنیت میکنند و شاید فقط استرس خفیفی داشته باشند. اما در مقابل کودکانی که «سبک دلبستگی ناایمن» دارند، ترس و نگرانی بیشتری از ترک مادر دارند و وقتی از مادر جدا میشوند، جیغ و داد راه میاندازند و حتی پس از بازگشت او، به نظر میرسد عصبانی هستند و رفتاری توام با خشونت نشان میدهند. سبک دلبستگی اضطرابی وقتی مشخص می شود که کودک با جدایی از مادر، اضطراب شدیدی تجربه میکند و سبک دلبستگی اجتنابی وقتی است که کودک تمایل به رابطه بدنی نزدیک با مادر دارد، اما از این کار اجتناب میکند، ظاهرا به این دلیل که احساس میکند، مادرش میلی به این کار ندارد یا او را پس میزند.مادران کودکانی که سبک دلبستگی ایمن دارند، معمولا تمایل دارند نسبت به کودکشان حساستر و پاسخگوتر باشند به علاوه چنین مادرانی معمولا کودکان خود را موقع شیردادن یا عوضکردن کهنه در آغوش میگیرند. در مقابل مادران کودکان دارای سبک دلبستگی ناایمن، حساسیت و احساس مسئولیت کمتری دارند. چنین مادرانی معمولا از تماس فیزیکی نزدیک با کودکشان اجتناب میکنند.مطالعات متعددی نشان داده است کودکان دارای سبک دلبستگی ایمن، شایستگیهای اجتماعی بیشتری نسبت به سایر کودکان نشان دادهاند. کودکانی که سبک دلبستگی اضطرابی دارند؛ در موقعیتهای اجتماعی جدید معمولا دچار آشفتگی و بلاتکلیفی میشوند و کودکان دارای سبک دلبستگی اجتنابی، دیدگاهی منفی نسبت به دیگران پیدا و از داشتن تماس نزدیک با دیگران اجتناب میکنند.دلبستگی و عشقافراد سبکهای دلبستگی خود در دوران کودکی را به افرادی منتقل میکنند که با آنها روابط صمیمانه ، عاطفی و جنسی دارند. براین اساس، سبکهای دلبستگی بزرگسالان در روابط عاطفی و عاشقانهشان میتواند یکی از 3 سبکی که مورد بررسی قرار گرفتند، باشد. بهنظر میرسد سبک دلبستگی ایمن، بهترین حالت برای ایجاد یک رابطه باثبات و رضایتبخش عاطفی باشد. افرادی که از این سبک استفاده میکنند، بهراحتی میتوانند روابط نزدیک و صمیمانهای با دیگران تجربه کنند و از این وضعیت احساس آرامش و رضایت کنند. آنها در روابط خود احساس امنیت میکنند و از اینکه طرد شوند، نمیترسند. در مقابل گروهی از بزرگسالان که سبک دلبستگی اضطرابی دارند، تصویر ضعیفی از خود دارند و احساس ناامنی میکنند و در نتیجه در روابط عاطفی و عاشقانه خود احساس عدم رضایت دارند.
افراد دارای دلبستگی ناایمن، نمی توانند به طور کامل به دیگران اعتماد کنند. نزدیک نمیشوند و اجازه نزدیکی نمیدهند، این افراد آشفتگیهای هیجانی زیادی را تجربه میکنندافرادی که سبک دلبستگی اجتنابی دارند، از برقراری رابطه با دیگران خودداری و در برابر هر سطحی از صمیمیت و نزدیکی به شریک عاطفیشان، احساس ناراحتی و آشفتگی میکنند. این افراد اغلب به سختی میتوانند به شریک عاطفیشان اعتماد کنند یا اینکه به وی وابسته شوند. آنها معمولا به دیگران، به دیدی منفی نگاه میکنند و در نتیجه با سختی با آنها روابط عاطفی و صمیمانه پیدا میکنند. مطالعات نشان داده، بزرگسالانی که سبک دلبستگی اجتنابی را در روابط بینفردی خود دارند، معمولا در زندگی زناشویی خود سطوح بسیار پایینی از رضایت جنسی و عاطفی را گزارش میدهند.نتایج مطالعهها نشان میدهد افرادی که سبک دلبستگی ایمن دارند، عشقی پایدارتر، باثبات و عمیقتر را تجربه میکنند و زندگی زناشویی موفقتری خواهند داشت زیرا این افراد در مقابل یکدیگر احساس مسئولیت بیشتری داشته و نقشی حمایتکننده از یکدیگر خواهند داشت، به شکل مثبت نسبت به صمیمیت و نزدیکی (نسبت به یکدیگر و نسبت به دیگران) واکنش نشان خواهند داد بنابراین احساس رضایت بیشتری دارند. بیشترین میزان رضایت زناشویی و سازگاریهای عاطفی و زناشویی در این گروه وجود دارد.دردسرهای سبک دلبستگی ناایمنافراد دارای دلبستگی ناایمن، نمی توانند به طور کامل به دیگران اعتماد کنند. نزدیک نمیشوند و اجازه نزدیکی نمیدهند، این افراد آشفتگیهای هیجانی زیادی را تجربه میکنند. از آنجایی که غالباً قادر به برقراری روابط عمیق با همسر نیستند، نارضایتی زناشویی بیشتری را تجربه کرده و احتمال بروز خیانت در این افراد بیشتر است.افراد دارای سبک دلبستگی مضطرب، احساس می کنند دیگران مایل نیستند که آنقدر که آنها دوست دارند، با آنها رابطه داشته باشند و از آنجایی که غالباً نگران هستند که همسرانشان واقعاً آنها را دوست نداشته باشند لذا این گروه نیز مستعد خیانت هستند. سازگارانهترین نوع ارتباط زناشویی و بالاترین رضایتمندی زناشویی غالباً هنگامی صورت میگیرد که سبک دلبستگی زوجین ایمن - ایمن باشد.رشد کنیدفرد بالغ همواره تلاش می کنند از باورهای عاطفی که متعلق به گذشته و دوران کودکی است به باورهای عقلایی که از سنجش واقعیتهای فعلی به دست میآید حرکت کند که این همان رشد است. رشد فاصله گرفتن از کودکی و بالغ شدن است. در گفتگوی درونی فرد بالغ، این دیالوگ وجود دارد که در حد قابل قبولی احساس امنیت میکند و مابقی احساسهای ناامنی خود را میپذیرد و ابزارهای مقابلهای و تطبیقی تولید میکند. به هر حال احساس امنیت و قدرت همواره با هم حرکت میکنند. امنیت یعنی اینکه خطری وجود ندارد و قدرت یعنی بر خطر مسلط میشویم. بنابراین با تمرین و آموزش به زوجین میتوان آموخت سبکهای دلبستگی جدید و مطابق با واقعیتهای اینجا و اکنون تولید کرد.ایران مطلب
اخبار مرتبط:معنای" عشق " از نظر قرآن و روایات چیستازدواج بدون عشق معنا نداردانواع عشق (جالب)
یکشنبه 6 مهر 1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نیک صالحی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]