واضح آرشیو وب فارسی:فارس: در گفتوگو با فارس مطرح شد
نجات آثار فرهنگی از خرابههای غزنی؛ تاریخی که زیر خروارها خاک رفت
مسئولان ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت غزنی از تلاشهای جدی برای جلوگیری از تخریب قدیمیترین آثار فرهنگی این شهر خبر دادند.
«هاشیم تلاش» سرپرست ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت غزنی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در کابل اظهار داشت: تلاشهای جدی برای جلوگیری از تخریب صدها قلم آثار فرهنگی این شهر جریان دارد و آنان موفق شدهاند که بیش از 12 هزار جلد کتاب را از زیر آوارها بیرون بکشند. به گفته وی، کتابهایی که در زیر آوارها مدفون شده قدیمیترین کتابهایی است که در کتابخانه این شهر نگهداری میشود. در حمله انتحاری که 13 شهریور در ولایت غزنی رخ داد اکثر ادارات دولتی از جمله اطلاعات و فرهنگ، موزه، رادیو و تلویزیون و کتابخانه عمومی این شهر با خاک یکسان شدند. به گفته سرپرست ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت غزنی بیش از 12 هزار جلد کتاب از زیر آوارها بیرون کشیده شده و تلاشها برای بیرون کشیدن بقیه آثار فرهنگی این شهر به شدت جریان دارد. به گفته وی، مجموعههای موجود در موزه ملی این شهر به شدت تخریب شده و باید هر چه سریعتر این کلیکسیونها ترمیم و بازسازی شود تا کتابها و آثار فرهنگی دیگر در آن نگهداری شود. وی افزود: تمامی آثارهای فرهنگی که در موزه ملی و کتابخانه این شهر نگهداری میشد فعلا در انبارها نگهداری میشوند. این کتابخانه از معدود مراکزی بود که فرهنگیان غزنی در آن جمع میشدند، اما اکنون به ویرانه تبدیل شده است. به گفته تلاش، در موزه ملی ولایت غزنی 136 اثر تایخی دوره اسلامی نگهداری میشد که از این میان 26 اثر آن شکسته که نیاز جدی به ترمیم دارد؛ بیشتر این آثار به قرن نهم و دهم میلادی مربوط است. وی تصریح کرد: این آثار با هدف بازدید شرکتکنندگان در جشن پایتخت فرهنگ و تمدن اسلامی در موزه گذاشته شده بود اما بقیه آثار فرهنگی این شهر در انبارهای موزه نگهداری میشود و آسیبی به آنان نرسیده است. در همین حال «عبدالعلی فکوری» مدیر مسئول هفتهنامه دولتی «سنایی» نیز در گفتوگو با خبرنگارخبرگزاری فارس گفت: تمام آثار فرهنگی این شهر را خطر تهدید میکند و اگر دولت مرکزی به آن توجه جدی نکند، از بین خواهد رفت. به گفته وی کتابخانه عمومی ولایت غزنی یکی از غنیترین کتابخانهها در سطح این شهر بود که 50 سال قبل توسط انجمنهای مردمی در این شهر ساخته شده است. به گفته فکوری، در این کتابخانه مجموعه تمام روزنامههای افغانستان و شهر غزنی از دورترین زمانها نگهداری میشد که فعلا بطور کلی از بین رفته است. وی همچنان گفت: چاپخانه آزادی (چاپخانه دولتی این شهر) نیز از بین رفته و تمام نشریات تلویزیونی، رادیویی و چاپی این ولایت متوقف شده است. فکوری افزود: اگر توجه جدی به بازسازی مراکز فرهنگی و موزه این ولایت صورت نگیرد تمام داشتههای فرهنگی این ولایت در معرض نابودی قرار خواهد گرفت. وی همچنان از کشورهای اسلامی خواست که پایتخت تمدن و فرهنگ اسلامی سال 2013 میلادی را فراموش نکرده و در بازسازی اماکن فرهنگی و تاریخی این شهر همکاری کنند. فکوری اظهار داشت: شبه نظامیان طالبان تمام آثار فرهنگی چندین ساله این شهر را باخاک یکسان کردند در حالی که آثار فرهنگی متعلق به تاریخ این شهر است و نباید مورد تهاجم قرار میگرفت.
این مقام ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت غزنی حمله به این شهر را کار دشمنان افغانستان دانست و تأکید کرد: این کار جز از لمپنهای فرهنگی برنمیآید. حالا تکه و پارههای آثار تاریخی موزه غزنی و کاغذپارههای کتابخانه این شهر کم کم از زیر آوارها سر برمیآورند و ماموران به امید نجات تعدادی بیشتری از آن سرمایه تاریخی و فرهنگی در میان سنگ و خاک به جستجو میپردازند.
فرهنگیان شهر غزنی که خود را میراثدار تاریخ و فرهنگ باشکوه دوره سلطنت غزنویان میدانند حالا با دل سوزان و چشم گریان حسرت داشتههای تاریخی این شهر را که در معرض نابودی قرار دارند، میخورند. زمانی «سنایی غزنوی» شاعر معروف فارسی زبان قرن ششم که در هم اکنون در همین شهر مدفون است با افتخار تمام سروده بود: بس که شنیدی صفت روم و چین**** خیز و بیا مُلک سنایی ببین.
اما دشمنان فرهنگی 800 سال پس از این سروده، وضعیتی بر سر شهر سنایی آوردند که کسی جرائت نمیکند دیدن غزنی را آرزو کند. انتهای پیام/
93/07/02 - 08:33
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]